Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
WychodzeNaChwile

Życie towarzyskie i uczuciowe młodych Polaków

Polecane posty

Komunikat z badań nr 57/2025 CBOS

Z deklaracji respondentów wynika, że wyraźna większość z nich jest obecnie w jakimś związku (71%) – albo małżeńskim (41%),
albo nieformalnym (30%). Mniej niż jedna trzecia badanych w wieku 18–44 lata jest aktualnie wolna (29%).

w pokoleniu Z (18–29 lat) odsetek respondentów niebędących w związkach sięga 44%, a wśród millenialsów (30–44 lata) już tylko 21%.
Wyróżniają się tutaj zwłaszcza najmłodsi z najmłodszych (53% w grupie wiekowej 18–24 lata)

młode Polki o lewicowych poglądach rzeczywiście są wyraźnie częściej samotne (35% wobec 27% Polek o prawicowych poglądach i 17% o centrowych)

Mając do wyboru maksymalnie cztery odpowiedzi z przedstawionej im listy, badani zwracali najczęściej uwagę nie tyle na indywidualną atrakcyjność partnerów bądź
partnerek, ile raczej na takie ich cechy, które przekładałyby się na dobre dopasowanie, a także silną, bliską relację.

W pierwszej kolejności wskazywali więc na dobry charakter partnera (39%), a także poczucie bezpieczeństwa, jakie dawałby im w związku (37%).

Co trzeci respondent wybierał też wspólne wartości i poglądy (34%), wspólne cele życiowe (34%) oraz spokój w relacji, brak konfliktów (32%).

W dalszej kolejności wielu badanych wymieniało też możliwość prowadzenia z partnerem lub partnerką szczerych, otwartych rozmów (27%), wspólne zainteresowania (24%), wspólne poczucie
humoru (23%), gotowość drugiej strony do dzielenia się obowiązkami w relacji opartej na równości (21%), a także wsparcie w realizacji swoich celów (16%).

Edytowano przez WychodzeNaChwile

Czyli większość w związku i zostały tylko niedobitki 😆

Czeba im pisać nigdy nie pracowałem nie pracuje i nie zamierzam pracować mam 4 nieruchomości 30 konsol 10 wyświetlaczy 10 komputerów 10 tabletu niech majom wtf

6 minut temu, Geniusz setupu tak napisał:

Siedzi taka i medytuje żeby pieniądze przyciągnąć

to trzeba do pracy iść albo inną metodę na przyciąganie pieniędzy znaleźć. medytacja to dobra na wyciszenie jest 😄

A co do głównego tematu to ja jestem w tych 29% i 21%

Edytowano przez kris888

... według danych z Urzędu pracy, w lipcu i sierpniu odnotowano 4% spadek bezrobocia...

Z czego te dane? Otóż 4 % bezrobotnych nie zgłosiło się do urzędu bo wyjechali pakować warzywa do Holandii czy zbierac truskawki w Niemczech. 

A Polska się cieszy, że "zapewniła" rodakom pracę 🤣 

Tak wiarygodne są dla mnie te badania. Jako respondent też klikam czasem jak leci 😜

3 minuty temu, Baba napisał:

... według danych z Urzędu pracy, w lipcu i sierpniu odnotowano 4% spadek bezrobocia...

Z czego te dane? Otóż 4 % bezrobotnych nie zgłosiło się do urzędu bo wyjechali pakować warzywa do Holandii czy zbierac truskawki w Niemczech. 

Tak wiarygodne są dla mnie te badania. Jako respondent też klikam czasem jak leci 😜

Urzędy Pracy powinny być zlikwidowane. Kompletnie niepotrzebny urząd - ubezpieczenie zdrowotne można przenieść do ZUS. Byłem zarejestrowany w UP - pracy nie znalazłem. Co najwyżej 2 staże i 1 szkolenie.

Edytowano przez kris888

1 minutę temu, kris888 napisał:

Urzędy Pracy powinny być zlikwidowane. Kompletnie niepotrzebny urząd - ubezpieczenie zdrowotne można przenieść do ZUS. Byłem zarejestrowany w UP - pracy nie znalazłem. Co najwyżej 2 staże i 1 szkolenie.

To już inna bajka. Na tym przykładzie chcialam pokazać jak wiarygodne są badania. 

Co do reszty się zgadzam. Sama aplikowałam przez olx i tam znalazłam bardzo szybko pracę.

14 minut temu, Baba napisał:

nie boj się - i na to są narzędzia statystyczne 😄 

Komunikat z badań nr 57/2025

zapytaliśmy o liczbę partnerów bądź partnerek seksualnych. Średni wynik wyniósł 6,41, choć należy zwrócić uwagę na bardzo wysoką  wartość odchylenia standardowego (41,01), co wskazuje na duże zróżnicowanie podawanych przez badanych liczb.

Średnią zawyżają znacząco osoby deklarujące posiadanie ponad 10 partnerów seksualnych w życiu (stanowiące 7% badanej populacji), które czasem podawały liczby budzące wątpliwości co do ich prawdomówności – np. dwóch pytanych twierdziło, że uprawiało seks z tysiącem osób.

Lepsze wyobrażenie o przeciętnej liczbie partnerów seksualnych daje mediana wynosząca 2 – oznacza to, że połowa badanych miała dwóch lub mniej partnerów, a druga połowa dwóch lub więcej partnerów.

Odsetek młodych Polaków, którzy nigdy nie uprawiali seksu, wyniósł 8%

49 minut temu, Onaaaa napisał:

Czyli większość w związku i zostały tylko niedobitki 😆

29% to nie takie niedobitki

1 godzinę temu, WychodzeNaChwile napisał:

millenialsów (30–44 lata) już tylko 21%.

Czyżby millenialsi już się porozwodzili 🤔

Ja nigdy w związku nie byłem i seksu też nigdy nie uprawiałem.

8 minut temu, WychodzeNaChwile napisał:

nie boj się - i na to są narzędzia statystyczne 😄 

Komunikat z badań nr 57/2025

zapytaliśmy o liczbę partnerów bądź partnerek seksualnych. Średni wynik wyniósł 6,41, choć należy zwrócić uwagę na bardzo wysoką  wartość odchylenia standardowego (41,01), co wskazuje na duże zróżnicowanie podawanych przez badanych liczb.

Średnią zawyżają znacząco osoby deklarujące posiadanie ponad 10 partnerów seksualnych w życiu (stanowiące 7% badanej populacji), które czasem podawały liczby budzące wątpliwości co do ich prawdomówności – np. dwóch pytanych twierdziło, że uprawiało seks z tysiącem osób.

Lepsze wyobrażenie o przeciętnej liczbie partnerów seksualnych daje mediana wynosząca 2 – oznacza to, że połowa badanych miała dwóch lub mniej partnerów, a druga połowa dwóch lub więcej partnerów.

Odsetek młodych Polaków, którzy nigdy nie uprawiali seksu, wyniósł 8%

Więc ja jestem w połowie badanych 😛

Jakich wad nie miałyby wszelakie badania społecznie to jednak dają nam możliwość szerszego spojrzenia i wyjścia poza nasze indywidualne doświadczenia. 

Kolejna kwestia jest ich właściwa interpretacja bo z gołych liczb można wyciągnąć prawdziwe lub całkiem absurdalne wnioski. 

1 minutę temu, Pokraka napisał:

Jakich wad nie miałyby wszelakie badania społecznie to jednak dają nam możliwość szerszego spojrzenia...

Tu się z tobą zgadzam. Miałam okazję przejść 2 dni szkolenia i 3 dni pracy w CBOK. Mają wielkie szczęście, że nie zrobiłam szumu medialnego o ich działalności. 

Dobrze, że lubię chodzić swoimi drogami i zdobywać własne doświadczenia, szczególnie te złe. Szybciej uczą życia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować