Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Klitek

Przeciwstawne podejścia do ryzyka

Polecane posty

Mi podejmowanie ryzyka kojarzy się z kuszeniem losu i proszeniem się samemu o nieszczęście

Po co ryzykować? Ryzyko dla mnie równa się niebezpieczeństwo. Nawet w polisach ubezpieczeniowych ludzie ubezpieczają się od ryzyk, czyli ryzyko to coś złego, czego tak bardzo warto unikać, że nawet warto za to zapłacić

Dla mnie podejmowanie jakiegoś ryzyka jest uzasadnione wyłącznie wtedy gdy korzyść z podjęcia ryzyka przewyższa związane z nim zagrożenie, np żeby ratować czyjeś zdrowie lub życie, to można podjąć ryzyko

Ale zauważam, że większość ludzi ma odwrotne podejście do ryzyka

Dla większości ludzi podejmowanie ryzyka jest wartością samą w sobie - wcale nie chodzi im o jakiekolwiek korzyści, które mogą uzyskać, a o samo to, żeby podejmować ryzyko

Najlepszym tego przykładem jest skręcanie w lewo na skrzyżowaniu lub wyprzedzanie kiedy nie ma widoczności - korzyść z takiego manewru minimalna, a okupione olbrzymim ryzykiem tragicznego wypadku, kalectwa do końca życia, śmierci lub bycia winnym zabójstwa i spędzenia wielu lat w więzieniu wśród zwryrodnialców

Ale dla wielu ludzi, i to wcale nie dla młodych szczyli, ale również teoretycznie poważnych, ojców rodzin, facetów na stanowiskach, podejmowanie codziennie takiego ryzyka jest punktem honoru, rozrywką, a kogoś ostrożnego, kto unika niepotrzebnego ryzyka, mają za przegrywa

Te przyklady, ktore opisales to akurat glupie podejmowanie ryzyka. Watpie by wiekszosc ludzi tak robila, raczej ci, ktorzy nielogicznie mysla. A ryzyka w zyciu calkowicie nie da sie wyeliminowac.

1 godzinę temu, Klitek napisał:

Dla mnie podejmowanie jakiegoś ryzyka jest uzasadnione wyłącznie wtedy gdy korzyść z podjęcia ryzyka przewyższa związane z nim zagrożenie, np żeby ratować czyjeś zdrowie lub życie, to można podjąć ryzyko

Chyba ciebie poojebalo co mnie ktoś obchodzi niech tonie 

1 godzinę temu, Żaba Monìka napisał:

Te przyklady, ktore opisales to akurat glupie podejmowanie ryzyka. Watpie by wiekszosc ludzi tak robila, raczej ci, ktorzy nielogicznie mysla. A ryzyka w zyciu calkowicie nie da sie wyeliminowac.

Większość ludzi ulega iluzji, że takie głupoty popełniają tylko osoby wyjątkowo nieodpowiedzialne i jest ogromne oburzenie kiedy komuś się nie uda i spowoduje koszmarny wypadek

Ale dopóki mu się udaje, to wszyscy przymykają na to oko, zarówno u siebie, jak i u ludzi ze swojego otoczenia

A takie zachowania są powszechne i przyzwolenie na nie jest powszechne, podobnie jak na jazdę samochodem po alkoholu i narkotykach - tylko w ostatni weekend policja zatrzymała w Polsce aż prawie 1300 pijanych kierowców - powtarzam - w jeden weekend!

https://wiadomosci.radiozet.pl/polska/akcja-znicz-statystyki-sa-porazajace-moze-byc-jeszcze-gorzej

Od tego powinieneś mieć już rozumek dorosłego człowieka w twoim wieku , aby podejmować dojrzałe i przemyślane decyzję, bo to co opisałeś to sen wariata.

10 minut temu, Klitek napisał:

takie zachowania są powszechne i przyzwolenie na nie jest powszechne, podobnie jak na jazdę samochodem po alkoholu i narkotykach - tylko w ostatni weekend policja zatrzymała w Polsce aż prawie 1300 pijanyc

A ilu jechalo trzezwych? 

1 minutę temu, Ktoś całkiem obcy napisał:

Od tego powinieneś mieć już rozumek dorosłego człowieka w twoim wieku , aby podejmować dojrzałe i przemyślane decyzję, bo to co opisałeś to sen wariata.

co jest snem wariata?

przecież ja podejmuję dojrzałe i przemyślane decyzje

ja opisuję zachowania innych ludzi

ale niestety, zarówno ja, jak i każdy z nas, może mieć pecha i spotkać na swej drodze kogoś kto robi nieodpowiedzialne i bardzo groźne rzeczy i potem w mediach opisują krwawą miazgę, która po tym pozostaje

2 minuty temu, Żaba Monìka napisał:

A ilu jechalo trzezwych? 

a co, tylu pijanych to dla Ciebie mało?

Czyli też reprezentujesz postawę przyzwalania i umniejszania takich zachowań?

Edytowano przez Klitek

5 minut temu, Ktoś całkiem obcy napisał:

Takie rozmyślanie człowieka nie wiadomo o czym bez składu i ładu 🤷

Edytowano przez Megi_ona

Przed chwilą, Klitek napisał:

a co, tylu pijanych to dla Ciebie mało?

Nie wiem czy malo czy duzo, wlasnie staram sie ustalic powszechnosc tego zjawiska, ale tylko z 1 daną trudno.

6 minut temu, Klitek napisał:

co jest snem wariata?

przecież ja podejmuję dojrzałe i przemyślane decyzje

ja opisuję zachowania innych ludzi

ale niestety, zarówno ja, jak i każdy z nas, może mieć pecha i spotkać na swej drodze kogoś kto robi nieodpowiedzialne i bardzo groźne rzeczy i potem w mediach opisują krwawą miazgę, która po tym pozostaje

Zdarzenia losowe to się nazywa i trzeba myśleć za kogoś czasami żeby nie wdepnąć w gòwno.

6 minut temu, Megi_ona napisał:

Takie rozmyślanie człowieka nie wiadomo o czym bez składu i ładu 🤷

On się skupia na tym co nawet dzieci wiedzą i zaczyna dorabiać do tego odkrycie Ameryki. 😄 Pewnie myśli, że jak będzie zamulał na drodze i blokował ruсh to podejmuje dorosłe i odpowiedzialne decyzję. 😁

23 minuty temu, Klitek napisał:

Większość ludzi ulega iluzji, że takie głupoty popełniają tylko osoby wyjątkowo nieodpowiedzialne i jest ogromne oburzenie kiedy komuś się nie uda i spowoduje koszmarny wypadek

Ale dopóki mu się udaje, to wszyscy przymykają na to oko, zarówno u siebie, jak i u ludzi ze swojego otoczenia

A takie zachowania są powszechne i przyzwolenie na nie jest powszechne, podobnie jak na jazdę samochodem po alkoholu i narkotykach - tylko w ostatni weekend policja zatrzymała w Polsce aż prawie 1300 pijanych kierowców - powtarzam - w jeden weekend!

Jakie oburzenie i jaka większość podaj jakieś źródło badań ...

Media często robią z igły widły żeby gazety kupić i oglądać ich programy.

Skalę żebyś podał ilu trzeźwych , ilu pijanych zatrzymano i ile wypadków spowodowała pierwsza i druga grupa. Bo twoje prywatne subiektywne spojrzenie jest jednostronne , a powinno chodzić o obiektywizm.

26 minut temu, Ktoś całkiem obcy napisał:

On się skupia na tym co nawet dzieci wiedzą i zaczyna dorabiać do tego odkrycie Ameryki. 😄 Pewnie myśli, że jak będzie zamulał na drodze i blokował ruсh to podejmuje dorosłe i odpowiedzialne decyzję. 😁

Można dostać mandat jadąc na autostradzie za wolno haha więc niech uważa 😂

Zrobiłam dziś frytki i wyszły znakomite 🙂

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować