Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Lily123

niedoczynność tarczycy a nerwica

Polecane posty

Cześć. Mam 20 lat. Od sześciu mam stwierdzoną nerwicę lękową, nerwicę natręctw oraz depresję. Od pobytu w szpitalu psychiatr. w 2017 r. przyjmuję Asentrę, ale nie wiele mi ona pomaga. We wrześniu tego roku endokrynolog stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy. Jak się okazało po obejrzeniu badań krwi z 2017 roku już wtedy miałam niedoczynność. Z niedoczynności mogła się wziąć depresja. Lekarze z oddziału psychiatrii jednak jej nie stwierdzili, ponieważ jak mniemam TSH było w tak zwanej ,,górnej granicy normy" - 3.8 . Z tego samego powodu lekarz rodzinny zignorował wyniki. Do endokrynologa poszłam tylko dlatego, ponieważ moja siostra ma Hashimoto i powiedziała mi odrazu ,że TSH powyżej 3.0 to już jest za wysokie. I faktycznie w  badaniach z września TSH 4.0, FT3 - 5,4; FT4 - 11.1 (poniżej normy) - lekarka była załamana że z takimi wynikami w 2017 r. lekarze się nie domyślili niedoczynności. Wiem że niektórzy mają jeszcze lepszą dyskotekę w badaniach, ale każdy organizm jest słabszy i silniejszy. Endokrynolog przepisał mi Euthyrox, (powiedział że mogę przyjmować razem z Asentą). \

Przez głupi wykres ,,normy" w szpitalu zamiast leczyć tarczycę trzymali mnie 2 miesiące faszerując tylko psychotropami. Od kilku lat utrwalam swoje zachowania i depresje, więc teraz już z pewnością mam jakieś zaburzenia psychiczne.

Od czerwca b.r. (wtedy zmarł mój tata (alkocholizm)) czuję się okropnie. W lipcu wszystkie moje lęki zaczęły wracać. Miewam huśtawkę nastroju, depresja, lęki wzrosły jeszcze więcej. Z zauważalnych skutków ubocznych od Euthyroxu pojawiły się zaburzenia w menstruacji i zmniejszenie apetytu. 

Jestem cały czas ospała i zmęczona. Boję się wychodzić z domu i straciłam chęci do życia. Od skończenia szkoły w maju siedzę w domu. Ostatnio załatwiłam sobie pracę, ale ostatecznie powiedziałam, że rezygnuję. Nie miałam siły tam stać po 12 godzinnej zmianie. Fakt że nie jestem w stanie niczego zrobić jeszcze bardziej mnie dobija. Moja mama mówi żebym dała sobie czas na działanie leków i dopiero jak poczuję się lepiej iść do pracy i w przyszłym roku na dalsze kształcenie. Czuję się jak posożyt. Rok temu byłam w stanie iść do szkoły i pracy, zrobiłam nawet prawo jazdy i zdobyłam tytuł finalistki w olimpiadzie przedmiotowej. Teraz wszystkiego się boję. Mam lęk przed brudem. Gdy byłam ostatnio w sklepie miałam zawroty głowy. Bałam się, że ktoś albo coś mnie dotknie. Ostatnio często miewam bóle głowy i ataki paniki. Nie wiem czy to co się teraz ze mną dzieje to choroba czy skutki uboczne Euthyroxu, czy wszytsko razem. Mam dość samej siebie.

*Czy ktoś z was przyjmuje Asentrę z Euthyroxem ? Czytałam w jednym z artykułów że Asentra może osłabiać działanie Euthyroxu?

*Jeśli ktoś z was przyjmuję Euthyrox po jakim czasie ustąpiły u was skutki uboczne?

Endokrynologa mam umówionego na za dwa tygodnie (kolejne badania pod kątem Hashimoto). W poniedziałek mam iść do swojego psychologa do byłej szkoły. Jako była uczennica nie płacę za wizyty. Problem w tym że nie mam siły wyjść z domu. A wręcz się boję wyjść z domu. Z tego powodu odwołałam spotkanie w zeszłym tygodniu.

*Czy prośba do byłego psychologa szkolnego o wizytę online byłaby nie uprzejma? Choć psycholożka jest super spoko i chodzę do niej już pół roku, to czuję, że i tak już nadużywam gościnności, bo nie jestem już uczennicą tej szkoły. Nie wiem co robić. Potrzebuję z nią porozmawiać, ale jednocześnie nie chce wychodzić z domu.

Z góry dzięki za przeczytanie tych moich litań :), bardzo was proszę o odpowiedzi 

mam bardzo stresującą pracę. Brałem leki na uspokojenie, po których byłem otępiały cierpiałem na bezsenność i migreny Nie mogłem prowadzić auta, nie mogłem normalnie żyć. Zacząłem stosowanie  olejku z CBD 5 % raw essenz  i brahmi  po dobrej opinii mojej koleżanki z pracy ... stosowałem 3 x dzienie po 10 kropel  i rzeczywiście krople CBD  Działają uspokająco, wycisza, pomaga zasnąć. Jedna buteleczka wystarcza na  1miesiąc przy codziennym stosowaniu. Bardzo wydajne… Polecam każdemu… Przede wszystkim teraz nie truję się już tabletkami, które sprawiały, że czuję się jak ociężały beton… ten olejek kupiłem w Konopnej Farmacji w Poznaniu ale mają sklep online jak komuś daleko

ale z tego co wyczytałem przy tarczycy też warto stosować olej CBD  skopiowałem   z Konopnej Farmacji  facebooka tekst poniżej

#Tarczyca jest ważnym gruczołem wydzielania wewnętrznego, który otacza przednią część tchawicy w kierunku podstawy szyi. Funkcjonalnie wydziela #hormony, które wpływają na każdą pojedynczą komórkę, tkankę i rodzaj narządów w organizmie - od metabolizmu i #cholesterolu, po funkcje serca, kości i mięśni.

Podobnie gruczoł utrzymuje stałą komunikację z #mózgiem poprzez synapsy neuronalne, co pomaga mu regulować homeostazę ciała i kontrolować takie zjawiska, jak metabolizm, tętno, wewnętrzna temperatura ciała, a nawet reakcja emocjonalna. #Zaburzenia tarczycy mogą powodować bardzo szeroki zakres objawów, a także potencjalnie zagrażające życiu komplikacje zdrowotne.

Ostatnio odkryto nowe połączenia między siecią komunikacyjną #tarczycy / mózgu a układem #endokannabinoidowym organizmu (ECS). Sugeruje się, że ECS (który jest obficie obecny zarówno w centralnym układzie nerwowym, jak iw samym #gruczole tarczycy), może odgrywać kluczową rolę w ułatwianiu prawidłowej komunikacji między mózgiem a tarczycą.
Ostatecznie oznacza to, że ECS i jego sieć receptorów kannabinoidowych może mieć bezpośredni wpływ na #wydajne #uwalnianie #hormonów #tarczycy, co jest oczywiście niezbędne do prawidłowego funkcjonowania narządów i ogólnego stanu homeostazy.
Kannabinoidy sa zatem nadzieją dla naturalnego zamiennika dla leku #Euthyrox , który jest środkiem stosowanym, gdy w organizmie występuje #niedostateczna ilość naturalnych hormonów tarczycy.

Niesamowitą rzeczą związaną z #CBD w przypadku zaburzeń tarczycy jest to, że pacjenci są w stanie użyć pojedynczego leku (zazwyczaj wysokiej jakości oleju CBD) do leczenia praktycznie każdej postaci nieprawidłowego działania tarczycy; niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy, wola, zapalenie tarczycy, a nawet burza tarczycowa zostały udokumentowane, aby skutecznie i skutecznie leczyć CBD. Co ważniejsze, opublikowano wiele badań naukowych ukazujących #terapeutyczne działanie kannabinoidu na ten hormonalny gruczoł.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować