Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
WarszawskaLALA

Samodzielna zabawa jedynaków

Polecane posty

Na początku z góry proszę o nieocenianie jedynactwa, ludzie mają jedno dziecko z miliona powód, nie wszystkie są zależne od nich. 

Czy Wasze jedynaki potrafią bawić się same? Moja córka ma 5,5 roku, jedyne co robi sama to rysuje, gra w gry na telefonie i ogląda bajki. A i tak przez ten cały czas potrzebuje naszej obecności i ciągłego zagadywania. Na różne okazje dostaje wymarzone zabawki, lego, lalki i one leżą nie ruszone dopóki któreś z nas, ja lub mąż nie zainicjujemy zabawy nimi. Albo córka nas prosi o zabawę z nią. Samodzielna zabawa w odgrywanie ról nie ma prawa bytu, ciągle musi być mama albo tata którzy będą ruszać zabawkami i nimi mówić. Jestem już tym mega zmeczona, przez cały dzień jęki że się nudzi, że mam z nią coś robić, przytulać, trzymać za rękę. Ja pracuje z domu, robię z nią mnóstwo rzeczy, razem gotujemy, pieczemy, jakieś pracę plastyczne, rysowanki ale ile można. Do przedszkola więcej nie chodzi niż chodzi bo jest cały czas chora. Zresztą jak chodzi to i tak mówi że jej się tam nie podoba, wraca i dalej jęki. 

Z dzieciństwa pamiętam że dużo bawiłam się sama, mam rodzeństwo ale 5 lat młodsze więc zanim dorosło do zabawy ze mną to ja już byłam uczniem. 

Nie szukam rady bo myślę że nikt mi jej nie da, a raczej pocieszenia że nie jestem w tym sama... 

Mam dwójkę dzieci i oboje jak jedynacy. Razem się nie bawią tylko ciagle mamoooo. Podobnie wszystko zajmuje im chwilę i chyba najdłużej zatrzyma telefon. Ale dzieci potrzebują uwagi i już. 

Ja mam dwójkę jedno dwuletnie a drugie 10 lat starsze także jakby dwoje jedynaków. Młodsze wiadomo jeszcze małe więc i tak potrzebuje uwagi rodziców ale potrafi się zająć sobą na trochę. Pięciolatek powinien się umieć sobą zająć na dłużej i jak piszesz robi to rysując czy oglądając bajki. Pewnie byłoby wam łatwiej gdyby potrafiła się bawić sama ale jak widać bardziej niż zabawek potrzebuje towarzystwa.  Podobnie do ciebie w dzieciństwie lubiłam się bawić sama ale ja już jestem taka osoba która lubi trochę samotności. Twoja córka widocznie tego nie lubi. Może częściej wychodźcie do miejsc gdzie są inne dzieci typu sala zabaw, knajpki rodzinne itd, zachęcajcie też do samodzielnych zabaw, tłumacz że ty musisz teraz pracować a ona może się bawić sama a potem zrobicie coś wspólnie. Tylko tyle a i tak spędzać czas z dzieckiem trzeba. Tez pokolorowałam już masę obrazków, ułożyłam całe miasta z klockow i przebrałam po sto razy każda lale. Ale cóż taki los rodzica🙂

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować