Tojawww 0 Napisano Sierpień 20, 2022 Cześć wszystkim! Mam takie nietypowe pytanie. Mam faceta niepełnosprawnego od urodzenia na wózku i wgl. Czy jeśli zajdę w ciąże z nim to czy jest prawdopodobieństwo , że ono urodzi się chore? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sylwia1991 1158 Napisano Sierpień 20, 2022 25 minut temu, Tojawww napisał: Cześć wszystkim! Mam takie nietypowe pytanie. Mam faceta niepełnosprawnego od urodzenia na wózku i wgl. Czy jeśli zajdę w ciąże z nim to czy jest prawdopodobieństwo , że ono urodzi się chore? To zależy co dolega twojemu chłopakowi - najlepiej zapytać u źródła i u lekarza. Zakładam że na wózku można być z wielu powodów więc trudno to określić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Karłatka 53 Napisano Sierpień 21, 2022 Za mało danych. Zależy jakie to schorzenie i czy jest ono genetyczne. To, że jest niepełnosprawny od urodzenia nie stanowi znaku równości z chorobą dziedziczoną genotypowo. Przyczyny jego przypadłości mogą nie byc zakodowane w genach. Wtedy nie masz się czego obawiać. Jeżeli jednostka chorobowa jest dziedziczona to warto się poważnie zastanowić nad posiadaniem wspólnego potomstwa. Np: dystrofia mięśniowa Duchenne’a na którą cierpi mężczyzna (zakładając, ze kobieta jest zdrowa), nie przekazuje choroby synom natomiast wszystkie jego córki będą nosicielkami choroby. Podałam pierwszy lepszy przykład z brzegu który mi sie nasunął. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach