Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Polecane posty

napisz co z nia robilas wczesniej to niejeden incel pewnie sprawdzi na swojej czy te metody dzialaja 😄

p.s. lepiej tego nie jesc bo niektora biala jest surowa wiec jak spuchla to wywal lepiej tej parzonej w sumie tez bym sie bal jesc

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie lubię białej bo mi nie smakuje. Kojarzy się tez z pe/nisem cenzura. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja jem kanapkę z nutellą i nie musi nikt pisać że doopa rośnie bo wiem i czuje się świadoma i odpowiedzialna za to że rośnie i wszelkich praw i obowiązków z tym związanych 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, specyfik podanydomięsniowo napisał:

Pochrup sobie prażone owsiki z duupy ulubionego pravika

Polecasz? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, specyfik podanydomięsniowo napisał:

Sadzac po twojej obsesji na tym temacie wnioskuje ze musza być smaczne 

A co w tym temacie wskazuje na obsesje owsikowa mianowicie? Głodnemu odbytu owsiki na mysli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, BabkaBożaBabet napisał:

biala kielubasa. Dziwna taka boja napeczniala

bylo dbac o higiene... teraz wsadz w mrowisko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, BabkaBożaBabet napisał:

biala kielubasa. Dziwna taka boja napeczniala

Kupiłaś robioną z odmrażanego mięsa,  albo z starego.

Biała kiełbasa w domu puchnie z kilku możliwych powodów, najczęściej związanych z gazami powstającymi w środku.

Najczęstsze przyczyny:


---

1. Fermentacja (psucie się mięsa)

Jeśli kiełbasa nie była przechowywana w lodówce albo była stara, to bakterie zaczynają fermentować mięso.
Wtedy powstają gazy (CO₂, siarkowodór) i kiełbasa pęcznieje jak balon.

Objawy psucia:

spuchnięta

kwaśny lub dziwny zapach

śluz na powierzchni

smak kwaśny lub gorzki


To wtedy jest do wyrzucenia, bo może być groźna (np. salmonella, listeria).


---

2. Niedokładnie sparzona i przechowywana w cieple

Jeśli była surowa lub półsurowa i leżała w temperaturze pokojowej, to drożdże i bakterie naturalne zaczynają pracować — tak jak przy fermentacji.


---

3. Zbyt ciasne osłonki + nabieranie wody

Jeśli kiełbasa była gotowana lub parzona i do środka dostała się woda, wtedy jelito puchnie.
Ale to normalne, jeśli:

nie ma zapachu

wygląda normalnie

była świeża


Wtedy to tylko napęcznienie skórki, nie psucie.


---

Kiedy można jeść, a kiedy wyrzucić?

Objaw    Można jeść?

Spuchła, ale pachnie normalnie i była świeża + w lodówce    raczej OK
Spuchła, ma kwaśny/zgniły zapach lub śluz    ❌ wyrzucić
Leżała poza lodówką dłużej niż 6–12 godzin    ❌ lepiej wyrzucić

---

Podsumowanie:

👉 Najczęściej powód to fermentacja i rozwój bakterii, czyli psucie – dlatego napuchła.
Jeśli pachnie dziwnie – nie jedz.


---

Jeśli chcesz, mogę napisać jak prawidłowo parzyć i przechowywać białą kiełbasę, żeby nie puchła i nie kwaśniała. 🍽️

Objawy po zjedzeniu zatrucie, zależy jak organizm jest odporny albo dostaniesz sraczki 

Edytowano przez Fifofa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, BabkaBożaBabet napisał:

Umiem myśleć beż ai. 

Pomocne ale odpisze dokładnie objawy.

Poczekam na efekty jak strawisz , zależy od przemiany materii 🙄

Będziesz rzygoła?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Fifofa napisał:

Pomocne ale odpisze dokładnie objawy.

Poczekam na efekty jak strawisz , zależy od przemiany materii 🙄

Będziesz rzygoła?

Nie jadlam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, BabkaBożaBabet napisał:

Nie jadlam.

Do kiełbasy dodają drożdże jak jest trochę mięso leci termin.

Będzie fermentować jak wino, lodówce mniej ale w brzuchu rewolucja na siedząco i stojąco.

Edytowano przez Fifofa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×