Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rypsyma Sargsan powracam

Odbudowa Apostolskiego Kościoła Wszyskich Ormian

Polecane posty

Mimo wszelkiej krytyki czy też namawianie polityków do bojkotu świętej liturgii Kościół w Armenii ostatni takie czasy miał  przed 1920 . Boskie liturgie są coraz bardziej popularne . Tegoroczna liturgia Wielkanocna po zamknięciu Liturgii w czasie roku 2020 przyniosła winnej wiernych niz ta z 2019 . Nie mówić  już o Bożym narodzenie czy Nowym roku który Ormianie po raz  pierwszy od 100 lat spędzili w kościele a nie na zabawach . Wzrost pobożności  wśród młodego pokolenia ma już wpływ od dawne młodzi ludzie  z czasów posowieckich wychowani w Armenii chrześcijańskiej stali się ludzi pobożnymi. Jednak sytuacja frekwencji na nie dzielnych cy nawet Świątecznych liturgiach była opłakana . Cześ rodzin religijnych nawet w czasach radwanickich praktykowała obrządki jednak rodziny mnij religijne szczególnie w Yerywaniu nadal opuszczali liturgie . Pozytywne było to ze we wszystkich świątyniach czy bardziej zatłoczonych na wsiach czy tych pustych w mieście zaczęły palić się świece a wic wierni coraz częściej odwiedzili choć na trochę świątynie  . Przeniesienie religii do szkół ł i  wprowadzenie Religi i historii chrześcijaństw na dla umocniło wiare młodych ludzi przyniosło wilki efekt . Młodzież zaczęła sie kształcić  w sposób teologiczny pociągając za soba strasze pokolenie . Jednak obecną sytuacje zawdzięczamy prawi półrocznemu sprawowaniu liturgi za zamkniętymi drzwiami  a potem wojnie . To wojna wywołała najgorliwsze pokolenie chłopców  z lat 2000 2001 2002 te pokolenie i ci co przeryli przerzyli pikło i swą siłę odnajduja w Bogu . To pokazuje  przepełnione świtanie i winc wysoki powrót do Boga .    Mimo że   na Kaukazie religii sie nie zabraniało  poWojnie ojczyzninej Ormianie  mili take same możliwości jak katolicy w Polsce to sytuacja z  poboznąscia i z monosomia zaczęła spadać. Pijaństwo wśród mężczyzn, aborcje liczne rozwody do dał nam socjalizm . Religijny przełom działa gdyż liczba aborcii spadła wraz z wrostem religijności . Ja miła szczęście gdyżż moja rodzina jak i wczasach Radzieckich tak i po bylismy rodzina z wyoką wrecz heroiczna religijnością . Nie zminiła nawet śmierć mojej mamy gdyz tata równiesz co było żagańskością w czasach radzieckich reglanie był na nabożeństwie . Rodzina do której weszłam może juz nie prestregła tak wszystkich praw bo w moim domu przestrzegało sie posty pred każdym wilkiem świtem co odwołany już w cisze Gregoriański reformy ale tu też wsyko wygladało bardzo dobże a moja teściowa odwiedała zawsze cierkiew kiedy mogła . W naszej rodinie niedopusczlna była aborcja i inne okrucieństwa wprowadzone przez socjalizm .