zielonka10 7 Napisano Czerwiec 1, 2022 Witam wszystkich. Jak myślicie, czy w dzisiejszych czasach mieszkanie w starszym domu to wstyd? Ja mam 28 lat i mieszkam z mamą która samotnie mnie wychowała. Nasz 36 letni dom który ma 106 m kw kupili mamie moi dziadkowie, którzy mieli duże gospodarstwo rolne. Z racji tego że mama wychowała mnie samotnie, nie byłyśmy nigdy wybitnie bogate i mama nie robiła remontów. Kiedy byłam mama dziadkowie pomogli nam zrobić dach, ocieplić dom i założyli w całym domu plastikowe okna. Teraz minęły lata a nasz dom wymaga sporego remontu. Mama jest juz starsza i powiedziała że nie będzie juz robiła żadnych remontów i jak chcę to mam sama sobie je zrobić kiedy wyjdę za mąż. Zauważyłam też że teraz ludzie mają piękne domy, ale za kredyty. Ostatnio moja koleżanka wybudowała sobie z mężem piękny dom ale właśnie za kredyt i teraz ciężko mi im się żyje spłacając ten kredyt. I teraz moje pytanie jest takie, jak sądzicie, czy w tych czasach to wstyd zaprosić kogoś do starszego domu, który nie wygląda jak z katalogu czy nie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DropKick 105 Napisano Czerwiec 2, 2022 Najgorzej jak jest syf, i wszystko z innej parafi. Tak było w domu w którym zamieszkałam ze swoim facetem. Nikt nie widział nic złego jak było coś poniszczone, brudne, szopki porobione z blach, szafki kuchenne każda inna. No nie. To wprowadza nieporządek i właśnie było mi wstyd jak ktoś do na sprzycodzil, więc trochę cie rozumiem. Dopiero po remoncie czuje się jak u siebie. Najlepiej remontować, odnawiać, wymieniać na bieżąco bo w naszym przypadku remont domu okazał się być mega kosztowny, w takiej cenie kupilibyśmy mieszkanie w nowym budownictwie... 2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielonka10 7 Napisano Czerwiec 2, 2022 No właśnie, w tych czasach kiedy widzę że większość moich znajomych ma przepiękne domu czy mieszkania to niestety trochę ciężko żyje mi się z tym że muszę mieszkać w starym domu Np. na korytarzach mamy jeszcze boazerię która śmierdzi bo wdarł się za nią grzyb, na niektórych sufitsch mamy jeszcze kasetony a ściany w prawie wszystkich pokojach są bardzo nieładnie wygipsowane bo mama sama gipsowała bo jej było szkoda pieniędzy na fachowców a nie umiała tego zrobić dokładnie. Do tego stare grzejniki i parapety w całym domu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DropKick 105 Napisano Czerwiec 2, 2022 30 minut temu, zielonka10 napisał: No właśnie, w tych czasach kiedy widzę że większość moich znajomych ma przepiękne domu czy mieszkania to niestety trochę ciężko żyje mi się z tym że muszę mieszkać w starym domu Np. na korytarzach mamy jeszcze boazerię która śmierdzi bo wdarł się za nią grzyb, na niektórych sufitsch mamy jeszcze kasetony a ściany w prawie wszystkich pokojach są bardzo nieładnie wygipsowane bo mama sama gipsowała bo jej było szkoda pieniędzy na fachowców a nie umiała tego zrobić dokładnie. Do tego stare grzejniki i parapety w całym domu. Masz kasę lub możliwość zrobić, wymienić, odnowić cos w tym domu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielonka10 7 Napisano Czerwiec 2, 2022 Tak, mam trochę kasy odłożonej ale remont tego domu to chyba studnia bez dna A co do wyprowadzki to po pierwsze ten dom i tak przejdzie na mnie bo jestem jedynaczką a po drugie nie chcę zostawiać mamy samej w tym dużym domu bo samotnie mnie wychowała i czuję że mam wobec niej dług wdzięczności. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dobrosułka 989 Napisano Czerwiec 3, 2022 Jezeli jest czysto i schludnie to nie wstyd. Jezeli masz jakies pieniadze odlozone to mozesz odnowic fasade i miejsca gdzie goscie by chodzili na pierwszym miejscu czyli pokoj goscinny, wejscie, lazienka. Nie musisz od razu zrobic remontu calego domu. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach