Bjutiguru 176 Napisano Marzec 20, 2022 Hej! Mam do Was pytanie. Ostatnio zrobiłam sobie na 1 i 2 dwie korony pełnoceramiczne na cyrkonie. Kolor dobrany super. W swietle dziennym i mocnym sztucznym zęby wyglądają pięknie, ale nie w każdych warunkach są przezierne, jak naturalny ząb. W pomieszczeniach, gdzie nie jest super jasno, są jakby sine. I tu moje pytaniem do Was. Czy wy też zauważyliście podobne "zachowanie" koron na cyrkonie w różnych warunkach świetlnych? Zastanawiam się, czy problem nie tkwi w kolorze . Zgłosiłem się do technika w celu dobrania koloru koron. Dobrał do zdrowej jedynki i dwójki kolor b1. Za kilka dni poszlam do dentysty w celu zacementowania koron, a on powiedział, że nie zacementuje, gdyż kolor jest źle dobrany. Według niego był za jasny. Powiedzial, że technik powinien wykonać korony w kolorze A1, czyli w ciepłym odcieniu naturalnej bieli. Wytłumaczył, że kolor b1 jest w odcieniu zimnym. Pojechałam do technika ponownie. Pomalował powłokę zęba różnymi kolorkami, takimi jakby farbkami utwardzil w piecu no i kolor w gabinecie wydawał się identyczny. No a później okazało się, że nie w każdym świetle wygląda tak idealnie. Zastanawiam się, czy gdyby od samego początku był dobrany ciepły odcień, czyli A1, zamiast B1 , to nie byłoby problemu. A może po prostu to nie wina technika, tylko cyrkon nie w każdym świetle jest idealnie biały. Piwiedzcie proszę, o swoich doświadczeniach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach