Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Daniel86

Dorośli niepełnosprawni intelektualnie

Polecane posty

Witam. Ja mam wrażenie, że w Internecie wyrażenie "upośledzony umysłowo" to częściej obelga niż określenie medyczne. Druga sprawa, że upośledzeni umysłowo bywają wrzucani do jednego worka z chorymi psychicznie. Trzecia sprawa, gdy ja czytuję np. komentarze pod filmikami Jarka z "Chłopaków do wzięcia", to tam jest całe mnóstwo hejtu na człowieka, który próbuje dorabiać do renty.

A Wy? Co Wy sądzicie o ludziach dorosłych niepełnosprawnych intelektualnie? Czy Wy znacie kogoś takiego w realu? Czy ktoś taki by mógł być Waszym znajomym, przyjacielem albo drugą połówką?

Jeszcze jedna sprawa. Osoby niepełnosprawne ruchowo bywają pocieszane lub bronione, że one są przynajmniej intelektualne. Ale w takim razie jakie z tego wnioski dla osób niepełnosprawnych intelektualnie? Że to one są tymi gorszymi ludźmi czy że one mają jeszcze bardziej przerąbane?

Gość Hobbi(s)tka

Niepełnosprawność intelektualna może być pojęciem wieloznaczeniowym. 

Napisano (edytowany)

Znałam kilka osób niepełnosprawnych intelektualnie, oczywiście, że mogą być znajomymi i przyjaciółmi, nawet lepszymi od pełnosprawnych, ponieważ jest w nich dużo wrażliwości i niewinności. Ale drugą połówką to trudno mi powiedzieć, ponieważ nie znałam nigdy osoby o najlżejszym stopniu niepełnosprawności, te które znałam miały tak duży stopień, że nie związałabym się z nimi, a od intelektu jednak zależy w dużym stopniu czy mogę się z kimś związać. Po prostu nie wiem, czy z taką osobą byłoby wystarczające porozumienie na szczeblu intelektualnym do zbudowania tego rodzaju relacji. Przy czym, u osoby pełnosprawnej intelektualne też może być tak, że przez jej intelekt nie zbuduję, też są rożnice które mogą to uniemożliwić, czy utrudnić. Tak to widzę ja osobiście, natomiast myślę, że są osoby które uważają inaczej. 

Edytowano przez Hebee

Dnia 8.11.2024 o 11:00, Daniel86 napisał:

Witam. Ja mam wrażenie, że w Internecie wyrażenie "upośledzony umysłowo" to częściej obelga niż określenie medyczne. Druga sprawa, że upośledzeni umysłowo bywają wrzucani do jednego worka z chorymi psychicznie.

Też mam takie wrażenie, to wskutek po części braku wiedzy u ludzi, a po części przez zwykłe cha.mstwo.

Napisano (edytowany)
Dnia 8.11.2024 o 11:00, Daniel86 napisał:

Trzecia sprawa, gdy ja czytuję np. komentarze pod filmikami Jarka z "Chłopaków do wzięcia", to tam jest całe mnóstwo hejtu na człowieka, który próbuje dorabiać do renty.

Bez względu o jaką osobę chodzi tzn jaki stopnień niepełnosprawności by ona miała, to obrażają taką osobę ludzie zwyczajnie głupsi od niej. Tyle na ten temat.

Zaś Jarek przy tym jeszcze radzi sobie świetnie i to zupełnie sam, pracuje, jest odważny, omija niebezpieczne rzeczy typu: używki, przygodny sex, złe towarzystwo, czyli żyje mądrzej niż wieeeeeelu ludzi pełnosprawnych intelektualne, więc jeśli ktoś go hejtuje, to być może z jakiegoś rodzaju zawiści, że tak sobie radzi.

Edytowano przez Hebee
  • Thanks 1

Napisano (edytowany)
13 godzin temu, Daniel86 napisał:

Jeszcze jedna sprawa. Osoby niepełnosprawne ruchowo bywają pocieszane lub bronione, że one są przynajmniej intelektualne. 

Nie dlatego są pocieszane i bronione, ale że ich słabość jest zrozumiała na pierwszy rzut oka, nie budzi wątpliwości w żaden sposób, łatwo przychodzi się utożsamiać z sytuacją tej osoby, łatwiejsze jest porozumienie z taką osobą, to przyczynia się do tego, że takiej osobie łatwiej współczuć. Zaś osobę niepełnosprawną intelektualnie można czasem pomylić z kimś, kto jest sprawny intelektualnie ale np. po nar.kotykach czy alk.oholu, a nawet gdy się widzi że to niepełnpsprseność, to wzbudzać może obawy w kontakcie przez trudności ze zrozumieniem się wzajemnie, bywa też że to wzbudza strach przed taką osobą, dlatego ludzie wykazują mniejsze zrozumienie dla takich osób i mniej empatii, a nawet bywa że wrogość.

13 godzin temu, Daniel86 napisał:

Ale w takim razie jakie z tego wnioski dla osób niepełnosprawnych intelektualnie? Że to one są tymi gorszymi ludźmi czy że one mają jeszcze bardziej przerąbane?

Wniosek taki, że trudniej im o zrozumienie od części ludzi.

Nie są gorszym ludźmi, tylko trudniejszymi do zrozumienia. Tak jak trudniejszym do zrozumienia będzie w pracy kolega z Chin, niż kolega Polak, ale nikt z nich nie jest gorszy od drugiego, tylko nie znamy języka Chińskiego, a on naszego. 

Edytowano przez Hebee

W telewizji bywają pokazywane osoby niepełnosprawne ruchowo, które mają jakieś sukcesy i osiągnięcia mimo swoich niepełnosprawności. Oczywiście dobrze, że tak jest, ale ja odnoszę wrażenie, że z dwojga złego lepiej mieć niepełnosprawność ruchową niż intelektualną. A może Wy znacie jakieś przykłady osób niepełnosprawnych intelektualnie z sukcesami i osiągnięciami?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować