Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bahama.

Bardzo proszę o przepis na potrawy z kabaczków i brokułów

Polecane posty

Gość bahama.

jeśli te długie fioletowe to kabaczki oczywiście :) wiem, że można je faszerować, dusić, itp.....tylko jak ?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podam Tobie przepis na canelloni z brokułami, może Cię zainteresuje ;) makaron canelloni (rurki) brokuły serek jogurtowy Ostrowia mozzarella gałka muszkatołowa oliwa z oliwek bazylia przyprawy gotujesz makaron al dente :) gotujesz brokuły, i ugotowane rozgniatasz widelcem, dodajesz serek, i mieszasz do wytworzenia kremowej masy, do smaku dodajesz gałkę, i przyprawy, ja często też wrzucam porwane listki świeżej bazylii. Wszystko mieszasz na gładki krem, potem taką masą nadziewasz makaronowe rurki, układasz w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, ścierasz na wierzch mozzarellę, i zapiekasz w piekarniku. na koniec na każdą porcję kładziesz listek bazylii :) u mnie smakuje wszystkim :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bahama.
al dente i canelloni - co to ??? brzmi pychotowato, dzięx, ale proszę o deszyfrację słów powyżej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
al dente - czyli nie rozgotowane, (pól-twarde) bo inaczej rurki się rozlecą ;) a canelloni to rodzaj makaronu, takie rurki ;) ja wybieram większe, łatwiej jest je \"faszerować\" ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bahama.
mniam.... Z wdzięczności mogę odstąpić przepis z podobnym makaronem na ekskluzywna kolację za 20 zł na 4 osoby, chcesz ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bahama.
składniki : 1 paczka szpinaku mrożonego 20 dkg wędzonego łososia ( ja kupuję tzw brzuszki) makaron, najlepsze rurki żólty ser starty a) szpinak przyrządzasz klasycznie, z czosnkiem, jajem, śmietanką itp, niech sobie czeka w garnku b) makaron gotujesz al dente :p niech odcieka c) do naczynia żaroodpornego wrzucasz makaron , szpinak, podziubanego łososia, mieszasz, posypujesz serem d) na kwadrans do pieca u mnie zeżarli razem ze stołem :d

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podobny przepis tyle że bez szpinaku moja mama wygrzebała na Czarnej oliwce ;) lubimy takie nowości, więc wieeelkie dzięki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bahama.
szpinak z łososiem to pomysł z Sheratonu :) miłego dnia i polecam się na przyszłość :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dla mnie najlepsze są brokuły polane rozpuszczonym serkiem topionym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bahama.
a jak się gotuje lub piecze brokuły ? na pizzy są takie miękkie i chrupiące.... które to są kabaczki, z które bakłażany ? jak je faszerować ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
brkuły gotujesz normalnie w osolonej wodzie z dodatkiem cukru :) a od kabaczków lepsze są wspomniane przez Ciebie bakłażany :) można je zapiekać z mozzarellą, albo smażyć w cieście naleśnikowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paulinka23
dlugie fioletowe to sa baklazany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ik3
przepis na "długie fioletowe" :) bakłążany kroimy na dwie łódeczki, wykrawamy miąższ, łódeczki posypujemy solą, miąższ kroimy w kostki i polewamy sokiem z cytryny. Do tego 0,5 pieczarek - kroimy i smażymy 2 duże cebule i jw. później też obsmażamy pokrojone części bakłażana. wrzucamy to razem i mieszamy do tego jeszcze 30 dkg żółtego sera startego na dużych oczkach 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany 22% /kwaśnej/ 2 łyżki tartej bułki. Płuczemy łódeczki /nie będą gorzkie/ i faszerujemy nadzieniem i wkładamy na 20 min. do piekarnika 180 stopni. Pracochłonne ale pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bahama.
dziękuję bardzo, mniam :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×