Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Wojowniczka17

Mała dziewczynka 4 latka 3,5 zachowuje się jak chłopiec

Polecane posty

Witam,

mam dwie córeczki bliźniaczki. Jedna z nich od samego początku interesuje się głównie samochodami, koparkami, strazą pożarną. Obecnie ma 3,5 roku. Rok temu jej ulubionym  kolorem stał się niebieski od lubianej policji, później przerodziła się fascynacja w Psi Patrol i niebieskiego pieska Chase. Od jakiś dwóch miesięcy jej bohaterem jest Spider-man, chociaż za bajką nie przepada. Chodzi w stroju i udaje superbohatera. Druga córka nie ma konkretnych zainteresowań. W domu zabawki mamy różne od domku dla lalek, kuchnię , po samochody i koparki. Lubią też bawić się w lekarza czy dom razem. Od jakiś dwóch tygodni zobaczyłąm nasilenie u pierwszej córeczki. Gdy bawią się zawsze przyjmuje rolę taty, króla, po prostu męską. JAk jej mówię, że dziewczynki są też superbohaterkami to kiwa głową i stwierdza, ze jest superbohaterem chłopcem. Kiedyś przy ubieraniu ulubionych niebieskich spodni założyla bransoletke na reke, po czy ja ściągnęła i powiedziała, ze chce wyglądać jak chłopiec w tych spodenkach. Uwielbia motywy chłopięce. Ale przy tym lubi malować paznokcie , gdy mąż zapytał cy jemu pomaluje to stwierdziła, ze nie bo jest chłopem , a oni nie malują. Tak samo z zabawkowymi cieniami do powiek czy spinkami. Chodzi w spódniczkach, chociąz czasem nie chce ich zakładać. Ale, gdy wie , że będzie jakaś imprezka z tanczeniem to zakłada taką najbardziej kręcą. W domu, gdy włączamy muzykę do zabawy to tez zakłada spódniczki razem z siostrą. 

Prosze o radę czy takie zachowanie mieści się w granicach normy. Przeczytałam wiele historii, gdzie rodzice opisywai właśnie takie sytuacje w podobnym wieku. Jeśli macie jakies przykłady takiego zachowania to proszę się podzielić, bo już wariuje. Nie przeszkadzało mi, gdy bawiła się koparką czy chodziła w stroju spider-mana, ale w ostatnim czasie było pare wyżej opisanych sytuacji, które spędzają mi sen z powiek. Boję się, że bedzie miała jakieś problemy w przyszłości... 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się