Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lilo999

Nękanie przez sąsiada

Polecane posty

Witam, 

Może ktoś miał podobna sytuację i będzie w stanie mi pomóc. 

Mam sąsiada, stary samotny facet po 80tce, ponoć rodzina nie chce utrzymywać z nim kontaktu. Facet najprawdopodobniej ma demencję albo jest tak strasznie wredny lub jedno i drugie.

Sąsiad twierdzi, że słyszy w nocy głośna muzykę niby z mojego mieszkania innym razem od sąsiadów z dołu itp. Tak naprawdę oprócz niego wszyscy sąsiedzi są cicho. Więc w środku nocy wali ciężkimi narzędziami w ściany i podłogi. Huk jest tak głośny ze nie da się spać. Gościu robi taki hałas co godzinę lub dwie wali przez 10 min w ścianę tak, że co chwilę się wybudzam. Obecnie przy nawet drobnym stuknięciu nie mogę już spać, denerwuje się itp. Czasem wychodzi z mieszkania i zostawia muzykę na maxa włączona. Temat był gorący kilka miesięcy temu. Wtedy też miałam częste naloty policji za sprawą sąsiada. Oskarżał mnie o różne wymyślane przez niego rzeczym Policja mówiła, że nic nie może zrobić i ponoc on się tak już zachowuje od 10cou lat, tak samo mówi dzielnicowa i spółdzielnia. Karzą mi iść z tym do sadu, a ja nie chce narażać się na nerwy, straty finansowe za pokrywanie rozpraw, na których Sąsiad na pewno się nie pojawi. Mieliśmy ok 2 dwa miesiące przerwy a w tym tygodniu znów zaczyna się ten koszmar z nieprzespanymi nocami. Nie wiem co mam robić. 

Może sąsiad powinien dostać jakaś leki albo pomoc opiekunki? Może zapytaj dzielnicowego i coś podpowie.
Bo bycie upierdliwym sąsiadem to jedno, ale z biegiem czasu on może zacząć zagrażać innym.

5 minut temu, Kotkaa napisał:

Może sąsiad powinien dostać jakaś leki albo pomoc opiekunki? Może zapytaj dzielnicowego i coś podpowie.
Bo bycie upierdliwym sąsiadem to jedno, ale z biegiem czasu on może zacząć zagrażać innym.

Zgłosiłam tego człowieka do mopsu i nawet był u niego pracownik socjalny razem z dzielnicową , facet odmówił przyjęcia pomocy, tak więc mops uznał ze swoje zrobił i sprawę zamknął. 😞 Dzielnicowa nie odbiera już nawet telefonu ode mnie, muszę dzwonić do niej z innych numerów bo unika sprawy. 

23 minuty temu, Dobrosułka napisał:

Zamiast placic za adwokata co nic nie da to moze zainwestuj w wyciszenie scian w sypialni

Też o tym myślałam ale te huki słyszą nawet sąsiedzi z innych pięter i sąsiadka, która graniczy z moją ścianą, także między sąsiadem, a nią jest moje mieszkanie, a hałas i tak się niesie nawet do niej z tym, że u mnie to słychać głośniej. 

3 minuty temu, Lilo999 napisał:

Zgłosiłam tego człowieka do mopsu i nawet był u niego pracownik socjalny razem z dzielnicową , facet odmówił przyjęcia pomocy, tak więc mops uznał ze swoje zrobił i sprawę zamknął. 😞 Dzielnicowa nie odbiera już nawet telefonu ode mnie, muszę dzwonić do niej z innych numerów bo unika sprawy. 

Może da sie jakos pisemnie skargę złożyć na dzielnicowa? Można również próbować zgłaszać na policję, ze czujecie sie zagrożeni przez sąsiada. Razem z innymi sąsiadami?

1 godzinę temu, Dobrosułka napisał:

Zamiast placic za adwokata co nic nie da to moze zainwestuj w wyciszenie scian w sypialni

2 godziny temu, Lilo999 napisał:

Witam, 

Może ktoś miał podobna sytuację i będzie w stanie mi pomóc. 

Mam sąsiada, stary samotny facet po 80tce, ponoć rodzina nie chce utrzymywać z nim kontaktu. Facet najprawdopodobniej ma demencję albo jest tak strasznie wredny lub jedno i drugie.

Sąsiad twierdzi, że słyszy w nocy głośna muzykę niby z mojego mieszkania innym razem od sąsiadów z dołu itp. Tak naprawdę oprócz niego wszyscy sąsiedzi są cicho. Więc w środku nocy wali ciężkimi narzędziami w ściany i podłogi. Huk jest tak głośny ze nie da się spać. Gościu robi taki hałas co godzinę lub dwie wali przez 10 min w ścianę tak, że co chwilę się wybudzam. Obecnie przy nawet drobnym stuknięciu nie mogę już spać, denerwuje się itp. Czasem wychodzi z mieszkania i zostawia muzykę na maxa włączona. Temat był gorący kilka miesięcy temu. Wtedy też miałam częste naloty policji za sprawą sąsiada. Oskarżał mnie o różne wymyślane przez niego rzeczym Policja mówiła, że nic nie może zrobić i ponoc on się tak już zachowuje od 10cou lat, tak samo mówi dzielnicowa i spółdzielnia. Karzą mi iść z tym do sadu, a ja nie chce narażać się na nerwy, straty finansowe za pokrywanie rozpraw, na których Sąsiad na pewno się nie pojawi. Mieliśmy ok 2 dwa miesiące przerwy a w tym tygodniu znów zaczyna się ten koszmar z nieprzespanymi nocami. Nie wiem co mam robić. 

Uwazam ze Dobrosulka ci swietnie doradza .

Uwazam to za doskonala rade.

10 cm welny mineralnej na sciane z sasiadem + plyta g/k i

1.Wygluszy  mieszkanie od jego strony na maxa .nawet jak bedzie stukal w sciane  to juz nie bedzie to mialo mocy dzwonu 

2.Poprawi estetyke pomieszczenia 

Postaraj sie tez wypelnic sypialnie duza iloscia miekkich materialow typu koce, pluszowe poduszki , kilimy , serwetki , porozrzucana odziez itp  .Materialy tego typu bardzo wygluszaja fale akustyczna Odsun tez z 10 cm lozko do sciany .Po jego nogi podluz miekkie filcowe podkladki , nawet podwojne do nabycia w Castoramie za ok 5 zl .Lozko nie bedzie bralo udzialu w  drganiach akustycznych spowodowanych jego waleniem w sciane.

On ma prawdopodobnie szumy w uszach zwiazane z wiekiem i zlym odzywianiem  i stad to wszytsko 

Dziękuję za odpowiedzi, 

Rozważam wyciszenie itp. Ogólnie nie muszę brać adwokata w tej sprawie i ponoc kosztami sprawy też nie będę obciążona bo zgłaszam przestępstwo. Brał ktoś kiedyś udział w podobnej sprawie? Czy wiecie czy taka sprawę powinna wszcząć spółdzielnia?