Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kalutek09

Samoistne krwawienie dziąseł w nocy

Polecane posty

Witam, co noc budzę się i pluję krwią, która leci z dziąseł (stan zapalny, afty, zajady, opryszczki). Wszystko stosowałam, przeróżne maści, żele, płyny. Nic nie pomaga. Stomatolog zrobił co mógł, zdjął kamień i przez analaze zdjęcia mówi że jest wszystko ok. Zrobilam morfologie - niedobór żelaza. Od 3 tygodni jem żelazo (sorbifer durules) a dziąsła dalej krwawią, stan zapalny dalej się utrzymuje. W morfologii też wyszło że mam bakterie. Mój mąż ma helikobaker. Wyczytałam że jest on zakaźny i może osadzać się w płytce nazębnej i w sumie to nie ma innych pomocnych informacji w internecie na ten temat. Czy to może być przyczyną? Czy zrobić badania na helikobakter w kale czy może wymaz jamy ustnej to wykaże a może to jakieś inne bakterie? Już sama nie wiem. Czy ktoś kiedyś miał podobny problem? Proszę o pomoc

Spróbuj smarować dziąsła żelem Oreel oraz płukać je mocnym naparem z szałwi, nawet co godzinę.

A może zacznij masować te dziąsła? Mi dentysta polecił irygator od haxe, gdy poszłam do niego z tym problemem. Oczywiście poczytałam o samej metodzie i irygatorze w Internecie. Kupiłam, używam pół roku i mogę polecić, fajnie działa, a krwawienia ustały. 

Żelazo czasem trudno się przyswaja (siostra dostała kiedyś zastrzyki domięśniowe, bo tabletki nie dawały efektu - miała duży niedobór). Ja sam mam problem z dziąsłami, każde czyszczenie nitką itp to krew. Dentysta polecił mi witaminę B12, ale przede wszystkim płukanie płynem Eludril (taki różowy, z apteki).

To jest mocny płyn, który zwykle rozcieńczam wg przepisu. Ale jeśli mam ostrzejszy stan zapalny, to moczę w płynie kawałek gazy i przykładam w chore miejsce na parę minut (piecze, trzeba wytrzymac - ale jest dobry efekt; czuć jak działa ściągająco na błonę śluzową). Jesli nie próbowałaś, to sprawdź; może takie płukanie przed snem pomoże choć trochę.