Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ania8811

Głęboka rana cięta palca (przecięta kość paliczka)

Polecane posty

15 dni temu prawie ucielam palca serdecznego u prawej ręki. Było to w pracy  przy maszynie z gilotyna. Palec przecięty w szerz wyżej niż połowa paznokcia. Na prześwietleniu przecięłam kość palicxkowa. Założono mi szwy na paznokciu i po bokach. Dostałam antybiotyk na 10 dni i wazelinę . W ubiegłym roku miałam zastrzyk przeciw tężcowi. Co 2 dni zmienia mi pielęgniarka opatrunek

Przez 4 pierwsze dni miałam. 2 palce że sobą usztywnione. Na kontroli z chirurgiem 5 dnia  lekarz pow że mam mieć delikatny opatrunek na palcu i starać ruszać delikatnie palcem bo mi się zastał a później bym miała problem  gdybym miała cały czas usztywniony. Po 12 dniach poszlsm na zdjęcie szwów. Chirurg pow że ładnie się goi  i że nadal trzymać w opatrunku i ćwiczyć palca. (zdoeli mi szwy). Na drugi dzień po zdjęciu szwów przyszła pielęgniarka pow że jej zdaniem nie owijać  niczym tylko przemywac woda i mydłem smarować wazelina 1-2 razy dizne nie , trzymać na świeżym powietrzu i że już nie bedzie przychodzić. Palec na czubku jest twardy trochę i nie mam takiego czucia jak w innych. Nadal jest opuchnięty co mi blokuję zginanie.ogolnie palec  mnie nie boli. Na rozcięciu jakby wypłynęła krew i zaschła bo jest ciemna warstwa. W Lini rozcięcia paznokcia w części górnej  podeszło mi krwią. Czy miała ktoś tak? Jak długo się będzie to goić? Czy paznokci mi odejdzie czy wypchnie górna część ta dolna? Wstawiła bym. Zdjęcie ale nie wiem jak i czy w ogóle się da 😕

Paznokcie różnie się zastępuja. Najprawdopodobniej wcześniej odejdzie ci ta część uszkodzonego paznokcia, ale prawdopodobnie wcześniej zacznie wychodzić nowy paznokieć.  Nigdy się nie spotkają - one się zastępują po sobie. A ta uszkodzona część odejdzie wtedy, kiedy nie będzie miała już ochoty tam być.. czyli kiedy organizm wyda do drogi nowego paznokcia, którego zaczątek i tak już masz, zawsze ten znaczony początek.  W ciągu roku powinnaś mieć to (całość) zagojone na ile sięda, ale lekarz pewnie dopuści ciędo pracy wcześniej.

Korzystaj ze słońca i nie pal elektronicznych papierosów, a jak pali ktoś w twoim towarzystwie to mu odyeb. Powiedz, że jest na usługach żyda. Wypadałoby przestać używać komórki, żeby tarzczyca ci dobrze proddukowała hormony potrzebne do zagojenia ran.

Nie pale papierosów ani nie przebywam w towarzystwie osób palących. Zdziwiło mnie to że na koniec kiedy pojechałam na zdjęcie szwów nie zrobiono mi prześwietlenia  czy kość się zrosła 😕 czy powinnam smarować tą wazelina? Czy poprostu myć i tyle?

Nie pale papierosów ani nie przebywam w towarzystwie osób palących. Zdziwiło mnie to że na koniec kiedy pojechałam na zdjęcie szwów nie zrobiono mi prześwietlenia  czy kość się zrosła 😕 czy powinnam smarować tą wazelina? Czy poprostu myć i tyle?

A jak ze smarcikiem żyjesz ? dużo / mało, 10 % ?