igmar 1 Napisano 18 Wrzesień Czy ktoś wie, jak wygląda kwestia skanowania i druku 3D w praktyce? Potrzebuję wiernej kopii elementu, którego dokumentacji technicznej już nie mam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jarecima 0 Napisano 18 Wrzesień Tak, skanowanie i drukowanie 3D świetnie sprawdza się w takich przypadkach. W moim przypadku chodziło o stary element z urządzenia, do którego producent już dawno przestał robić części. Dzięki skanowaniu 3D udało się odtworzyć dokładny model, a później bez problemu wydrukować go w potrzebnym materiale. Proces jest dość prosty – najpierw skaner 3D tworzy cyfrowy model, a potem można go jeszcze dostosować w programie CAD. Warto pamiętać, że taki model można później łatwo modyfikować, co daje przewagę nad tradycyjnymi metodami odlewania. Jeśli szukasz firmy, która się tym zajmuje, to sprawdź https://druk-3d.net/ , bo oferują zarówno projekty, jak i wydruki na zamówienie. Ja dzięki temu rozwiązałem problem z przestojami w produkcji, bo zamiast czekać tygodniami na części, miałem gotowy element w kilka dni. To bardzo praktyczne rozwiązanie dla biznesu, szczególnie tam, gdzie liczy się czas. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mr_Kumpir 117 Napisano 18 Wrzesień jaka gówniana reklama Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach