eRCe 81 Napisano 6 godzin temu Zdaje się, że po tym słynnym łomocie Lech Poznań się wreszcie obudził i przełamał, więc rokuje, że da radę domknąć dwumecz w el. LE Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mapk 0 Napisano 5 godzin temu Ja trochę nie na temat. Czy nazwa Piast Gliwice ma cokolwiek wspólnego z kopalnią Piast z Tychach albo w Bieruniu czy to zupełna zbieżność nazw i nie mają ze sobą nic wspólnego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eRCe 81 Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, mapk napisał: Ja trochę nie na temat. Czy nazwa Piast Gliwice ma cokolwiek wspólnego z kopalnią Piast z Tychach albo w Bieruniu czy to zupełna zbieżność nazw i nie mają ze sobą nic wspólnego. Nie wiem, trzeba w necie sprawdzić, ale Piast to kojarzy mi się z dynastią Piastów, więc może chodzić po prostu o tożsamość... Ale nie będę się wymądrzać, bo nie wiem. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ωу¢нσ∂zє ηα ¢нωιℓє 33 Napisano 5 godzin temu 7 minut temu, mapk napisał: Ja trochę nie na temat. Czy nazwa Piast Gliwice ma cokolwiek wspólnego z kopalnią Piast z Tychach albo w Bieruniu czy to zupełna zbieżność nazw i nie mają ze sobą nic wspólnego. Piast Gliwice: Powstał zaraz po wojnie, 18 czerwca 1945 roku. Nazwę wymyślili lokalni działacze i mieszkańcy (m.in. Maksymilian Kunczke) tuż po przejęciu miasta przez polską administrację. Kopalnia Piast (Bieruń): Zaczęto ją budować dopiero na początku lat 70. XX wieku (drążenie ruszyło w 1972 roku), a oficjalnie nazwę nadano jej w grudniu 1975 roku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mapk 0 Napisano 5 godzin temu Faktycznie macie rację, że nazwa ma związek z dynastią a to jest po prostu zbieżność nazw. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eRCe 81 Napisano 5 godzin temu Przed chwilą, mapk napisał: Faktycznie macie rację, że nazwa ma związek z dynastią a to jest po prostu zbieżność nazw. Jagiellonia, Piast, Lech, Śląsk, Lechia, no i oczywiście na koniec majestatyczna nazwa Polonia, to piękne tytuły klubów nawiązujące do dziedzictwa tych ziem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mapk 0 Napisano 5 godzin temu 9 minut temu, eRCe napisał: Nie wiem, trzeba w necie sprawdzić, ale Piast to kojarzy mi się z dynastią Piastów, więc może chodzić po prostu o tożsamość... Ale nie będę się wymądrzać, bo nie wiem. Dziękuję, pytanie miało dla mnie znaczenie bo jestem sentymentalnie związana z tym miejscem. Pozdro i miłego wieczoru Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eRCe 81 Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, mapk napisał: Dziękuję, pytanie miało dla mnie znaczenie bo jestem sentymentalnie związana z tym miejscem. Pozdro i miłego wieczoru Wzajemnie. Miłego! 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ωу¢нσ∂zє ηα ¢нωιℓє 33 Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, eRCe napisał: Jagiellonia, Piast, Lech, Śląsk, Lechia, no i oczywiście na koniec majestatyczna nazwa Polonia, to piękne tytuły klubów nawiązujące do dziedzictwa tych ziem. Arka sięga korzeniami do samego Noe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mapk 0 Napisano 5 godzin temu Idę się podołować i powspominać dawne czasy. A wy sobie piszcie o sporcie, nie przeszkadzam już Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eRCe 81 Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, ωу¢нσ∂zє ηα ¢нωιℓє napisał: Arka sięga korzeniami do samego Noe Klub legenda Albo Bruk-Bet... jakże majestatyczna nazwa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ωу¢нσ∂zє ηα ¢нωιℓє 33 Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, mapk napisał: Idę się podołować i powspominać dawne czasy. A wy sobie piszcie o sporcie, nie przeszkadzam już nie przeszkadzasz miłego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eRCe 81 Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, mapk napisał: Idę się podołować i powspominać dawne czasy. A wy sobie piszcie o sporcie, nie przeszkadzam już Nie ma co się dołować, trzeba szukać zawsze małych choćby okruchów tej radości i nadziei w życiu i na nich budować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ωу¢нσ∂zє ηα ¢нωιℓє 33 Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, eRCe napisał: Nie ma co się dołować, trzeba szukać zawsze małych choćby okruchów tej radości i nadziei w życiu i na nich budować. wobec tego wchodzi na scenę legenda KS ISKRA Stolec Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eRCe 81 Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, ωу¢нσ∂zє ηα ¢нωιℓє napisał: wobec tego wchodzi na scenę legenda KS ISKRA Stolec Ale herb mają stylowy... Prawie jak Barca 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach