Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Mamichdość

Moja toksyczna rodzina

Polecane posty

Czy to ja przesadzam czy oni są naprawdę toksycznie nadopiekuńczy?

Postaram się w skrócie. Mam prawie 24 lata i w połowie studiów. Oni tak, kupują mi co chcę, zawożą mnie gdzie chcę, troszczą się. Ale...

NIE MOGĘ PODJĄĆ SAMA JAKIEJKOLWIEK DECYZJI. Zaczęłam się burzyć wobec takiego traktowania i jedyne co słyszę "Co się z Tobą dzieje DZIECKO, zachowujesz się jak małolata, zachowujesz się jakbyś miała 13 lat, dojrzej, dzieje się z tobą coś niedobrego, ale pyskujesz". Jak słyszę te teksty, jako ich jedyne argumenty to wpadam naprawdę w furię i powtarzam, że nie jestem gówniarą, żeby się tak do mnie zwracać, tylko 23-latką, a osoby w moim wieku mieszkają już osobno, mają rodziny i nawet nie muszą mówić mamusi co robią. I mówię, że 23-letnia kobieta nie pyszczy, bo pyskować to może gimnazjalista. Bo to jest według mnie manipulacja, żeby było tak jak oni chcą. W wieku 30 lat dalej będę musiała o wszystko się pytać, ze wszystkiego tłumaczyć? Narzekają, że jestem niesamodzielna, ale jaka ja mam być, skoro oni się tak zachowują i na każdym kroku słyszę, że jestem taka beznadziejna i nic nie potrafię oprócz nauki na studia?

Chcę iść na imprezę i czasem późno się decydowałam na to, np. o 21 w wakacje. To zanim na nią pójdę muszą wysłuchać tyranii, że wprowadzam matkę do grobu, że du.pa mnie swędzi, że o 21 muszę wyjść na imprezę (i to żaden klub, po prostu wyjście z tymi samymi ludźmi co przez ostatnie kilka lat) . W wakacje trochę więcej piłam alkoholu, wychodziłam ze znajomymi, spędzałam więcej czasu na dbaniu o wygląd, bo chciałam się pobawić po całym roku zapier.dalania na moich studiach i od razu zaczęli wymyślać, że ja zrobiłam się pusta, że COŚ NIEDOBREGO ze mną się dzieje, że pomyśleliby o mnie bardzo źle, gdyby nie kierunek studiów jaki studiuję. Jest mi wtedy tak przykro i jestem wściekła.

Dodatkowo jak pojechaliśmy na wakacje to poznałam tam kogoś i chciałam po prostu z tym chłopakiem sobie rozmawiać na terenie hotelu, ale nie w towarzystwie mojej matki. To tak się darła, że zachowuję się jakbym była lekkich obyczajów, jakbym szukała okazji. A ja jej powiedziałam, że mam tyle lat i sama może łaskawie podejmę decyzję? Bo jakbym była osobno na wakacjach to ona nawet nie wiedziałaby co ja robię. I ona zaczęła krzyczeć, że w takim razie nie będę jeździć sama na wakacje, skoro mam pusto w głowie 🙂 Chcę jechać na erasmusa i jak myślicie pozwolą mi? Szczególnie po tym jak poznałam tego chłopaka i do tej pory mi go wypominają? Oni zaczną na mnie krzyczeć i przeklinać "absolutnie, nie ma takiej opcji". I przez nich nie pojadę, bo oni mają spaczoną wizję świata i mnie.

Moje koleżanki robią sobie usta jak mają ochotę i nie muszą się pytać rodziców o pozwolenie, a też są na ich utrzymaniu. Ale to nie moja wina, że nie mogę pracować, bo mam ciężkie studia i się wyprowadzić. A poza tym czasem sądzę, że oni nawet nie pozwoliliby mi się wyprowadzić, bo zaczęliby krzyczeć, że ja jestem małolatą i mam pstro w głowie i się buntuję. Myślę, że oni przegapili moment w którym stałam się stara, wyszłam z okresu bycia nastolatką i nie rozumieją, że jakbym postanowiła być chociażby prostytutką na ulicy to to też jest już moja sprawa do chole.ry i moja świadoma decyzja. Dla nich jest tylko dobrze jak siedzę i się uczę. Ale jak wychodzę poza ich schemat myślowy z moim hobby, erasmusem, wyjściami, planami to od razu to ja jestem gówniarzem i powinnam zejść na ziemię. Mam tego dość. Stracę tak całą młodość i będę mogła sama decydować o sobie w wieku 40 lat? Skoro mój ojciec krzyczy, że ja myję włosy codziennie, prostuję i je zniszczę, że się za lekko ubrałam, że czapki nie mam, że idę za późno spać, że za mało jem.

Oni jedynie jak im pasuje to mówią, ze mam 23 lata i nie powinnam mieć takiego bałaganu w pokoju. 😉

Edytowano przez Mamichdość

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować