Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bear

Spuchnięta twarz, już nie wiem co robić

Polecane posty

Cześć,

jestem chłopakiem/facetem lekko po 30-tce. Od kilku lat ciągle puchnie mi twarz, ale kiedyś była spuchnięta średnio przez kilka godzin dziennie. Teraz jest spuchnięta prawie cały czas.

Zwykle wyglądam na chorego, mam bardzo suchą skórę i włosy, wyglądam na co najmniej 10 kg więcej niż mam i mam bardzo mało energii. Badałem się u kilku lekarzy i nikt nie wykazał nic poważnego.

Nigdy nie paliłem papierosów i unikam stresu, ale od zawsze jem bardzo dużo cukru. Poziom cukru mam jednak w normie. Nie wiem już co robić, bo wszelkie próby poprawy stylu życia nie wydają się przynosić zmian i nadal wyglądam po prostu źle. Mętny wzrok, ta sucha skóra i zero siły. Po jedzeniu często mam brzuch jak balon, mimo że jestem z natury drobnej budowy.

Czy spotkaliście się kiedyś z podobnymi objawami? Jeśli mam coś podejrzewać, to może być coś na tle nerwowym, bo jestem bardzo nerwową osobą. Tak jak napisałem, unikam stresu, ale nadal stresuję się wieloma sytuacjami. Próbowałem kilku terapii, ale bez skutku. Czy psychosomatyka może powodować aż takie objawy fizyczne? Już naprawdę nie mam pomysłu. Kiedyś medytacja czy lepsza dieta pomagały i puchłem rzadziej. Dzisiaj już nic wydaje się nie pomagać.