Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fioletowa

Prosty przepis na DESER - czy ktos zna?

Polecane posty

Gość fioletowa

czesc dziewczyny :) talentu kulinarnego to niestety mi brak, ale uparlam sie, ze chociaz raz ugotuje cos dla mnojego chlopaka. glowne danie juz mam opracowane - tortille z takim fajnym nadzieniem, ale chcialam do tego jeszcze jakis smaczny i prosty deser. czy moglaby mi ktoras z was pomoc? nie chocdzi mi o ciasta, myslalam moze raczej o jakims kremie, musie, czy cos w tym stylu..... z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam :) 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zrób dla niego ptasie mleczko
Przepis prosty. Ugotuj dwie galaretki agrestowe (najlepsze, chociaż mogą być inne smaki) w pół litra wody, ostudź. W tym czasie ubij pół litra 30% - ej śmietany i dolewaj do niej powolutku schłodzone galaretki. Przelej na blaszkę lub salaterki i wstaw na chwilę do lodówki :-) Możesz podawać tak jak jest lub zalać wierzch galaretką (tym razem ugotuj w ilości wody podanej na opakowaniu. Możesz przed zalaniem wyłożyć na to owoce, możesz pod spód wcześniej upiec biszkopt :-) Mam nadzieję, że będzie smakowało, mniam, palce lizać :-)))))) A jak szybko! ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fioletowa
o :) jaki ajny pomysl :) dzieki bardzo :) czemus takiemy chyba sprostam :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Smacznego
Jasne! To proste, łatwe, zrobisz w 10 minutek. Mój ulubiony deserek awaryjny :-)))) Napisz czy Wam smakowało :-)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość esterek
albo Tiramisu: 4 żółtka uciera się z 4 łyżkami cukru na kogiel mogiel. Ucierać (njlepiej mikserem) trzeba długo, żeby cukier się rozpuścił. Poźniej do tego trzeba dodać serek mascarpone (30 dag) lub zwykły twarożek dokładnie utarty (najlepiej firmy Delfiko). Do pucharków wkłada się biszkopciki nasączone mocną kawą z likierem (dowolnym, może być amaretto), kładzie się warstwę kremu, znowu warstwa biszkoptów w kawie i warstwa kremu. Całość posypuje się kakao i wstawia do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Bardzo smaczne, polecam :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fioletowa
no wlasnie o tiramisu tez my6slala, bo mam w domu taki fajny przepis, ale tu opwatpiewam, czy sie aby napewno uda...:P no nic. gotowac i tak bede za jakis tydzien bo teraz wyjezdzam wiec mam czas sie do tego psychicznie przygotowac :D dziekuje wam bardzo 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kup lody
:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale to ptasie mleczko
to chyba nie smakuje jak to ze sklepu, co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka1980
No pewnie, że nie smakuje tak samo jak ze sklepu :P Bo w sklepie kupisz ptasie mleczko z E456, E 576, E232, E 127 etc. i inne trucizny :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do ptasiego mleczka zamiast śmietany kremówki można dodać mleko kondensowane z puszki - równie pyszne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I co w końcu zrobiłaś??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czemu autorko nie odpowiadasz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja mam taki, prosty i pyyyszny :) 0,5 kg truskawek śmietana 30% bezy Bezy pokruszyć, truskawki pokroić a śmietanę i wszystko razem wymieszać! Naprawdę pychotka :) trochę kaloryczne ale co tam:) raz na jakiś czas może byc rozpusta ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
2 opakowania krakersów 1 litr mleka 1,5 kostki miękkiego masła 20 dkg wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe Budynie rozrobić w szklance mleka,resztę mleka zagotować i ugotować dość gęsty budyń,wystudzić go.Masło zmiksować z cukrem i ciągle miksując dodawać po 1 łyżce budyniu,na koniec dodać 15 dkg wiórek. Krakersy wyłożyć na prostokątnej blaszce,wyłożyć mniej niż 1/2 masy budyniowej,przykryć 2 warstwą krakersów,wyłożyć taką samą ilość masy j.w. i na wierzch wyłożyć krakersy,wierzch wysmarować pozostałą masą i posypać pozostałymi 5 dkg wiórek.Ciasto jest najlepsze jak sobie poleży z 12 godzin w chłodzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×