mr_Kumpir 17 Napisano wczoraj o 12:44 tera się zastanawiam nad szerokokątnym Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mr_Kumpir 17 Napisano wczoraj o 12:45 dopiero po wakacjach odbiorę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nemesio Cervantes 380 Napisano wczoraj o 16:45 marawstala tez fotki uczynia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano wczoraj o 17:16 (edytowany) Nom i tez kupiłam obiektyw irix 150 mm F/2.8 jest mega ciężki ale wydaje się solidny....a teraz będę zbierała na jakiś nowszy model aparatu (Pentaxa) Edytowano wczoraj o 17:17 przez marawstala Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano wczoraj o 20:28 Możesz sobie zerknąć na stronkę o której mówi... inni oczywiście też : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mr_Kumpir 17 Napisano 10 godzin temu też myślałem żeby kupić bezlustro z serii Nikon Z Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 9 godzin temu (edytowany) Kiedyś oglądałam filmik na którym babeczka opowiadała o nowym modelu aparatu który polecił jej jej znajomy zajmujący się tym samym rodzajem fotografii... fotografują mecze i ponoć tylko Nikon z9 nadaje się do tego, robi chyba ponad 20 klatek na sekundę (patrzyłam na możliwości swojego to potrafi zrobić aż 6: )) plus nie zaszumia i w ciężkich warunkach oświetleniowych też daje sobie radę... cena zaporowa i wizualnie taki sobie plus ciężki... ale ponoć wart tych pieniędzy. Coś się dzieje z moim aparatem, myślałam że to wina obiektywu ale jak przy kolejnym zdjęcia wychodzą czarne a przy nastepnym pokazuje F-- to trochę niepojacy sygnał... nie reaguje tak na wszystkie obiektywy a jedynie na wybrane : ) spróbuję go oddać do serwisu jesli ocenią, że nadaje się do zrobienia... a jak nie to Pentax K3 Mark III na ten będę zbierała. W bezlusterkowcach Pentax się nie specjalizuje... Edytowano 9 godzin temu przez marawstala Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pył na wietrze 4 Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, marawstala napisał: Gdzie trzymasz tyle roślin? Myślę, że część to pewnie duże okazy. Masz specjalne pomieszczenie dla nich, czy w całym domu stoją? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 6 godzin temu 33 minuty temu, Pył na wietrze napisał: Gdzie trzymasz tyle roślin? Myślę, że część to pewnie duże okazy. Masz specjalne pomieszczenie dla nich, czy w całym domu stoją? Na szczęście w tej chwili dużych okazów nie jest aż tak dużo, a jeśli się rozrosną to trzeba będzie posłać je w świat... stoją w całym domu. : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mr_Kumpir 17 Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, marawstala napisał: Kiedyś oglądałam filmik na którym babeczka opowiadała o nowym modelu aparatu który polecił jej jej znajomy zajmujący się tym samym rodzajem fotografii... fotografują mecze i ponoć tylko Nikon z9 nadaje się do tego, robi chyba ponad 20 klatek na sekundę (patrzyłam na możliwości swojego to potrafi zrobić aż 6: )) plus nie zaszumia i w ciężkich warunkach oświetleniowych też daje sobie radę... cena zaporowa i wizualnie taki sobie plus ciężki... ale ponoć wart tych pieniędzy. Coś się dzieje z moim aparatem, myślałam że to wina obiektywu ale jak przy kolejnym zdjęcia wychodzą czarne a przy nastepnym pokazuje F-- to trochę niepojacy sygnał... nie reaguje tak na wszystkie obiektywy a jedynie na wybrane : ) spróbuję go oddać do serwisu jesli ocenią, że nadaje się do zrobienia... a jak nie to Pentax K3 Mark III na ten będę zbierała. W bezlusterkowcach Pentax się nie specjalizuje... Myślę nad Z50 chyba że może jeszcze jedno lustro 5600 do portretów powinno wystarczyć rzadko robię zdjęcia z preselekcją czasu ciekawe ile wytrzymuje migawka w aparacie o którym piszesz bo zdjęcia seryjne ją właśnie zabijają Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 6 godzin temu 36 minut temu, Pył na wietrze napisał: Gdzie trzymasz tyle roślin? Myślę, że część to pewnie duże okazy. Masz specjalne pomieszczenie dla nich, czy w całym domu stoją? Na szczęście w tej chwili dużych okazów nie jest aż tak dużo, a jeśli się rozrosną to trzeba będzie posłać je w świat... stoją w całym domu. : ) Kilka z nich stoi na kaskadowym kwietniki... kiedyś może kupię dla nich regał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, mr_Kumpir napisał: Myślę nad Z50 chyba że może jeszcze jedno lustro 5600 do portretów powinno wystarczyć rzadko robię zdjęcia z preselekcją czasu ciekawe ile wytrzymuje migawka w aparacie o którym piszesz bo zdjęcia seryjne ją właśnie zabijają Pewnie lepiej się orientujesz w modelach Nikona: ) o z9 to tak przy okazji sobie przypomniałam... czat też dobrze potrafi coś doradzić w takich kwestiach. Tu niby wskazał na "typową usterkę bloku sterowania przysłoną (aperture control block failure), znaną w tym modelu." Ale lepiej żeby specjaliści to sprawdzili... ponoć do zrobienia za kilka stówek, ale nie wiem jeszcze czy obiektyw będzie im też potrzebny czy bez niego sobie poradzą z oceną. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mr_Kumpir 17 Napisano 6 godzin temu Przed chwilą, marawstala napisał: Pewnie lepiej się orientujesz w modelach Nikona: ) o z9 to tak przy okazji sobie przypomniałam... czat też dobrze potrafi coś doradzić w takich kwestiach. Tu niby wskazał na "typową usterkę bloku sterowania przysłoną (aperture control block failure), znaną w tym modelu." Ale lepiej żeby specjaliści to sprawdzili... ponoć do zrobienia za kilka stówek, ale nie wiem jeszcze czy obiektyw będzie im też potrzebny czy bez niego sobie poradzą z oceną. jak byłem w 3city to cyfrowe.pl sobie radzili z usterkami i był też w centrum Gdyni punkt i komis ale nie pamiętam nazwy ani adresu 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, mr_Kumpir napisał: jak byłem w 3city to cyfrowe.pl sobie radzili z usterkami i był też w centrum Gdyni punkt i komis ale nie pamiętam nazwy ani adresu Cameraservice.pl taki namiar jeszcze mam, ale dzieki poszukam jeszcze... Dziwna sprawa bo jeszcze bym rozumiała gdyby na wszystkie obiektywy w ten sposób reagował, a on sobie je wybiera do współpracy : ) obiektywy są ok. bo działają podpięte do lustrzanki na podczerwień. Mogę sobie porównać. No nic zobaczy się... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pył na wietrze 4 Napisano 6 godzin temu 22 minuty temu, marawstala napisał: Na szczęście w tej chwili dużych okazów nie jest aż tak dużo, a jeśli się rozrosną to trzeba będzie posłać je w świat... stoją w całym domu. : ) Kilka z nich stoi na kaskadowym kwietniki... kiedyś może kupię dla nich regał. Fajnie wygląda też kwietnik kaskadowy, metalowy przywiercany do sufitu. A co z kotami, nie obawiasz się zatruć? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pył na wietrze 4 Napisano 6 godzin temu (edytowany) 13 minut temu, marawstala napisał: Co z roślinami wymagającymi dużej wilgotności, a które muszą też mieć dość światła, jak sobie z tym poradziłaś? Btw, alokazję jak uprawiasz żeby nie zmarniała? Zazdraszczam (w pozytywnym znaczeniu). Podziw Edytowano 6 godzin temu przez Pył na wietrze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 6 godzin temu (edytowany) 6 minut temu, Pył na wietrze napisał: Fajnie wygląda też kwietnik kaskadowy, metalowy przywiercany do sufitu. A co z kotami, nie obawiasz się zatruć? nom w oknie też mogą wisieć... Nie, to nie młode kocie... lata swoje ma i upodobania. Edytowano 6 godzin temu przez marawstala Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, Pył na wietrze napisał: Co z roślinami wymagającymi dużej wilgotności, a które muszą też mieć dość światła, jak sobie z tym poradziłaś? Btw, alokazję jak uprawiasz żeby nie zmarniała? W domach jest większa wilgotność niż mieszkaniach dlatego w blokach często rośliny marnieją... jak światła będzie ubywało może kupię dodatkowe oświetlenie. Alokazje w tej chwili rosną na parapecie te z cieńszymi listkami jak frydek na kwietniku... Lato to idealna pora na ich rozkwit jesienią i zimą mogą marnieć mogą zrzucić liście ale to nic powstaną jak Fenix z popiołów bo wystarczy, że cebulką przetrwa w ziemi... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 6 godzin temu (edytowany) Jedynie z alokazja jacklyn nie mogę się dogadać, jej hodowla mi nie idzie... ale została cebulka to może na zimę wypuści liścia .) albo i nie... W każdym razie nie trzymam ich w witrynach ani w specjalnych podłożach typu hydroponika. Edytowano 6 godzin temu przez marawstala Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pył na wietrze 4 Napisano 6 godzin temu Przed chwilą, marawstala napisał: W domach jest większa wilgotność niż mieszkaniach dlatego w blokach często rośliny marnieją... jak światła będzie ubywało może kupię dodatkowe oświetlenie. Alokazje w tej chwili rosną na parapecie te z cieńszymi listkami jak frydek na kwietniku... Lato to idealna pora na ich rozkwit jesienią i zimą mogą marnieć mogą zrzucić liście ale to nic powstaną jak Fenix z popiołów bo wystarczy, że cebulką przetrwa w ziemi... Parapet z alokazją o grubszych od której strony masz? Nie za firanką stoi? Słyszałam że ponoć w szklarence powinna być, stąd sobie darowałam tę roślinę, ale mnie pocieszylaś i jak bedzie okazja gdzieś tanio w hipermarket to wezmę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pył na wietrze 4 Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, marawstala napisał: Jedynie z alokazja jacklyn nie mogę się dogadać, jej hodowla mi nie idzie... ale została cebulka to może na zimę wypuści liścia .) albo i nie... W każdym razie nie trzymam ich w witrynach ani w specjalnych podłożach typu hydroponika. A coś w tych podłożach masz? Lepiej się ponoć uprawia, nie trzeba często przesadzać jak w ziemi, ale miałam obawy z przenoszeniem roślin z ziemi na takie podłoże, czy się uda z każdą. Dużo nie mam ich, tyle co każda Grażyna;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 6 godzin temu Przed chwilą, Pył na wietrze napisał: Parapet z alokazją o grubszych od której strony masz? Nie za firanką stoi? Słyszałam że ponoć w szklarence powinna być, stąd sobie darowałam tę roślinę, ale mnie pocieszylaś i jak bedzie okazja gdzieś tanio w hipermarket to wezmę. Od zachodniej (?) : ) chyba tak... alokazja Melo ma bardzo grube liście takie wręcz plastikowe... sztywne jak płaskorzeźba w biedronkach możesz na nie polować : ) pewnie kup sobie i sama się przekonaj 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, Pył na wietrze napisał: A coś w tych podłożach masz? Lepiej się ponoć uprawia, nie trzeba często przesadzać jak w ziemi, ale miałam obawy z przenoszeniem roślin z ziemi na takie podłoże, czy się uda z każdą. Dużo nie mam ich, tyle co każda Grażyna;) Możesz kupić gotowe dedykowane im podłoża... a jak chcesz sama to ziemię trzeba czymś rozluźnić by szybciej przesychala... by nie zgniły. Zima dla hydroponiki to zła pora roku bo one lubią mieć ciepło w korzeniach a zimą to różnie bywa w ziemi korzenie mniej im zmarzną. A co ziemi możesz dodać chipsy kokosowe, perlit, może być mech, drobny keramzyt... seramis Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pył na wietrze 4 Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, marawstala napisał: Możesz kupić gotowe dedykowane im podłoża... a jak chcesz sama to ziemię trzeba czymś rozluźnić by szybciej przesychala... by nie zgniły. Zima dla hydroponiki to zła pora roku bo one lubią mieć ciepło w korzeniach a zimą to różnie bywa w ziemi korzenie mniej im zmarzną. A co ziemi możesz dodać chipsy kokosowe, perlit, może być mech, drobny keramzyt... seramis No tak, dobrze że wspominałaś o zimie. Czyli to nie dla mnie, nie ogrzewam domu równomiernie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 5 godzin temu (edytowany) 8 minut temu, Pył na wietrze napisał: No tak, dobrze że wspominałaś o zimie. Czyli to nie dla mnie, nie ogrzewam domu równomiernie. W takim przypadku najlepiej wybrać jedno najcieplejsze pomieszczenie które dobrze trzyma ciepło... chyba poniżej 17 stopni nie zniesie... nie pamietam : ) ale z jedną alokazja możesz zaryzykować jak przetrzyma to zielone światło dla kolejnych a jak nie wytrzyma to lepiej postawić na inne mniej tropikalne rośliny... bardziej przystosowane do naszego klimatu... Swoje zaczęłam kolekcjonować początkiem tego roku... nie wiem jak się będą miały za jakiś czas .) może tylko część z nich przetrwa... Edytowano 5 godzin temu przez marawstala Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 5 godzin temu Pink dragon jest ponoć łatwa w uprawie i tez stoi na parapecie, wspomniana melo, silver dragon... Polly jest ładna ale miałam z nią problem jak było zimno. Powodzenia : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pył na wietrze 4 Napisano 5 godzin temu 7 minut temu, marawstala napisał: W takim przypadku najlepiej wybrać jedno najcieplejsze pomieszczenie które dobrze trzyma ciepło... chyba poniżej 17 stopni nie zniesie... nie pamietam : ) ale z jedną alokazja możesz zaryzykować jak przetrzyma to zielone światło dla kolejnych a jak nie wytrzyma to lepiej postawić na inne mniej tropikalne rośliny... bardziej przystosowane do naszego klimatu... Swoje zaczęłam kolekcjonować początkiem tego roku... nie wiem jak się będą miały za jakiś czas .) może tylko część z nich przetrwa... Najtrudniejsza roślina jak dotąd którą miałaś wg Ciebie to która? A masz ulubioną? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 5 godzin temu (edytowany) 4 minuty temu, Pył na wietrze napisał: Najtrudniejsza roślina jak dotąd którą miałaś wg Ciebie to która? A masz ulubioną? Jakbym miała wybrać jedną to wybrałabym dragon scale (ona akurat ma grubsze liście, ale stoi na kwietniku). A największy problem obecnie mam z paprocią z wariegacją... ale daje jej czas na zaaklimatyzowanie się.) Uciekam, trzeba trochę poczytać pooglądać filmików o danych roślinach... to daje im większe szanse na przetrwanie. Pa Edytowano 5 godzin temu przez marawstala Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pył na wietrze 4 Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, marawstala napisał: Jakbym miała wybrać jedną to wybrałabym dragon scale (ona akurat ma grubsze liście, ale stoi na kwietniku). A największy problem obecnie mam z paprocią z wariegacją... ale daje jej czas na zaaklimatyzowanie się.) Uciekam, trzeba trochę poczytać pooglądać filmików o danych roślinach... to daje im większe szanse na przetrwanie. Pa Wygoogluję je jak wyglądają. Pa 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 2199 Napisano 4 godziny temu : ) to może być to (solenoid) tak jak zdiagnozował go czat https://www.optyczne.pl/15146-nowość-Pozew_zbiorowy_przeciwko_Pentaxowi.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach