Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Patryk Smaki

Tolerancja wobec LGBTQ+

Polecane posty

tolerancja - szacunek i akceptacja dla odmienności innych ludzi oraz uznanie ich prawa do bycia sobą. Tolerancja, to nie obojętność. Tolerancja jest świadomą postawą szacunku, a nie brakiem zdania.

Po jakiej stronie stawiasz się Ty?

Słownik języka polskiego PWN:

tolerancja

1. «poszanowanie czyichś poglądów, wierzeń, upodobań, różniących się od własnych»

stosunek obustronny, więc jeśli ktoś wyraża pogląd przeciwny, również należy się szacunek. Samo wyrażenie 'tolerancja' jest puste bez uwikłania w kontekst. Z tego wynika, iż argument o braku tolerancji tej czy innej idei jest suchym narzędziem perswazji, suchym w tym sensie, iż jeżeli nie uzgodni się zgody, to uzgodni się niezgodę, a więc zapewne wynik wprost przeciwny do zamierzonego. Trzeba mądrze używać słów. Nietolerancja jako znaczenie pewnego psychologicznego zjawiska kojarzy się bardzo niekorzystnie, a więc wstępne narzucanie takiej czy innej skłonności niejako wymusza albo nieustosunkowanie się w obronie do własnych przekonań albo zajęcie zdecydowanego stanowiska, czemu można czynić zarzut otwartej manipulacji 🙂 

Nie ma nad czym dywagować. Osoby LGBTQ+ istniały od zawsze i wszyscy jesteśmy tacy sami. Sama jako osoba nieheteronormatywna mam do tego szczególny stosunek. 

• Thanks 1

Przed chwilą, KochamElcie:-p napisał:

osoba niehetero jaka?

wez spadaj gina i skoncz sie wymadrzac

Coś ty taki nagle wrażliwy? 😄

6 minut temu, Traffic Lights napisał:

Nie ma nad czym dywagować. Osoby LGBTQ+ istniały od zawsze i wszyscy jesteśmy tacy sami. Sama jako osoba nieheteronormatywna mam do tego szczególny stosunek. 

a ten szczególny stosunek to na czym polega? Bo przecież możesz żyć w zgodzie ze sobą pośród odmienności albo nie?

1 minutę temu, TnT napisał:

a ten szczególny stosunek to na czym polega? Bo przecież możesz żyć w zgodzie ze sobą pośród odmienności albo nie?

Żyję ze sobą w zgodzie jako osoba panseksualna i demiseksualna. Uważam, że każdy ma prawo kochać i być kochanym, wyrażać siebie w taki sposób, w jaki mu dobrze. Każdy powinien czuć się bezpieczny i mieć takie same prawa. Jestem za małżeństwami niezależnie jakich płci, w każdym kraju powinno to być dozwolone, tak samo adopcja dzieci. Oczywiście tak jak przed każdą adopcją powinien zostać przeprowadzony szeroki wywiad środowiskowy. Jedynie uważam, że środowiska LGBTQ+ czasami szkodzą same sobie podczas niektórych manifestacji, mam przyjaciela, który również jest w tym spektrum, ale twierdzi, że nie utożsamia się z cytuje „pedaIami”. Ja takich określeń nie toleruje, ale rozumiem o co mu mniej więcej chodzi.

• Haha 1

8 minut temu, KochamElcie:-p napisał:

osoba niehetero jaka?

wez spadaj gina i skoncz sie wymadrzac

Już tłumaczę. Chodzi o to, że ona sama nie wie, czy woli kielbe, czy pieroga.

5 minut temu, Traffic Lights napisał:

Żyję ze sobą w zgodzie jako osoba panseksualna i demiseksualna.

oraz alkoseksualna, wiesz, te wszystkie puste flaszki się nie mogą zmarnować :classic_biggrin:

ja jestem hetero, ale zadna mnie nie chce, wiec zdycham w samotnosci.

a zeby mi facet loda robil, to mnie nie kreci.

1 minutę temu, Traffic Lights napisał:

Żyję ze sobą w zgodzie jako osoba panseksualna i demiseksualna. Uważam, że każdy ma prawo kochać i być kochanym, wyrażać siebie w taki sposób, w jaki mu dobrze. Każdy powinien czuć się bezpieczny i mieć takie same prawa. Jestem za małżeństwami niezależnie jakich płci, w każdym kraju powinno to być dozwolone, tak samo adopcja dzieci. Oczywiście tak jak przed każdą adopcją powinien zostać przeprowadzony szeroki wywiad środowiskowy. Jedynie uważam, że środowiska LGBTQ+ czasami szkodzą same sobie podczas niektórych manifestacji, mam przyjaciela, który również jest w tym spektrum, ale twierdzi, że nie utożsamia się z cytuje „pedaIami”. Ja takich określeń nie toleruje, ale rozumiem o co mu mniej więcej chodzi.

Być może, że jest jak mówisz o środowiskach broniących się tak czy inaczej, choć na pewno nieskutecznie. Trzeba ująć rzecz ściśle i realnie, spojrzeć ogólnie na cały przekrój społeczeństwa, nie jednego czy dwóch środowisk zapiętych w granice, ale Świata. Idzie ściśle o akceptację faktu adopcji dzieci, bo to chcę rozwinąć, że taka adopcja w środowisku którego stosunek osób hetero do reszty, bez urazy, wszelakich kombinacji, jest bez podstawowej edukacji niemożliwa! (będzie zawsze budziła opór, negacje, bunt, agresję itp.). To też jeśli ktoś (regulator) odważy się na taki krok, widząc skutki takich rozwiązań w ich negatywnych barwach dla porządku publicznego, to nie ponosząc osobistej odpowiedzialności ceduje ją na wszystkich, bezkrytycznie, a to nie jest odpowiedzialne. Dlatego, żeby urealnić te czy inne idee przede wszystkim trzeba poświęceń własnych ambicji, wyzbyć się doczesnego (własnego) życia i nie robiąc nic na opak stać się wizjonerem dosłownie dla przyszłych pokoleń, czyli patrzeć na przód być może nawet na 200-300 lat 😄 Pokolenie, które zaadaptuje taką myśl musi być dosłownie wolne od wątpliwości!

11 minut temu, TnT napisał:

Być może, że jest jak mówisz o środowiskach broniących się tak czy inaczej, choć na pewno nieskutecznie. Trzeba ująć rzecz ściśle i realnie, spojrzeć ogólnie na cały przekrój społeczeństwa, nie jednego czy dwóch środowisk zapiętych w granice, ale Świata. Idzie ściśle o akceptację faktu adopcji dzieci, bo to chcę rozwinąć, że taka adopcja w środowisku którego stosunek osób hetero do reszty, bez urazy, wszelakich kombinacji, jest bez podstawowej edukacji niemożliwa! (będzie zawsze budziła opór, negacje, bunt, agresję itp.). To też jeśli ktoś (regulator) odważy się na taki krok, widząc skutki takich rozwiązań w ich negatywnych barwach dla porządku publicznego, to nie ponosząc osobistej odpowiedzialności ceduje ją na wszystkich, bezkrytycznie, a to nie jest odpowiedzialne. Dlatego, żeby urealnić te czy inne idee przede wszystkim trzeba poświęceń własnych ambicji, wyzbyć się doczesnego (własnego) życia i nie robiąc nic na opak stać się wizjonerem dosłownie dla przyszłych pokoleń, czyli patrzeć na przód być może nawet na 200-300 lat 😄 Pokolenie, które zaadaptuje taką myśl musi być dosłownie wolne od wątpliwości!

Odpisze później, bo idę gotować serdellę. Będzie pyszna z musztardą. 🦩

1 minutę temu, Traffic Lights napisał:

Odpisze później, bo idę gotować serdellę. Będzie pyszna z musztardą. 🦩

Więc smacznego, pomijając jej biologiczny skład, również uwielbiam. Kiedyś był tutaj taki użytkownik Maciek B, i propagował przepisy kulinarne, a za jego radą polecam: pokroić cebulkę w plastry, na patelni bez tłuszczu obsmażyć aż skrusznieje, przypiec podłużną bułkę, rozciąć wzdłuż na dwie połowy (mogą być nierówne), opcjonalnie obłożyć wewnątrz plastrami żółtego sera, włożyć ugotowaną serdellę, majonez, musztarda i kechup, mniam 🙂   

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się