Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aaad

Mata do akupresury wasze opinie

Polecane posty

Hej Dziewczyny, macie może jakieś sprawdzone metody na walkę ze stresem? Ostatnio w pracy gonię w przysłowiową piętkę i szukam jakiejś metody na wyciszenie przed snem. Mam z nim ostatnio problemy i próbowałem naparów z melisy i relaksacji. Trochę pomogło ale szperając w Internecie natknąłem się na temat mat do akupresury. Na początku trochę mnie to odrzuciło i rozbawiło - kłaść się na kolcach, serio??? ;-P  Może, któraś z was jakiejś maty do akupresury używa i ma z tym jakieś doświadczenie? Chciałbym zasięgnąć opinii zanim się zdecyduję ;)

Ja mam, używam czy bardzo sobie chwalę. Ciężko mi określić czy jest ona dobra na stres, gdyż kupiłam ją z innego powodu, a dokładnie problemów z bólem kręgosłupa. Codziennie po pracy kładę się na niej i przez dłuższą chwilę się relaksuję.😊 Na samym początku czuję ciepło, ponieważ kolce poprzez miejscowy ucisk tkanek przyspieszają krążenie krwi. Mięśnie się rozluźniają, przez co znika ból kręgosłupa.😁 Oczywiście bardzo ważna jest również systematyczność i stopniowe wydłużanie czasu jej użytkowania. 

Znam fajny i szybki sposób od naturopatki na stworzenie samemu maty do akupresury, ale nie kręgosłupa, tylko stóp. Aby ją wykonać wystarczy przesypać czyste otoczaki na blachę z piekarnika wyłożoną bawełnianą szmatką i podgrzać tak, aby stały się przyjemnie ciepłe. Dla uzyskania efektów należy deptać po takich kamieniach przez mniej więcej 15 minut dziennie. Według literatury z medycyny chińskiej akupresura stóp stymuluje receptory i pomaga oczyścić się z toksyn. Pobudzanie zakończeń nerwowych w stopach pomaga też w walce ze stresem, usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego, a także wspomaga prace serca, wątroby, nerek i innych narządów wewnętrznych. Polecam, testowałam tą metodę na sobie i to naprawdę pomaga.

Ten pomysł z blaszką w piekarniku brzmi ciekawie.  Chyba będę chciała sama się przekonać 😉

A co do maty do akupresury to mam Layzzzy. Jest bardzo dobrym sposobem na relaks i poprawę samopoczucia, na lekkie bóle pleców, na lepszy sen. Skóra wygląda lepiej. Z moją można prysznic brać bo jest niemateriałowa. jeśli masz jakieś konkretne pytania to mogę odpowiedzieć. Leżenie na kolcach serio relaksuje, ale skoro nie wierzysz to tylko osobiste doświadczenia Ciebie przekonają 😄