Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewaa22

Czy mogę podpisać umowę będąc w ciąży?

Polecane posty

Witam. Jestem w 17 TC i mam okazję pójścia do pracy jako dostawca pizzy. Czuje się dobrze i chciałabym pracować dopóki będę mogła. Brzuch nie jest mocno widoczny. Wiem, że nie muszę informować pracodawcy o ciąży. Czy poniosę jakieś konsekwencje? 

2 minuty temu, Ewaa22 napisał:

Witam. Jestem w 17 TC i mam okazję pójścia do pracy jako dostawca pizzy. Czuje się dobrze i chciałabym pracować dopóki będę mogła. Brzuch nie jest mocno widoczny. Wiem, że nie muszę informować pracodawcy o ciąży. Czy poniosę jakieś konsekwencje? 

Nawet jeśli pracownica nie poinformuje przełożonego o ciąży, nadal przysługują jej ochrona prawna, w tym zakaz zwalniania z pracy. Przepisy kodeksu pracy nie precyzują, kiedy pracownica powinna poinformować pracodawcę o ciąży. Kodeks pracy. 

1 godzinę temu, Ewaa22 napisał:

Zwykle ZUS sprawdza takie umowy, więc możliwe, że uzna to za wyłudzenie i nie dostaniesz zasiłku.

Możesz mieć spore problemy, ty oraz pracodawca, więc zalecam tego nie robić. Jeszcze warto wspomnieć o negatywnych skutkach takiej pracy na zdrowie dziecka, znalazłam stronę z dokładniejszymi informacjami na ten temat https://e-baseus.com/