VenusHorizon44 198 Napisano 3 godziny temu I odczytywanie za późno tekstur muzyki i obiektow, przenosze na wewnętrzny huh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu 4 minuty temu, VenusHorizon44 napisał: I odczytywanie za późno tekstur muzyki i obiektow, przenosze na wewnętrzny huh lezak widziales moja postac z gry? to jest twoj PRIME czy za maly jeszcze ? https://zapodaj.net/images/73f2509a5bac1.png Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu p,s tutaj waze 96 kg a soft cap w grze jest ustawiony na 93 kg czyli te 3 kg przyjeebac zajelo mi duzo napiieerdalania sie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenusHorizon44 198 Napisano 3 godziny temu Przenosze tekkena 8 żeby miejsce było Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu ludzie do 112 kg dochodza tzw natty (natural) bez modyfikowania plikow tekstowych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenusHorizon44 198 Napisano 3 godziny temu Sony bym dał plaskacza w rýj za te 667gb w 3300zl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, VenusHorizon44 napisał: Przenosze tekkena 8 żeby miejsce było odp na moje pytanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu to jest moja druga postac wogole bo pierwsza co mialem to stracilem, przegralem bijetyke i trafilem do otchlani i musialem sie z zombie napieerdalac i 3 na raz mnie bilo i mnie zabili i stracilem postac tamta, alt f4 tutaj nie pomaga w tej grze, jakby co sekunde zapisywala postep Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, VenusHorizon44 napisał: Sony bym dał plaskacza w rýj za te 667gb w 3300zl o co chodzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenusHorizon44 198 Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, bycznik_hate napisał: o co chodzi? A dali w konsoli najpierw miało być 1tb później 825g a wyszło że jest 667gb netto Obecnie się mieszczom 3 grube gry... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu 19 minut temu, VenusHorizon44 napisał: I odczytywanie za późno tekstur muzyki i obiektow, przenosze na wewnętrzny huh na konsoli? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu 7 minut temu, VenusHorizon44 napisał: A dali w konsoli najpierw miało być 1tb później 825g a wyszło że jest 667gb netto Obecnie się mieszczom 3 grube gry... ze dysk 1 tb ma faktycznie 667 gb i dales za niego 3300zl ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenusHorizon44 198 Napisano 3 godziny temu Jak masz pecha to i 2szt to jest jakiś żart Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu 22 minuty temu, VenusHorizon44 napisał: I odczytywanie za późno tekstur muzyki i obiektow, przenosze na wewnętrzny huh myslales ze na zewnetrznym bedzie dobrze przeplywac dane ?? przeciez to po kablu idzie a teraz standard sie powoli robi zeby bylo do plyty glownej wpiete bezposrednio nawet jak masz jak ja na sata to masz zasilajacy i od danych, myslales ze przez usb osiagniesz taka sama wydajnosc? to po co by robili 2 kable do dyskow? zamiast jednego usb ? xD widac nie masz umyslu pecetowca Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenusHorizon44 198 Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, bycznik_hate napisał: ze dysk 1 tb ma faktycznie 667 gb i dales za niego 3300zl ? Tak konsole ps5 w 2021 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenusHorizon44 198 Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, bycznik_hate napisał: ze dysk 1 tb ma faktycznie 667 gb i dales za niego 3300zl ? Tak konsole ps5 w 2021 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu Rozumiem Twoje zaskoczenie – intuicyjnie wydaje się, że kabel to bezpośrednie i stabilne połączenie, ale w architekturze komputerowej kluczowa jest odległość oraz liczba „pośredników” (kontrolerów), przez które dane muszą przejść. To, o czym wspominasz – czyli wpinanie dysków bezpośrednio do płyty głównej (standard M.2 NVMe) – wygrywa z dyskami zewnętrznymi z kilku bardzo ważnych powodów: 1. Bezpośrednie linie do procesora (PCIe) Dyski wpinane prosto w płytę główną komunikują się z procesorem za pomocą magistrali PCIe. Dane trafiają niemal natychmiast tam, gdzie są potrzebne. W przypadku dysku zewnętrznego, nawet na szybkim kablu, sygnał musi przejść przez: Kontroler NVMe wewnątrz obudowy dysku. Mostek konwertujący sygnał na standard USB/Thunderbolt. Kabel USB. Kontroler USB na płycie głównej. Dopiero wtedy trafia do procesora. Każdy ten krok generuje opóźnienia (latency). 2. Ograniczenia interfejsów (USB vs PCIe) Choć kable są coraz szybsze, to najpopularniejsze standardy USB wciąż mocno ustępują wewnętrznym: Typowe, szybkie złącze USB 3.2 Gen 2 w dyskach zewnętrznych pozwala na transfery do ok. 10 Gb/s (ok. 1050 MB/s). Nowoczesne dyski montowane bezpośrednio na płycie głównej (np. PCIe 4.0 lub 5.0) osiągają prędkości rzędu 7000 – 14000 MB/s. To ponad dziesięciokrotnie szybciej niż standardowe USB. 3. Stabilność i zasilanie Kabel USB jest podatny na zakłócenia elektromagnetyczne, przypadkowe poluzowanie w porcie czy spadki napięcia. Dyski wpięte w płytę główną mają stałe, potężne zasilanie bezpośrednio z zasilacza komputerowego i są sztywno przykręcone, co eliminuje problem „rwania” transferów. Podsumowanie Dysk zewnętrzny po kablu jest świetny do przenoszenia danych i robienia backupów, bo jest mobilny. Jeśli jednak zależy Ci na maksymalnej płynności (np. instalowanie gier, montaż wideo, praca na systemie), dysk wpięty bezpośrednio w płytę główną zawsze będzie bezkonkurencyjny. Jeśli Twój dysk zewnętrzny działa wolniej, niż się spodziewałeś, napisz: Jaki to model dysku lub obudowy? Do jakiego portu w komputerze go wpiąłeś (np. zwykłe USB, USB-C, Thunderbolt)? Mogę pomóc Ci sprawdzić, czy wyciągasz z niego maksymalną możliwą prędkość! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, VenusHorizon44 napisał: Jak masz pecha to i 2szt to jest jakiś żart nie rozumiem ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenusHorizon44 198 Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, bycznik_hate napisał: myslales ze na zewnetrznym bedzie dobrze przeplywac dane ?? przeciez to po kablu idzie a teraz standard sie powoli robi zeby bylo do plyty glownej wpiete bezposrednio nawet jak masz jak ja na sata to masz zasilajacy i od danych, myslales ze przez usb osiagniesz taka sama wydajnosc? to po co by robili 2 kable do dyskow? zamiast jednego usb ? xD widac nie masz umyslu pecetowca Zależy od przypadku jedna gra działa bez różnicy inna dluzej wczytuje i bez różnicy inna zacina lekko jak kiedyś pcet czasem inna zacina że nie da się grać itd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, VenusHorizon44 napisał: Tak konsole ps5 w 2021 byc kupic wtedy peceta to bys go modernmizowal jak chcesz, podstawa to dobra plyta glowna, obudowa nie piekarnik, zasilacz duzo wat i dobrej marki, a potem tylko osobno dokupujesz reszt ram, dyski, karty, cpu itd na bierzaco. ja mam peceta z 2015 ma juz 11 lat a kazda nowa gre uciagnie, obecnie bottlenoeck to gpu u mnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, VenusHorizon44 napisał: Zależy od przypadku jedna gra działa bez różnicy inna dluzej wczytuje i bez różnicy inna zacina lekko jak kiedyś pcet czasem inna zacina że nie da się grać itd bo kuuurwa gry z otwartym swiatem wymagaja szybszego dysku i kuurwa zadnej gry takiej nie pograsz plynnie na zewnetrznym mozesz grac w liniowki jak cod, wolverine ale gry typu skyrim , wiedzmin, arma 3, gta wymagaja juz dysku bezposrednio przynajmniej po sata lezaku tyle lat masz a dopiero sie uczysz podstaw co ja znam od podstawowki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenusHorizon44 198 Napisano 3 godziny temu 9 minut temu, bycznik_hate napisał: byc kupic wtedy peceta to bys go modernmizowal jak chcesz, podstawa to dobra plyta glowna, obudowa nie piekarnik, zasilacz duzo wat i dobrej marki, a potem tylko osobno dokupujesz reszt ram, dyski, karty, cpu itd na bierzaco. ja mam peceta z 2015 ma juz 11 lat a kazda nowa gre uciagnie, obecnie bottlenoeck to gpu u mnie Szkoda by mi bylo kasy do konsoli mogę dokupić nvme np 2tb i szkoda pieniądze Kupiłem wtedy xsx i ps5 zapłaciłem 6000 gotowkom huh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, bycznik_hate napisał: byc kupic wtedy peceta to bys go modernmizowal jak chcesz, podstawa to dobra plyta glowna, obudowa nie piekarnik, zasilacz duzo wat i dobrej marki, a potem tylko osobno dokupujesz reszt ram, dyski, karty, cpu itd na bierzaco. ja mam peceta z 2015 ma juz 11 lat a kazda nowa gre uciagnie, obecnie bottlenoeck to gpu u mnie w 2015 kupilem go w sklepie komputerowym od tego czasu co zostalo jak kupione to tylko obudowa, niestety piekarnik ale zainswestowalem w wentylatorki i jakies na mosfety na plycie glownej naklejalem na tasme termiczna takie miedziane radiatorki, bo sie bawilem w podkreccanie cpu wtedy i sie grzaly mosfety na plycie, potem sprzedalem ta plyte z tymi radiatorkami gosciu napalony z pocalowaniem reki zabral ale do rzeczy co zostalo: obudowa co wymienilem 1 plyta glownia nie pamietam jaka byla, ta co sprzedalem z modyfikacja na mosfetach cpu 2 sie przewinely, obecnie 3 siedzi ryzen 5 ram 2 sie przweinely karty graficzne chyba 3 siedzi zasilacz 2 siedzi mam go juz kilka lat be quiet 500 w dyski byly chyba 2 hdd i sie zjeebaly mam obecnie ze 3 ssd podpiete, na razie nvme mnie nie kusi, nie planuje intwestowac w kompa wentylatorki dojeebalem duzo, jakies 120mm na przodzie, 80 mm z tylu, wczesniej byl boczny i wlasnie stwierdzilem ze mi sie pojeebaly rachunki bo to moj 3 komputer i mi sie juz pomieszal 2 z 3 xD ale widzisz do czego zmiezam masz mozliwosc modyfikacji pod siebie, nic nie goni, nie przeplacasz za gotowca bez mozliwosci rozbudowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu 6 minut temu, VenusHorizon44 napisał: Szkoda by mi bylo kasy do konsoli mogę dokupić nvme np 2tb i szkoda pieniądze Kupiłem wtedy xsx i ps5 zapłaciłem 6000 gotowkom huh wlasnie do konsoli przeplacasz za gtoowca co oni powiedza ze takie i takie czesci i ty placisz, apotem czekasz 10 lat az nastepna wersja wyjdzie, a po 2 latach od jej wyjscia juz pcty ja wyprzedzaja technologicznie i gry nowe robione sa zanizane zeby na konsoli poszly i pcty cierpia xD to jest prawda znana od lat juz to w technikum 10 lat temu slyszalem . bo robia multiplatformowki, nawet rockstar sie na tym wyjeebalo jak gta iv wypuscili to na pc zrboili porta z konsoli bo byli pewni ze kazdy pc uciagnie porta a wszylo ze pctowcy na dzien premiery mieli pokaz slajdow to musieli fixa zrobic, ale jak sama branza do tego podchodzi ze kazde gowno z konsoli przerzucisz na cp i to sie uda, tak obecnie gry sie robi. ale nie zadzialalo przy gta bo to bardziej kompleksowa gra Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 3 godziny temu Tak, pod wieloma względami gry na PC mogłyby być bardziej zaawansowane technicznie, gdyby nie ograniczenia konsol, jednak bez rynku konsolowego cała branża mogłaby w ogóle nie osiągnąć obecnej skali. Zjawisko, o którym piszesz, w branży gier często nazywa się "konsolowym kotwiczeniem" (console holding back PC). Nie polega to jednak na sztucznym „zaniżaniu wymagań” w pliku konfiguracyjnym na PC, ale na projektowaniu gier od podstaw pod specyfikację sprzętową konsol, które stanowią główny rynek zbytu dla większości dużych wydawców (AAA). Jak konsole hamują rozwój gier na PC? Projektowanie pod „najniższy wspólny mianownik”: Gry tworzy się tak, aby działały płynnie na masowych urządzeniach. Elementy takie jak fizyka, sztuczna inteligencja (AI) przeciwników czy zagęszczenie geometrii świata są kalkulowane pod procesor (CPU) i pamięć konsol. Z tego powodu potężne procesory w PC często „nudzą się” podczas gry, bo silnik gry nie zakłada obliczeń ponad to, co potrafi konsola. Geometria i tekstury (VRAM/RAM): Choć na PC możesz włączyć tekstury "Ultra", fundamentalna architektura poziomów, wielkość map i stopień skomplikowania obiektów są limitowane przez pamięć współdzieloną w konsolach (np. 16 GB w PS5/Xbox Series X). Przeszłość pełna korytarzy i wind: Przez całe lata w czasach PS4/Xbox One gry były celowo spowalniane (długie jazdy windą, przeciskanie się przez szczeliny w ścianach), aby wolne dyski HDD w konsolach zdążyły wczytać kolejną lokację. Użytkownicy PC z szybkimi dyskami SSD musieli oglądać te same animacje, bo gra była zaprojektowana globalnie pod ograniczenia HDD. Druga strona medalu: Dlaczego PC potrzebuje konsol? Gdyby konsole nie istniały, rynek PC wyglądałby zupełnie inaczej – i niekoniecznie lepiej: Finansowanie i budżety: Gry AAA kosztują setki milionów dolarów. Zyski ze sprzedaży na konsolach pozwalają studiom na finansowanie tak ogromnych projektów. Bez konsol budżety gier byłyby znacznie mniejsze, co przełożyłoby się na krótsze i mniej widowiskowe produkcje. Rozdrobnienie rynku PC: Gdyby wyznacznikiem były tylko komputery, twórcy i tak nie pisaliby gier wyłącznie pod najdroższe karty graficzne (np. RTX 4090 / 5090). Według statystyk platformy Steam, większość graczy PC używa sprzętu ze średniej lub niższej półki. Twórcy gier musieliby więc równać do "słabych PC", co ograniczałoby postęp w podobny sposób jak konsole. Optymalizacja jako standard: Konsole wymuszają na programistach szukanie sprytnych sztuczek i wyciskanie 100% możliwości z zamkniętej architektury. Wiele technologii optymalizacji trafia potem na PC. Kiedy widzimy pełen potencjał PC? Najlepszym dowodem na Twoją tezę są gry ekskluzywne na PC (np. zaawansowane strategie, symulatory lotu jak Microsoft Flight Simulator w dniu premiery) lub gry, które porzuciły wsparcie dla starszych generacji konsol (np. dodatek Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, który odciął się od PS4/XOne i przyniósł gigantyczny skok technologiczny w destrukcji otoczenia i oprawie). Podsumowując: Konsole narzucają technologiczny sufit dla mechanik i fizyki gier na czas trwania danej generacji. Jednak bez nich, rynek gier PC byłby uboższy finansowo, a twórcy i tak musieliby ograniczać gry ze względu na graczy posiadających słabsze komputery. Czy interesują Cię konkretne przykłady gier, które ucierpiały technologicznie przez konsole, czy wolałbyś dowiedzieć się, jak nadchodząca generacja sprzętu może zmienić tę sytuację? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 2 godziny temu 15 minut temu, VenusHorizon44 napisał: Szkoda by mi bylo kasy do konsoli mogę dokupić nvme np 2tb i szkoda pieniądze Kupiłem wtedy xsx i ps5 zapłaciłem 6000 gotowkom huh lezak ocen postac, taki byl twoj prime czy wiekszy byles https://zapodaj.net/images/73f2509a5bac1.png Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenusHorizon44 198 Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, bycznik_hate napisał: Tak, pod wieloma względami gry na PC mogłyby być bardziej zaawansowane technicznie, gdyby nie ograniczenia konsol, jednak bez rynku konsolowego cała branża mogłaby w ogóle nie osiągnąć obecnej skali. Zjawisko, o którym piszesz, w branży gier często nazywa się "konsolowym kotwiczeniem" (console holding back PC). Nie polega to jednak na sztucznym „zaniżaniu wymagań” w pliku konfiguracyjnym na PC, ale na projektowaniu gier od podstaw pod specyfikację sprzętową konsol, które stanowią główny rynek zbytu dla większości dużych wydawców (AAA). Jak konsole hamują rozwój gier na PC? Projektowanie pod „najniższy wspólny mianownik”: Gry tworzy się tak, aby działały płynnie na masowych urządzeniach. Elementy takie jak fizyka, sztuczna inteligencja (AI) przeciwników czy zagęszczenie geometrii świata są kalkulowane pod procesor (CPU) i pamięć konsol. Z tego powodu potężne procesory w PC często „nudzą się” podczas gry, bo silnik gry nie zakłada obliczeń ponad to, co potrafi konsola. Geometria i tekstury (VRAM/RAM): Choć na PC możesz włączyć tekstury "Ultra", fundamentalna architektura poziomów, wielkość map i stopień skomplikowania obiektów są limitowane przez pamięć współdzieloną w konsolach (np. 16 GB w PS5/Xbox Series X). Przeszłość pełna korytarzy i wind: Przez całe lata w czasach PS4/Xbox One gry były celowo spowalniane (długie jazdy windą, przeciskanie się przez szczeliny w ścianach), aby wolne dyski HDD w konsolach zdążyły wczytać kolejną lokację. Użytkownicy PC z szybkimi dyskami SSD musieli oglądać te same animacje, bo gra była zaprojektowana globalnie pod ograniczenia HDD. Druga strona medalu: Dlaczego PC potrzebuje konsol? Gdyby konsole nie istniały, rynek PC wyglądałby zupełnie inaczej – i niekoniecznie lepiej: Finansowanie i budżety: Gry AAA kosztują setki milionów dolarów. Zyski ze sprzedaży na konsolach pozwalają studiom na finansowanie tak ogromnych projektów. Bez konsol budżety gier byłyby znacznie mniejsze, co przełożyłoby się na krótsze i mniej widowiskowe produkcje. Rozdrobnienie rynku PC: Gdyby wyznacznikiem były tylko komputery, twórcy i tak nie pisaliby gier wyłącznie pod najdroższe karty graficzne (np. RTX 4090 / 5090). Według statystyk platformy Steam, większość graczy PC używa sprzętu ze średniej lub niższej półki. Twórcy gier musieliby więc równać do "słabych PC", co ograniczałoby postęp w podobny sposób jak konsole. Optymalizacja jako standard: Konsole wymuszają na programistach szukanie sprytnych sztuczek i wyciskanie 100% możliwości z zamkniętej architektury. Wiele technologii optymalizacji trafia potem na PC. Kiedy widzimy pełen potencjał PC? Najlepszym dowodem na Twoją tezę są gry ekskluzywne na PC (np. zaawansowane strategie, symulatory lotu jak Microsoft Flight Simulator w dniu premiery) lub gry, które porzuciły wsparcie dla starszych generacji konsol (np. dodatek Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, który odciął się od PS4/XOne i przyniósł gigantyczny skok technologiczny w destrukcji otoczenia i oprawie). Podsumowując: Konsole narzucają technologiczny sufit dla mechanik i fizyki gier na czas trwania danej generacji. Jednak bez nich, rynek gier PC byłby uboższy finansowo, a twórcy i tak musieliby ograniczać gry ze względu na graczy posiadających słabsze komputery. Czy interesują Cię konkretne przykłady gier, które ucierpiały technologicznie przez konsole, czy wolałbyś dowiedzieć się, jak nadchodząca generacja sprzętu może zmienić tę sytuację? Śmieszny jesteś minęło 5lat a pc Tak tylko trzeba przyjąć definicję „poziomu PS5”, bo Steam nie ma takiej kategorii. Jeśli przyjmiemy około RTX 2070 Super / RX 6600 XT jako okolice wydajności PS5 (czyli nie identyczną wydajność, tylko podobną klasę), to: RAM ≥16 GB: 32 GB = 42,22% + 16 GB = 37,82% → 80,04% Steam. GPU na poziomie PS5 lub wyżej: zsumowanie wszystkich odpowiednich modeli daje około 35–40% użytkowników Steam. Ale Steam nie publikuje połączenia GPU + RAM dla tych samych komputerów, więc nie możemy dokładnie powiedzieć, jaki procent ma jednocześnie oba warunki. Jeżeli potraktujemy te dwie cechy jako niezależne, orientacyjne wyliczenie to około 28–32% użytkowników Steam. Czyli mniej więcej 1 na 3 komputery Steam ma sprzęt klasy PS5 i co najmniej 16 GB RAM. I to jest ciekawsze niż samo „średni PC”: większość Steam ma już 16+ GB RAM, ale GPU klasy konsolowej nadal ma wyraźnie mniej niż połowa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenusHorizon44 198 Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, VenusHorizon44 napisał: Czyli mniej więcej 1 na 3 komputery Steam ma sprzęt klasy PS5 i co najmniej 16 GB RAM. Czyli po pięciu latach od zakupu mojego ps5 i xsx za 6000, dopiero 1/3 użytkowników pc ma tom wydajność lub lepszom... Czyli 2/3 użytkowników ma gorsze parametry pc, i nie jest możliwe żeby konsola hamowala rozwój gier komputerowych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, VenusHorizon44 napisał: Czyli po pięciu latach od zakupu mojego ps5 i xsx za 6000, dopiero 1/3 użytkowników pc ma tom wydajność lub lepszom... Czyli 2/3 użytkowników ma gorsze parametry pc, i nie jest możliwe żeby konsola hamowala rozwój gier komputerowych. dobra ocenisz postac? twoj prime jest czy za slaby ? https://zapodaj.net/images/73f2509a5bac1.png Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bycznik_hate 4 Napisano 2 godziny temu o wlasnie , chcesz half sword zagrac> oh jaka szkoda, nie ma na konsolki xDDDD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach