Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mr_Kumpir

Karol Nawrocki

Polecane posty

W trakcie konferencji w poniedziałek 25 sierpnia Karol Nawrocki wyjaśnił, że powodem weta jest brak zmian w zakresie prawa do 800 plus dla Ukraińców. - Ustawa, którą dostałem, nie dokonuje korekty, wokół której toczyła się debata publiczna. Ja zdania nie zmieniam i zamierzam wykonywać swoje zobowiązania. Uważam, że 800 plus powinno przynależeć tylko tym Ukraińcom, którzy podejmują się wyzwania wysiłku pracy w Polsce - przekonywał.

Prezydencka inicjatywa przewiduje wydłużenie okresu oczekiwania na uzyskanie polskiego obywatelstwa (z obecnych 3 do 10 lat). Projekt wprowadza też podwyższenie maksymalnej kary do 5 lat więzienia za nielegalne przekroczenie granicy. 

W myśl propozycji prezydenta świadczenia społeczne (m.in. 800 plus) i ochrona zdrowotna będą przysługiwały tylko osobom, które legalnie pracują i opłacają składki w Polsce. 800 plus byłoby przyznawane obywatelom Ukrainy legalnie przebywającym w Polsce, pod warunkiem że podejmują tu legalną pracę lub prowadzą działalność gospodarczą, mieszkają wraz z dzieckiem na terytorium RP, a dziecko spełnia obowiązek szkolny zgodnie z ustawą Prawo oświatowe, kontynuuje naukę na uczelni wchodzącej w skład polskiego systemu szkolnictwa wyższego, bądź uczestniczy w kwalifikacyjnym kursie zawodowym albo odbywa praktykę absolwencką.

Prezydent domaga się również, aby propagowanie banderyzmu oraz działalności OUN-UPA było traktowane tak samo jak szerzenie ideologii nazistowskiej, komunistycznej czy faszystowskiej, za co grozi kara do 3 lat więzienia. Projekt już wpłynął do Sejmu.

2 godziny temu, mr_Kumpir napisał:

I zgadzam się z typem 

mam wrazenie że od kiedy mieszkasz na tym slasku to mózg ci sie zlasowal. 

to demagogia 

ukraincy wplacaja do zus 15 miliardow rocznie a wszelkie ubezpieczenia i plusy to 2 miliardy z kawalkiem, sa odpowiedzialni za 2,5% pkb a ta ustawa powoduje ze byc moze za miesiac wszyscy zostana wydaleni. ja wlasnie czytam maila z pracy i zatrudnianie wszelkiechj obcokrajowcow zostalo wstrzymane od juz,nawet jak ktos mial umowe wygenerowana nie zdazyl podpisac to trzeba mu ja szybko usunac a jak podpisal to zwolnic bo nie da sie go zarejestrowac w obednym balaganie i nie dotyrczy to ukraincow ale wszystkich obcokrajowcow. nikt nie wie jaki bedzie stan prawny za 2 tyg a procedura sprawdzenia np. ukrainca w bramce w urzedzie pracy czy ma wszystko ok trwa 2 tyg. 

te zmiany powinny byc dla wszystkich nie tylko ukraincow dlaczego polak ma pobierac plusy jak nie wyraz gotowosci do pracy albo dziecko nie chodzi do szkoly ? jakos mozna go nie ubezpieczac to i zasilkow mozna mu nie placic. populizm i nic wiecej a chodzi tylko o chaos bo tam bylo szereg innych zmian.

jeszcze sam sie zdziwsz jak ci kibol zycie urzadzi na razie cieszysz sie bo chaos nie dotyczy ciebie ale i na ciebie przyjdzie czas. ktos sie przyjal w pl na studia jesli nie musial miec wizy to teraz juz mu musza anulowac to bo po 1 pazdziernika nie bedzie mogl tu przyjechac a raczej ew wizy tak szybko nie ogarnie itd. tam tez bylo o zawodach i nostryfikacji dyplomow lekarskich itd. wiec oni teraz zaczna sie rozgladac za nowa praca bo przejscie nowej ustawy przez 2 instancje i podpis troche trwa a nikt nie bedzie w niepewnosci siedzial miesiac wiec juz sie zaczyna pewnie rozgladac za praca w innym kraju. 

no i najwazniejsze te regulacje o ukraincach to przeciez kilka lat temu doradca karolka sam pisal jako pisior  i nagle mu sie przestaly podobac😄 

ten drobny cwaniaczek od wyciagania mieszkan od dziadow na pewno jest ostatnim czlowiekiem ktory bedzie nierobow gonil do pracy wrecz przeciwnie przeciez on chce wszystkich meneli i deficytowe zawody jak gornik nadal dotowac. menelom zrobil prezent w postaci utrzymania cen akcyzy 😄

• Like 1

Przed chwilą, Hugh Hefner napisał:

Nie można wyrazić wątpliwości wobec Pana Prezydenta?

Spróbuj z edycją 😉 Postaw kropkę, potem zaraz edytuj i wyraź 😉 Może przejdzie. 

Nawrocki jak każdy polityk manipuluje faktami w wygodny dla siebie sposob. Wszystko to brzmi dla tak. Ukraińcy przyjeżdżają do Polski, bez ładu i składu, dostają ogromne przywileje juz na dzień dobry. Najlepsza jest manipulacja, ze cały proces nadania obywatelstwa trwa jedynie trzy lata. Na czym bazuje Nawrocki? Oczywiście na typowej dla prawdziwych Polaków i katolików zawiści. Anegdoty, ze Polak cieszy się, ze sąsiadowi ukradli nowy samochód nie wzięły sie z nieba  Dlatego  nie toleruję tez tych narodowych zrywow solidarnościowych. Polak najpierw pomoże, a potem zawiść go spali, ze sąsiad po pożarze ma dwie krowy, bo dostał, a ja jedną. Tak po ludzku nie chciałbym znaleźć sie w sytuacji, gdy w moim kraju trwa wojna, a ja chcę ratować rodzinę. Wiadomo, ze ewentualną ucieczka do innej kraju, bariera językowa, przeprawa przez biurokracje itd, są nieciekawą perspektywą, a zyc trzeba. Nie chcę w żaden sposob wybielać Ukraińców, jak w kazdej nacji są tam lepsi i gorsi. Roznimy się kulturowo. Jednak przypominam, ze Polacy również czesto kombinują jak pobierać świadczenia w innych krajach i przeskoczyć obowiązujące przepisy. Sprawę należy uregulować, ale Nawrocki gra na prymitywnych, polskich, katolickich wartościach  oraz kompleksach. Niepokoi mnie jego wiara, że stanie się wielkim wodzem, ja jestem typem człowieka, którego kult jednostki odrzuca. Jestem realistą do bólu. 

• Like 1

6 minut temu, ZłyKróliczek napisał:

Spróbuj z edycją 😉 Postaw kropkę, potem zaraz edytuj i wyraź 😉 Może przejdzie. 

Dziękuję  😉

2 minuty temu, Hugh Hefner napisał:

Na wszelki wypadek usunąłem niepoprawne politycznie okreslenia 😉

Nie pytam jakie ;)

A co do banderyzmu to tez bym nie przepraszał za to co moj pradziadek zrobił. To juz przeszłość. Zapewne większą część dzieciaków z Ukrainy nie ma o tym pojęcia. I nie jest to efekt tylko i wyłącznie tuszowania sprawy. Takie mamy teraz pokolenie, ze zapewne gdyby mieli to w podręcznikach szkolnych i tak by nie wiedzieli. 

800 plusy dostają też podobno dzieci ukraińskie dawno mieszkające z rodzicami z powrotem na Ukrainie, chyba nie tak powinno być. 

A co do banderyzmu to tez bym nie przepraszał za to co moj pradziadek zrobił. To juz przeszłość. Zapewne większą część dzieciaków z Ukrainy nie ma o tym pojęcia. I nie jest to efekt tylko i wyłącznie tuszowania sprawy. Takie mamy teraz pokolenie, ze zapewne gdyby mieli to w podręcznikach szkolnych i tak by nie wiedzieli. 

Chodzi o uznanie zbrodni i prawdziwą wolę ekshumacji. Przepraszać nie muszą, ale dlaczego w takim razie bez opanowania pomagać narodowi, który czci zbrodniarzy. Niech sobie czczą bez naszej pomocy. 

Przed chwilą, ZłyKróliczek napisał:

800 plusy dostają też podobno dzieci ukraińskie dawno mieszkające z rodzicami z powrotem na Ukrainie, chyba nie tak powinno być. 

Jeżeli to prawda to oczywiście należy to uregulowanc. Inna sprawa, ze Polaków pobierających nielegalnie swiadczenia od państw, w których przebywali też ten problem dotyczy. 

Jeżeli to prawda to oczywiście należy to uregulowanc. Inna sprawa, ze Polaków pobierających nielegalnie swiadczenia od państw, w których przebywali też ten problem dotyczy. 

To jest problem tamtych państw do uregulowania. My się zajmujemy swoimi kwestiami. 

3 minuty temu, ZłyKróliczek napisał:

to kolejny mit skoro musi chodzić do szkoły w pl to jak moze dostawac na ukrainie ?

Przed chwilą, ZłyKróliczek napisał:

Chodzi o uznanie zbrodni i prawdziwą wolę ekshumacji. Przepraszać nie muszą, ale dlaczego w takim razie bez opanowania pomagać narodowi, który czci zbrodniarzy. Niech sobie czczą bez naszej pomocy. 

Pytanie ile z tego prawdy, a ile propagandy. O Polsce tez mówią dziwne rzeczy. Latem ludzie wyrażali obawyy, ze boją sie tu przyjechać na wakacje z uwagi na ogromy rasizm 😉

2 minuty temu, ZłyKróliczek napisał:

To jest problem tamtych państw do uregulowania. My się zajmujemy swoimi kwestiami. 

To nie jest problem tamych państw. Jeżeli tak to Polska ma taki sam. To problem czysto ludzki, niezależnie od narodowości. Ludzie lubią kombinować  😉

Pytanie ile z tego prawdy, a ile propagandy. O Polsce tez mówią dziwne rzeczy. Latem ludzie wyrażali obawyy, ze boją sie tu przyjechać na wakacje z uwagi na ogromy rasizm 😉

Jakiej propagandy? Pod ziemią leżą tysiące ciał dzieci, nadzianych na widły. To się chyba nazywa "fakty". 

• Like 1

To nie jest problem tamych państw. Jeżeli tak to Polska ma taki sam. To problem czysto ludzki, niezależnie od narodowości. Ludzie lubią kombinować  😉

A państwo powinno przynajmniej próbować ograniczać kombinatorstwo. 

• Sad 1

1 minutę temu, ZłyKróliczek napisał:

Jakiej propagandy? Pod ziemią leżą tysiące ciał dzieci, nadzianych na widły. To się chyba nazywa "fakty". 

Fakty. Ale ja mówię o skali obecnego problemu. Jaki odsetek tych ludzi ma cos wspólnego z tamtymi banderowcami? Wiem, ze fakty zostały ukryte czy tam zmanipulowane i mamy co mamy,  ale nie sądzę, że to cokolwiek pomoże. Szczególnie tym tysiącom dzieci. Badz realistką. Mamy poważniejsze problemy.

6 minut temu, ZłyKróliczek napisał:

A państwo powinno przynajmniej próbować ograniczać kombinatorstwo. 

Niedługo będziesz całowała stopy pominka Nawrockiego. Ok.

10 minut temu, libed_from_kafeteria napisał:

to kolejny mit skoro musi chodzić do szkoły w pl to jak moze dostawac na ukrainie ?

A kto to kontroluje? Że na przykład nadal chodzi w PL, a nie od dwóch lat chodzi już na Ukrainie, pomimo deklaracji, że w PL?

2 minuty temu, Hugh Hefner napisał:

Niedługo będziesz całowała stopy pominka Nawrockiego. Ok.

Zupełnie przesadzasz. Ja się nawet nie wypowiadam na temat tego veta, bo za mało znam faktów i mam - bez urazy - w 4 literach powyższego. Wypowiadam się o tym, co mnie rusza, czyli np. o zbrodni na Wołyniu.

5 minut temu, Hugh Hefner napisał:

Fakty. Ale ja mówię o skali obecnego problemu. Jaki odsetek tych ludzi ma cos wspólnego z tamtymi banderowcami? Wiem, ze fakty zostały ukryte czy tam zmanipulowane i mamy co mamy,  ale nie sądzę, że to cokolwiek pomoże. Szczególnie tym tysiącom dzieci. Badz realistką. Mamy poważniejsze problemy.

Mam inne zdanie o kwestii zadośćuczynienia bestialsko zamordowanym ludziom.

13 minut temu, ZłyKróliczek napisał:

Mam inne zdanie o kwestii zadośćuczynienia bestialsko zamordowanym ludziom.

Ok. Co Cię usatysfakcjonuje?

Moim zdaniem Eve ma trochę racji. Niemcy od 80 lat ciągle przepraszają, a Ukraińcy udają, że nie ma problemu w ich czystce etnicznej która pochłonęła 100 000 niewinnych ofiar.

• Thanks 1

Ok. Co Cię usatysfakcjonuje?

Ekshumacja, uznanie zbrodni, pozwolenie na pochówek ludzi, leżących w ziemi jak śmieci, pozwolenie na kamień nad ich ciałami.

Natomiast wiem, że to się nigdy nie stanie. Świat raczej nie może zobaczyć właśnie tysięcy ciał dzieci, zamordowanych bestialsko. Nigdy więc tego nie zrobią. Co właśnie stawia nieopanowaną pomoc im (przy jeszcze zerowej wdzięczności, za to lekceważeniu i roszczeniowości) w konkretnym kontekście. 

• Like 1

6 minut temu, Śliwka w Polonezie napisał:

Moim zdaniem Eve ma trochę racji. Niemcy od 80 lat ciągle przepraszają, a Ukraińcy udają, że nie ma problemu w ich czystce etnicznej która pochłonęła 100 000 niewinnych ofiar.

Tylko czy współczesne ukraińskie dzieci mają odpowiadać za zbrodnie swoich dziadków?

Przecież oni nowe muzea otwierają Banderze i nazywają ulice jego nazwiskiem. Kult UPA coraz mocniej się rozrasta choćby z tego względu, że przy obecnej wojnie potrzebują czegoś co ich patriotycznie wzmacnia. To jest propaganda? Fakty wygooglasz w 5 minut.

Większość Ukraińców jest po prostu bezczelna. Odsyłam do wczorajszej Debaty Gozdyry.

800 plus ma nadal być wypłacane pracującym Ukraińcom, jakiś czas temu zmieniano przepisy tak żeby dostawały dzieci uczące się w pol.skich szkołach a nie te, które siedzą na Ukrainie a tutaj doją socjal.

Zanim wybuchła wojna jakoś dało się u nas uzuskać pozwolenie na pracę i pobyt więc nie widzę problemu żeby przejść znowu do zwykłego trybu. Oczywiście będzie chwila zamieszania urzędowego, ale potem wszystko wróci do normy, większość zalegalizuje pobyt wg nowej ustawy.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się