Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Dlaczego tyle się mówi o reparacjach od Niemiec ?

Polecane posty

Gość gosc
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Mój mąż Niemiec też tak mówi 😜 Że Niemcy już kasy nie mają więc niech Rosja Polsce płaci. 

Mieliby kasę jakby mniej żydom płacili

Gość
49 minut temu, Gość gość napisał:

Doszłoby do wojny, ale gdyby nie ten pakt, Polska miałaby tylko jednego agresora i okupanta.

No to miała by jednego okupanta na całym terytorium. A tak miała dwóch. Zresztą i tak od 1941 miała jednego. Więc co za różnica? 

Gość
1 minutę temu, Gość gosc napisał:

Mieliby kasę jakby mniej żydom płacili

Polsce oddali znaczny kawałek terytorium. 

Gość gosc
7 minut temu, Gość Gość napisał:

Ooo, fajnie. Moja zwyczajna wypowiedź musi zostać zatwierdzona przez moderatora, a obrażać inne narodowości wolno. Bo po słusznej linii?

ja tam nie widzę obrażania innych narodowości, ewentualnie politykę państw, naucz się rozróżniać, jak ktoś mówi że niemcy mają szkodliwą i zakłamaną politykę historyczną to nie mówi o hansie ze wsi pod berlinem, tylko o oficjalnym stanowisku rządu niemieckiego

Gość Gosc
Przed chwilą, Rescator555 napisał:

Nic nie oddali, tylko został im zabrany i to jeszcze w zamian za większą stratę terytorium na wschodzie. Tak wiem, że nie oni na wschodzie zabierali, ale oni wywołali wojnę, która takie aneksje umożliwiła. Nie da się ich bronić, narobili niewyobrażalnych szkód, żyją dzisiaj jak pączki w maśle, szlag mnie trafia jak słyszę że mają jeszcze do kogoś pretensje

Gość Gość
6 minut temu, Rescator555 napisał:

No to miała by jednego okupanta na całym terytorium. A tak miała dwóch. Zresztą i tak od 1941 miała jednego. Więc co za różnica? 

Różnica może być tylko taka, że przynajmniej nie lali by się na terytorium Polski i chociaż straty materialne byłyby dużo mniejsze

Gość Gość
5 minut temu, Rescator555 napisał:

Łaskawcy! Osoba wyżej ma rację, nie oddali tylko stracili w wyniku wojny która sami wywolali. Dlaczego nie oddają nawet tego co ukradli w Polsce? Kwita bylibyśmy jakby Polska im bombę na kilka miast zrzucila

Gość
Przed chwilą, Gość Gość napisał:

Różnica może być tylko taka, że przynajmniej nie lali by się na terytorium Polski i chociaż straty materialne byłyby dużo mniejsze

Lało by się wojsko polskie z niemieckim w 1939, zanim Niemcy by zajęli tamte tereny. Więc wyszło by na to samo.

Gość
8 minut temu, Gość Gość napisał:

Łaskawcy! Osoba wyżej ma rację, nie oddali tylko stracili w wyniku wojny która sami wywolali. Dlaczego nie oddają nawet tego co ukradli w Polsce? Kwita bylibyśmy jakby Polska im bombę na kilka miast zrzucila

12 minut temu, Gość Gosc napisał:

Nic nie oddali, tylko został im zabrany i to jeszcze w zamian za większą stratę terytorium na wschodzie. Tak wiem, że nie oni na wschodzie zabierali, ale oni wywołali wojnę, która takie aneksje umożliwiła. Nie da się ich bronić, narobili niewyobrażalnych szkód, żyją dzisiaj jak pączki w maśle, szlag mnie trafia jak słyszę że mają jeszcze do kogoś pretensje

To żadnych więcej reparacji też ci nie dadzą, musisz im zabrać.

Bomby zrzucono na niejedno niemieckie miasto.

Żyją jak paczki w maśle, bo pracowali na to przez lata.

A do kogo niby mają pretensje? Pytam o rząd niemiecki a nie o Hansa spod Berlina.

Gość Gość
13 minut temu, Gość gosc napisał:

ja tam nie widzę obrażania innych narodowości, ewentualnie politykę państw, naucz się rozróżniać, jak ktoś mówi że niemcy mają szkodliwą i zakłamaną politykę historyczną to nie mówi o hansie ze wsi pod berlinem, tylko o oficjalnym stanowisku rządu niemieckiego

27 minut temu, Gość Gość napisał:

Niemcy są szefami w UE i uważają się za zayyebiscue demokratyczny kraj, praworządny, tolerancyjny do pouczające innych jak mają żyć a nie odpowiedzieli za to co zrobili. Takie gooowienko w ładnym papierku, pozory. Najgorsze są, fałszywe mendy

Rosja to każdy wie, że patola, tam nie ma demokracji, robią co chcą walczą właściwie z różnymi krajami więc ciężko od nich czegoś wymaga, oni niewiele się zmienili, jedyne co to tak nie mordują jak kiedyś. Ale każdy wie że Rosja to wróg i należy się obawiać, każdy nie tylko Polska. 

Nie widzisz? Zbadaj wzrok. 

Gość Gosc
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Nie widzisz? Zbadaj wzrok. 

Wiesz, jak dla mnie polityka rosyjska to jest patola, ale jeżeli tobie od razu do głowy przychodzi, że każdy rosjanin z osobna to patola, to może zastanów się czy ty nie jesteś uprzedzona

Gość Gość
10 minut temu, Gość Gosc napisał:

Żyją jak pączki w maśle, bo uwaga- pracują! Ty myślisz że przykładowo mój mąż żyje z jakiegoś spadku po dziadku ss-manie? Nie. Jego ojciec umarł kiedy był dzieckiem, matka przed emeryturą pracowała w urzędzie, więc byli bardzo przeciętną rodziną. Dzisiaj mój mąż jest dyrektorem w dużej korporacji, od ponad 20 lat tworzył tę firmę, od razu po liceum zaczął w niej pracować i równocześnie przyuczał się w szkole do zawodu. Wychodzi rano przed 9 a wraca najwcześniej o 20, do tego codziennie biega. Poza tym nie wszyscy Niemcy są bogaci, większość żyje na średnim poziomie a wypasione mercedesy widać tylko w dużych miastach i bogatych dzielnicach. Nie zazdrość tak, bo naprawdę nie ma czego. 

Gość Gosc
8 minut temu, Rescator555 napisał:

To żadnych więcej reparacji też ci nie dadzą, musisz im zabrać.

Żyją jak paczki w maśle, bo pracowali na to przez lata.

A do kogo niby mają pretensje? Pytam o rząd niemiecki a nie o Hansa spod Berlina.

Pewnie, pracowali, a że w tym samym czasie co USA w nich pchało miliony nas doiła rosja, nie ma nic do rzeczy, nie? Oczywiście - to że są bogaci, to dlatego, że od razu po wojnie się wzięli solidnie do roboty, a Polacy bąki zbijali pod ruską okupacją. Mają pretensje o "wypędzenia", mają, te "polskie obozy śmierci" tez się z niczego nie biorą, jest przyzwolenie, nikt z rządu niemieckiego nie reaguje jak w telewizji czy prasie używają takich sformułowań i idzie w świat.

Gość
1 minutę temu, Gość Gosc napisał:

Pewnie, pracowali, a że w tym samym czasie co USA w nich pchało miliony nas doiła rosja, nie ma nic do rzeczy, nie? Oczywiście - to że są bogaci, to dlatego, że od razu po wojnie się wzięli solidnie do roboty, a Polacy bąki zbijali pod ruską okupacją. Mają pretensje o "wypędzenia", mają, te "polskie obozy śmierci" tez się z niczego nie biorą, jest przyzwolenie, nikt z rządu niemieckiego nie reaguje jak w telewizji czy prasie używają takich sformułowań i idzie w świat.

To miej pretensje do USA, że do nas nie wepchnął tych "zaległych" milionów, jak już uwolniliśmy się od Rosji.

Rząd niemiecki zgłasza jakieś pretensje o wypędzenia? Gdzie i wobec kogo.

O "polskich obozach śmierci" pisała Zofia Nałkowska. Bo używa się tego określając położenie geograficzne a nie właścicieli tych obiektów. Nikt nie reaguje, bo nikogo to nie obchodzi, poza Polakami.

Gość Gosc
13 minut temu, Gość Gość napisał:

Żyją jak pączki w maśle, bo uwaga- pracują! Ty myślisz że przykładowo mój mąż żyje z jakiegoś spadku po dziadku ss-manie? Nie. Jego ojciec umarł kiedy był dzieckiem, matka przed emeryturą pracowała w urzędzie, więc byli bardzo przeciętną rodziną. Dzisiaj mój mąż jest dyrektorem w dużej korporacji, od ponad 20 lat tworzył tę firmę, od razu po liceum zaczął w niej pracować i równocześnie przyuczał się w szkole do zawodu. Wychodzi rano przed 9 a wraca najwcześniej o 20, do tego codziennie biega. Poza tym nie wszyscy Niemcy są bogaci, większość żyje na średnim poziomie a wypasione mercedesy widać tylko w dużych miastach i bogatych dzielnicach. Nie zazdrość tak, bo naprawdę nie ma czego. 

Daj spokój, nie unoś się, bo nikt tu nie obraża osobiście twojego męża, ani nie mówi, że ciężko nie pracuje. Zwróć tylko uwagę, że to że dzisiaj ma dobrze płatną pracę jest możliwe dzięki temu, że w ogóle dwadzieścia lat temu mógł sobie taką firmę założyć, w Polsce wtedy takich możliwości nie było. USA pchało grube miliony w Niemcy po wojnie, ich gospodarka odbudowała się dzięki temu znacznie szybciej, niż my mogliśmy w ogóle o tym marzyć pod okupacją rosyjską. My tak naprawdę dopiero teraz stajemy na nogi po drugiej wojnie światowej, więc po prostu zwracam ci uwagę, że krzywdzące dla Polaków jest stwierdzenie, że Niemcy mają to co mają bo ciężko pracują. Mają dzisiaj dobrze płatne prace, bo tak im się geopolitycznie pofarciło. Wyobrażasz sobie że oba te kraje wyglądałyby tak samo dzisiaj, gdyby po wojnie Polska trafiła pod "okupację" amerykańską, a niemcy rosyjską? Myślisz że kto by dzisiaj rozdawał karty w Europie, dalej Niemcy?

Gość Gość
13 minut temu, Gość Gosc napisał:

Wiesz, jak dla mnie polityka rosyjska to jest patola, ale jeżeli tobie od razu do głowy przychodzi, że każdy rosjanin z osobna to patola, to może zastanów się czy ty nie jesteś uprzedzona

Odwracasz mało sprytnie kota ogonem. Napisałaś jak napisałaś. Albo jasno piszesz o polityce, strategii, albo używasz narodowości i zaraz potem epitetu. No nie da się tego obronić.

Gość Goscgos
5 minut temu, Rescator555 napisał:

To miej pretensje do USA, że do nas nie wepchnął tych "zaległych" milionów, jak już uwolniliśmy się od Rosji.

Rząd niemiecki zgłasza jakieś pretensje o wypędzenia? Gdzie i wobec kogo.

O "polskich obozach śmierci" pisała Zofia Nałkowska. Bo używa się tego określając położenie geograficzne a nie właścicieli tych obiektów. Nikt nie reaguje, bo nikogo to nie obchodzi, poza Polakami.

I tu jest właśnie problem, może Niemców powinno obchodzić, żeby dbać o prawdę historyczną. To jest dopiero trzecie pokolenie po wojnie, jeżeli już jest im wszystko jedno czyje te obozy w końcu były, to mamy problem 😅 Najłatwiej historia się powtarza kiedy wszyscy już zapomną

Gość Gość
4 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Zwróć tylko uwagę, że to że dzisiaj ma dobrze płatną pracę jest możliwe dzięki temu, że w ogóle dwadzieścia lat temu mógł sobie taką firmę założyć, w Polsce wtedy takich możliwości nie było.

Dwadzieścia lat temu był rok dwutysięczny...Ile Ty masz lat, że perspektywa ostatnich dwudziestu brzmi dla Ciebie jak określenie "za górami, za lasami"?

Gość Gosc
3 minuty temu, Gość Gość napisał:

Odwracasz mało sprytnie kota ogonem. Napisałaś jak napisałaś. Albo jasno piszesz o polityce, strategii, albo używasz narodowości i zaraz potem epitetu. No nie da się tego obronić.

Nie ja to pisałam, może autorka ci wyjaśni czy miała na myśli wszystkich niemców w ogóle czy politykę państwa

Gość Gosc
2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Dwadzieścia lat temu był rok dwutysięczny...Ile Ty masz lat, że perspektywa ostatnich dwudziestu brzmi dla Ciebie jak określenie "za górami, za lasami"?

Dla ciebie dziesięć lat po okupacji to już powinien tu być kraj mlekiem i miodem płynący? Zobacz jak stały z gospodarką wschodnie niemcy w latach 50-60. Do dzisiaj tam gdzie byli ruscy to niemcy B.

Gość Gość
8 minut temu, Gość Gość napisał:

Zwróć tylko uwagę, że to że dzisiaj ma dobrze płatną pracę jest możliwe dzięki temu, że w ogóle dwadzieścia lat temu mógł sobie taką firmę założyć, w Polsce wtedy takich możliwości nie było.

6 minut temu, Gość Gosc napisał:

Dla ciebie dziesięć lat po okupacji to już powinien tu być kraj mlekiem i miodem płynący? 

Nie wiem co "dla ciebie". Czytam to, co piszesz i do tego się odnoszę. Ale już kończę, bo szkoda czasu. 

Gość Gosc
2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Nie wiem co "dla ciebie". Czytam to, co piszesz i do tego się odnoszę. Ale już kończę, bo szkoda czasu. 

Ok, rozwinę dla ciebie skrót myślowy 😅 Jeżeli szary kowalski po 50 latach komunizmu i okupacji rosyjskiej miał odłożone pieniądze na założenie firmy, to w roku 2000 mógł to zrobić. Lepiej?

Gość Gość

Rozmowy kafeteryjnych kwok o polityce i historii. Bezcenne 😄

Gość Gość
4 minuty temu, Gość Gość napisał:

Rozmowy kafeteryjnych kwok o polityce i historii. Bezcenne 😄

Dodaj coś od siebie, podnieś poziom dyskusji 😆

Gość Gość
30 minut temu, Gość Gosc napisał:

Daj spokój, nie unoś się, bo nikt tu nie obraża osobiście twojego męża, ani nie mówi, że ciężko nie pracuje. Zwróć tylko uwagę, że to że dzisiaj ma dobrze płatną pracę jest możliwe dzięki temu, że w ogóle dwadzieścia lat temu mógł sobie taką firmę założyć, w Polsce wtedy takich możliwości nie było. USA pchało grube miliony w Niemcy po wojnie, ich gospodarka odbudowała się dzięki temu znacznie szybciej, niż my mogliśmy w ogóle o tym marzyć pod okupacją rosyjską. My tak naprawdę dopiero teraz stajemy na nogi po drugiej wojnie światowej, więc po prostu zwracam ci uwagę, że krzywdzące dla Polaków jest stwierdzenie, że Niemcy mają to co mają bo ciężko pracują. Mają dzisiaj dobrze płatne prace, bo tak im się geopolitycznie pofarciło. Wyobrażasz sobie że oba te kraje wyglądałyby tak samo dzisiaj, gdyby po wojnie Polska trafiła pod "okupację" amerykańską, a niemcy rosyjską? Myślisz że kto by dzisiaj rozdawał karty w Europie, dalej Niemcy?

Szczerze myślę, że tak. Poza Niemcami jest jeszcze parę państw w Europie z pieniędzmi, ale żadne nie są na takim poziomie jak Niemcy. Z całym szacunkiem dla historii jaka się wydarzyła Niemców odróżnia od innych narodowości myśl technologiczna. Było tak przecież też przed wojną. Oni nie stali się bogaci nagle. W Polsce jest lepiej, jest jak najbardziej krajem rozwiniętym, ale niezależnie od wydarzeń z przeszłości to ludzie tworzą wynalazki, firmy, a my jako naród takich ludzi nie mamy i trzeba się z tym pogodzić. 

Gość Oat

a mnie to właśnie przeraża w niemcach, że niby naród inteligentny i pracowity, a zdolny do takich rzeczy... metodycznie mordować ludzi, stworzyć całą machinę do eksterminacji milionów. nie pamiętam już kto to powiedział, ale kiedtys usłyszałem i do dzisiaj to ze mną zostało:  zawsze źle się to kończy dla świata kiedy niemcy zaczynają uważać że zostali pokrzywdzeni...

Gość Gość
6 minut temu, Gość Gość napisał:

Szczerze myślę, że tak. Poza Niemcami jest jeszcze parę państw w Europie z pieniędzmi, ale żadne nie są na takim poziomie jak Niemcy. Z całym szacunkiem dla historii jaka się wydarzyła Niemców odróżnia od innych narodowości myśl technologiczna. Było tak przecież też przed wojną. Oni nie stali się bogaci nagle. W Polsce jest lepiej, jest jak najbardziej krajem rozwiniętym, ale niezależnie od wydarzeń z przeszłości to ludzie tworzą wynalazki, firmy, a my jako naród takich ludzi nie mamy i trzeba się z tym pogodzić. 

A dlaczego? 

Bo Niemcy i Ruskie wybili polską inteligencję. 

A Niemieckiej inteligencji nikt nie wybił z taką premedytacją i praktycznie co do jednego. 

Czaisz różnicę???

Nawet wina Polaków, że nam ludzi wybili. Wszystko wina Polaków, a Niemcy to po prostu mądrzejszy naród, jasne! 

Gość Karola
9 minut temu, Gość Gość napisał:

no przed wojną mieliśmy elity, tylko poszły do piachu

Gość Gość
11 minut temu, Gość Gość napisał:

Dodaj coś od siebie, podnieś poziom dyskusji 😆

Lepiej nie, bo i tak nie zrozumieją 😄

One tylko powtarzają to co usłyszą przypadkiem jak ich stary mówi.

Gość nik

no ta od męża niemca na pewno po nim powtarza, co ma innego zrobić 🤣 ale to wstyd jednak, myśl sama kobieto, może jeszcze męża czegoś mądrego nauczysz