Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Kamila159

Potrzebuje rady- alkoholizm

Polecane posty

Hej, mam 31 lat, zakochałam się na zabój 1,5 roku temu i mamy wziąć ślub za 3. Msc. Mój facet ma 36 lat. Problem w tym że kiedyś przeżyłam traumę bo rozstał się mój związek, o zgrozo też narzeczeństwo przez alkoholizm mojego partnera, nadużywał i był bardzo agresywny. Zerwałam - obecny narzeczony o tym wie. Ja od tamtej pory bardzo reaguje dziwnie na alkohol, bardzo się boję i do tej pory to rozumiał i nie pił dużo, raz na jakiś czas. Teraz jak przyszłam do jego domu, wcześniej nie miałam okazji bo mieszka 800 km ode mnie jego rodzina to zobaczyłam że ojciec pije codziennie po jednym piwie, nie jest agresywny ale pije tak i dla nich to normalne. Zapytałam czy dla niego też to powiedział że wypicie 2 piw w tygodniu jest ok. Dla mnie nie … 2 piwa w tygodniu do końca życia to nie jest w porządku. Popłakałam się, powiedział że ja nie mogę go tak kontrolować że on nie wie co mówi że tylko tak powiedział ale nie ukrywa że tak może być i częstotliwość może wzrosnąć. Ogromnie się przeraziłam. To dla mnie nie jest normalne. Daliśmy sobie czas na przemyślenie bo może powiedział to w złości przez to że ja zawsze tak reaguje na alkohol ale mając taką traumę nie umiem inaczej. Mój facet jest ogarnięty wykształcony ale jego rodzice są bardzo biedni, widział to całe życie boję się że weźmie przykład z ojca. Moja rodzina natomiast bardzo była ambitna, nigdy alkoholu nie było, pierwszy raz spotkałam się z tym jak były narzeczony rzucił we mnie butelką w agresji. Boję się. Czy ja przesadzam? Teraz było tak że jak chciał wypić to reagowałam bardzo nerwowo nawet jak to było raz na jakiś czas. Wczoraj w nerwach powiedział że skoro mi nic nie pasuje to będzie pił 2 x w tyg regurqlnoe. Co o tym myślicie ? Powiedział że porozmawiamy w weekend bo powie za dużo i będzie żałował. Jak to u was wygląda w związkach ? Czy też tak reagujecie ? Powiedział że ma dość moich histerii na ten temat 

Cały weekend przepłakałam, nie wiem co robić ślub za 3 msc …

Myślę, że dwa piwa w tygodniu to nie to samo co browar dziennie musi wpaść jak u jego ojca... też musimy wszystko ważyć w granicach rozsądku, alkohol z umiarem jest dla ludzi. 

1 godzinę temu, niemaszuprawnień napisał:

Po co zakładasz dwa takie same tematy? Dziewczyna z bogatego domu i bierze faceta z patologicznej rodziny?

Fajna prowokacji i łykam to 😄

Nie rozumiem jaka prowokacja? Poznałam faceta który jest wykształcony ma super pracę i dopiero później poznałam jego rodzinę która jest kochająca.  Chodzi o stosunek do alkoholu 

Jeśli chodzi o zmianę nawyków u rodziny to od razu możesz zapomnieć. Dorosłych i obcych de facto ludzi nie zmienisz i to nawet nie powinno lezec w twojej gestii. A co do chlopa skoro nie jesteś pewna to nie wiem czy jest sens brnąć w to. Zawsze możesz go zostawić gdy zacznie przypominać starego.

19 minut temu, BabulaBoża napisał:

Jeśli chodzi o zmianę nawyków u rodziny to od razu możesz zapomnieć. Dorosłych i obcych de facto ludzi nie zmienisz i to nawet nie powinno lezec w twojej gestii. A co do chlopa skoro nie jesteś pewna to nie wiem czy jest sens brnąć w to. Zawsze możesz go zostawić gdy zacznie przypominać starego.

🏆

(brak reakcji) 

2 godziny temu, Kamila159 napisał:

Cały weekend przepłakałam, nie wiem co robić ślub za 3 msc …

alkohol w pl jest jak woda mineralna  piwo jak sok jablkowy. typowy polak nie rozumire ze mozna nie pić i nie miec z tego powodu wstydu przed ziomkami. widac ten twoj nie bierze pod uwage opcji zero piwko albo piwko od święta, np raz na miesiac do grilla. 

wyglada na czerwona flage. porozmawiaj z przyszlą tesciową o alkoholu, jak ona to widzi. moze byc tak ze oni wszyscy żyją w swiecie gdze browar to soczek.

1 godzinę temu, Nemesio Cervantes napisał:

alkohol w pl jest jak woda mineralna  piwo jak sok jablkowy. typowy polak nie rozumire ze mozna nie pić i nie miec z tego powodu wstydu przed ziomkami. widac ten twoj nie bierze pod uwage opcji zero piwko albo piwko od święta, np raz na miesiac do grilla. 

wyglada na czerwona flage. porozmawiaj z przyszlą tesciową o alkoholu, jak ona to widzi. moze byc tak ze oni wszyscy żyją w swiecie gdze browar to soczek.

Rozmawiałam i uważa matka, że raz na tydzień jest ok. Dla mnie nie. Dla mnie alkohol jest ok, ale jednak w ilościach rzadkich, zwłaszcza u faceta prawie 40 lat, a nie studenta. Jestem w szoku bo znamy się 1,5 roku i dopiero teraz to wychodzi …. Zamiast porozmawiać ze mną to podaje średnią ze będzie pił co tydzień i już i jak mi się nie podoba to mam to zaakceptować 

przez 1,5 roku nigdy tak nie było, był alkohol ale potrafił leżeć i leżeć tylko zawsze ja reagowałam negatywnie jak chciał wypić i wszystko znosił i powiedział że teraz ma dość tych reakcji że teraz będzie pił raz w tyg bo nic mi już nie pasuje 

slub za 3 msc a ja jestem przerażona. Miałam narzeczonego co wodeczka lała się strumieniami i leczyłam się z tej traumy rok. Obecny o tym wie. Nie wiem co robić potem niby przeprasza i mówi że nie chciał tak powiedzieć że nie musi pić co tydzień 

6 godzin temu, Kamila159 napisał:

slub za 3 msc a ja jestem przerażona. Miałam narzeczonego co wodeczka lała się strumieniami i leczyłam się z tej traumy rok. Obecny o tym wie. Nie wiem co robić potem niby przeprasza i mówi że nie chciał tak powiedzieć że nie musi pić co tydzień 

sorki ale dopiero teraz masz problem? chociaz lepiej teraz niż po slubie kiedy misio pokaże swoje realne oblicze. innymi slowy on i rodzina nie kuma o czym mówisz , musisz poszukac abstynenta i ciezko z tym bedzie w pl

7 godzin temu, Kamila159 napisał:

Ale czy dla was picie piwa co weekend jest ok ? Czy to powód do niepokoju ?

trochę jednak uzależnieniem pachnie. sam nie piję piwa, ogólnie żadnego alkoholu. 

dla mnie to byłby sygnał ostrzegawczy.

19 minut temu, Nemesio Cervantes napisał:

sorki ale dopiero teraz masz problem? chociaz lepiej teraz niż po slubie kiedy misio pokaże swoje realne oblicze. innymi slowy on i rodzina nie kuma o czym mówisz , musisz poszukac abstynenta i ciezko z tym bedzie w pl

Teraz mam problem bo teraz wychodzą takie rzeczy. Reaguje od zawsze w ten sposób bo boję się alkoholizmu. Wg niego jedno piwo lub dwa na tydzień jest ok. Czego do tej pory nigdy nie było! On tak tylko mówi i boję się że może to być prawda. Uważam że dla mnie to za dużo 

33 minuty temu, Kamila159 napisał:

Teraz mam problem bo teraz wychodzą takie rzeczy. Reaguje od zawsze w ten sposób bo boję się alkoholizmu. Wg niego jedno piwo lub dwa na tydzień jest ok. Czego do tej pory nigdy nie było! On tak tylko mówi i boję się że może to być prawda. Uważam że dla mnie to za dużo 

czy dużo czy mało to kwestia subiektywna

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się