Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czornasyla

Tabletki a ciąża

Polecane posty

Hej. Mam takie pytanko. Współżyłam z chłopakiem w pierwszym dniu miesiączki i tego dnia miałam zacząć ponowna przygodę z tabletkami. Do rzeczy.. współżyłam z chłopakiem w dniu miesiączki ponieważ była ona tak licha ze nam obu to nie przeszkadzało tego dnia również zażyłam pierwsza tabletkę anty z pierwszego opakowania oczywiście skończył w środku moje pytanie czy ta tabletka już chroniła mnie przed zajściem w ciąże ? Od tego czasu minęły 4 tygodnie dostałam już miesiączkę wywołana przez tabletki ale mnie zastanawia mnie to czy ta pierwsza tabletka już mnie wtedy chroniła 🙂

Uważam, ze bardziej uchronił Cię przed ciążą cykl. 1 dzień cyklu jest niepłodny. 

Ochrona jest na pewno od pierwszej tabletki, jeśli weźmie się ją w pierwszy dzień cyklu, ale rzeczywiście najważniejsze, że właśnie był to pierwszy dzień cyklu. Gdybyś kiedykolwiek miała wątpliwości czy ochrona działa, to możesz mechanicznie zabezpieczać się błoną dopochwową z żelem plemnikobójczym

Zawsze też masz możliwość sprawdzenia kiedy masz dni płodne, czy coś się nie przesunęło. 1 dc to niepłodny dzień co do zasady, ale nie zaszkodzi tego kontrolować. Polecam zatem monitor Afrodyta Smart z apką na telefon.

Zwykle jest ochrona od pierwszej tabletki przyjętej w 1 dc. Ale ogólnie trzeba brać regularnie pigułki. Ja wole regularnie sprawdzać płodnośc na testerze na slinę lh ze specjalną aplikacja na smartfona. W dni płodne mechaniczne zabezpieczenie i bez żadnych pigułek

dlatego ja zrezygnowałam z pigułek, teraz zabezpieczam się mechanicznie Diafragmą Caya antykoncepcyjną boną dopochwową

tak, jednak nie jestem pewna czy na 100% . jesli dostalas okres to nie masz sie czym martwic, jednak mozesz cykl wyznaczyc sobie cyclotest my way na przyszlosc