Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Karolina25

Dni płodne

Polecane posty

Cześć dziewczyny. Cykle mam 28 dniowe regularne. W czerwcu miałam ważny wyjazd i nie mogłam sobie pozwolić na okres w tym dniu. Lekarz przepisał tabletki antykoncepcyjne atywia. Zaczęłam je brać 13 dnia cyklu, czyli dzień przed owulacją. Tym sposobem przesunęłam okres z dnia 20 czerwca na 27 czerwca (po skończeniu tabletek). Krwawienie pojawiło się na drugi dzień po skończeniu opakowania tabletek. W tym czasie tj 25 czerwca miałam stosunek w zabezpieczeniu z tym, że partnerowi zsunęła się prezerwatywa. Nie przejęliśmy się tym ponieważ według wszystkich moich obliczeń miałam dni nie płodne. Czy możliwe, że jednak miałam dni płodne w tamtym czasie? Rozum podpowiada, że nie, tym bardziej, że tabletki wzięłam w dzień przed owulacją i nie wydaje mi sie, że tabletki byłby w stanie ją przesunąć. I drugie pytanie. Czy po skończeniu opakowania w ciągu pierwszych 7 dni jestem chroniona przed wystąpieniem owulacji?

Ja nie wiem, bo ja jak brałam tabletki, to musiałam pierwszą wziąć w pierwszy dzień okresu. Tak czy inaczej co do zsuniętej prezerwatywy, ja przetestowałam diafragmę dopochwową caya i jest fajną alternatywą dla prezerwatyw. 

Jeśli bierzesz tabletki regularnie, to jesteś cały czas chroniona. Na zmniejszenie ochrony mają wpływ zewnętrzne czynniki, jak stres, alkohol, zmiana trybu życia itp. Ja przy tabletkach i tak zawsze zabezpieczałam się mechanicznie błoną dopochwową z żelem, bo wiadomo, że nie ma antykoncepcji, która chroniłaby w 100%

nie wiem ja wy ale ja obecnie kontroluje je testerem ze śliny i wszystko zapisuje w telefonie za pomocą aplikacji, taka kontrola cyklu się sprawdza 

Kontroluj sobie cykl na jakimś urządzeniu. Ja np. używam testera owulacyjnego ze śliny, który daje wynik poziomu lh 

Myślę że najlepiej monitorować cykl, ja używam cyclotestu MyWay , możesz o nim poczytać na cyclotestpolska . pl