Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Milka 2013

Budowa domu

Polecane posty

Go艣膰 Milka 2013

Witam! Chcialabym prosic o porade. Mamy z mezem zamiar wubudowac dom, taki do 120 m/2. Dzialke mamy, niedaleko jest rowniez podlacze do wody i pradu. Moje pytanie brzmi (do budujacych badz wybudowanych) ile kosztowal Was projekt indywidualny? Za ile postawiliscie upragniony domek? Jak dlugo zbieraliscie pieniadze? Dodam, ze mamy z mezem 40 tys. oszczednosci, na rok "zycia" mamy 20 tys...Jestem mloda mezatka, wiec do konca nie orientuje sie w branzy budowlanej...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 blondyna 333
Bez du偶ego kredytu, je艣li bank wam go w og贸le udzieli przy takich dochodach- nie wybudujecie domu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Milka 2013
W sumie chodzi o to, ze chcemy uzbierac okolo 100 tys., sprzedac polowe domu bratu meza, bo on zajmuje gore a my dol i zaczac budowe... Jak juz bedzie stan surowy zamkniety to powoli wykanczac.... Dodam, ze mieszkamy w lubelskim. Tu materialy moga miec inne ceny niz w innych rejonach. Zakladam, ze na rok czasu jestesmy w stanie zaoszczedzic okolo 30 tys zl...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
najpierw zapytaj szwagra czy tak ochoczo odkupi t膮 po艂owe domu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 blondyna 333
ceny materia艂贸w znacznie si臋 nie r贸偶ni膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Milka 2013
Najbardziej interesuje mnie, ile zaplaciliscie za projekt indywidualny i dom w stanie "pod klucz"? Chodzi o dom taki do 120 m/2, jak wyzej pisalam. Z gory dziekuje za odp.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ile macie lat?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
brat mojego m臋偶a wybudowa艂 dom za 600 ty艣 z艂 a z kolei kole偶anka mojej mamy za sam膮 budowe 100 ty艣. to zale偶y z jakich materia艂贸w i w ogole. mysle ze dacie rade, skoro dzia艂ke juz macie. powodzenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
je艣li masz dzia艂k臋 to ko艂o 150-200tys.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 blondyna 333
Dom, domek to jest r贸偶nica. Zale偶y od wielu czynnik贸w, podpiwniczenia. My艣l臋, 偶e za 300 ty艣 ,to skromnie powinno wystarczy膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no i nie mo偶esz liczy膰 na to, 偶e brat sp艂aci was od razu, bo niby sk膮d ma wzi膮膰 tyle kasy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Milka 2013
Co ma do rzeczy, ile mamy lat? Ale odpowiem: ja 23, maz prawie 30. 600 tys to bardzo bardzo duzo. Az tyle nie chcialabym przeznaczyc. Chodzi mi o domek, w ktorym beda: kuchnia, lazienka, sypialnia dla nas, pokoj dla dziecka, salon i pokoj, gdzie beda mogli przenocowac np goscie. No i jakas mala kotlownia. Bez garazu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ostatnio dowiedzia艂am si臋, 偶e na sam dach potrzeba 10-15tys, a gdzie tu reszta

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nie s艂uchaj zazdrosnych bab na kafe kt贸re kisz膮 si臋 w kawalerkach a m贸wi膮 na to "studio". Dacie rad臋. Moi rodzice budowali dom, rodzice m臋偶a, brat m臋偶a i kole偶anka moja wi臋c troch臋 si臋 orietnuje w temacie. ps. nie wiem kto teraz buduje domy z piwnic膮 :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Milka 2013
Przyznam, ze odetchnelam z ulga... Tak 200 tys to mysle ze powinnismy uzbierac. Oczywiscie nie od razu. Zgadzam sie, ze brat nie splaci nas od razu i wcale tego nie oczekuje, bo by chyba musial tynk ze sciany jesc;), ale zawsze to jakies "pare groszy" wpadnie... Jezeli juz sie zgodzi, rzecz jasna... Myslicie, ze na stan surowy zamkniety 100 tys wystarczy? A jak z projektem indywidualnym? Mam nadzieje ze w cenie 200-250 tys zawarte sa zarowno materialy, robocizna, jak i formalnosci zwiazane z pozwoleniem na budowe?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no w艂a艣nie znajomi wybudowali taki "nowoczesny" dom bez piwnicy, bez spi偶arni, bez strychu i np.przetwor贸w nie robi膮, bo nie ma gdzie trzyma膰 tego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 blondyna 333
10 tysi臋cy to nie wystarczy na materia艂y na dach, nie wspominaj膮c o zap艂acie blacharzom. Sza艂 na tanie domy bez jakiegokolwiek podpiwniczenia jak szybko przyszed艂, tak szybko min膮艂

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jak 10tys nie starczy na dach to o 200tys. w stanie zamkni臋tym zapomnij

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja Ci odpowiem, jestem w temacie ;-) domek tj piszesz to koszt 艣rednio oko艂o 200ty艣 stan surowy. Mo偶e uda si臋 taniej je偶eli gdzie艣 utniecie, albo taniej materia艂y dostaniecie, ale tyle powinni艣cie mie膰 na stan surowy zamkni臋ty. P贸藕niej jeszcze na wyko艅czenie... Co do szwagra - skoro syn 19 lat 艣pi z nimi w pokoju to na kasie nie siedz膮...w膮tpi臋 czy Was sp艂ac膮 a ju偶 na pewno nie od r臋ki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
w mojej okolicy s膮 same bez piwnicy, nie wiem po co to komu? takie domy to si臋 budowa艂o 20 lat temu, a i nawet nie bo moi rodzice nie maja piwnicy i zapewniam 偶e miejsce na przetwory maja :) wystarczy miec kotlownie, spizarke przy kuchni, garderobe i strych. nie wiem na co komu piwnica?? zeby zapylac ciagle po schodach jak ogorkow do obiadu braknie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Milka 2013
Tak, dachy sa drogie. Same fundamenty ze 20 tys beda kosztowac... Byc moze i studio, ale moje wlasne studio... Marzy mi sie domek juz od jakiegos czasu. Boje sie tylko, ze nie wystarczy nam funduszy... Moze napisze kilka slow o naszych dochodach. Otoz jestesmy sadownikami. Mamy 5 ha pola. Za wisnie w tym roku wzielismy 23 tys, za jablka mamy nadzieje wziac okolo 40 tys. i wlasnie te 40 tys chcemy zaoszczedzic a za wisnie zyc przez rok do nastepnych plonow... Poza tym maz zarobi w zime troche pieniedzy na cieciu sadow. Wiec to nie do konca tak, ze mamy juz oszczednosci. Przepraszam, troche sie zagalopowalam. Myslimy jednak, ze mniej nie wezmiemy... Nie pisze tego, zeby sie chwalic, a po to, by rozjasnic sytuacje. Byc moze to ulatwi niektorym udzielenie odpowiedzi...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
i brat bedzie splacal po 200zl miesiecznie :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ludzie o wiele mniejszych dochodach budowali domy, a ty sie z takimi martwisz? dasz rade i nie czytaj durnych postow na kafe

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mi piwnica przydaje si臋 na
1. opa艂 2. przetwory 3. rowery 4. meble ogrodowe chowane na zim臋 (st贸艂, krzes艂a, hu艣tawka, grill przeno艣ny) 5. zamra偶ark臋 6. opony zimowe/letnie (w zale偶no艣ci od pory roku) 7. jakie艣 d**erele, z kt贸rych rzadko si臋 korzysta, ale jednak s膮 potrzebne (wiertarka, jakie艣 m艂otki, dodatkowe krzes艂a, ozdoby choinkowe, co komu potrzebne).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jasne ze ludzie z mniejszymi dochodami budowali domy. Znajomi tez wybudowali. Mieszkaja z 10 lat w domu i jeszcze gory nie wykonczyli bo nie maja z czego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
opa艂 to ja mam w kot艂owni a rowery trzymam w gara偶u, tak jak i narz臋dzia, wiertarke, kosiarke. zamrazarke miec w piwnicy? hhmm przeciez to niepraktyczne tak zasuwac ciagle na dol jak chcesz cos na obiad ugotowac. trzeba bylo po prostu zrobic wi臋ksza kuchnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ale ludzie maja dodatkowe zamrazarki, bo w tej w lodowce to guzik sie miesci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Milka 2013
Ja jakbym miala tylko sam dol wykonczony a na gore by mnie nie bylo stac to i tak bym sie cieszyla. Bo jestem w swoim wlasnym, a nie wspolnocie, w ktorek 5 pokolen mieszka- tak wlasnie 5, nie przesadzam... Z tymi dochodami to tez moze byc roznie, bo w tym roku wisnie mialy cene, jablka tez nie kiepsko, ale w przyszlym moze byc masakra;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 blondyna 333
By艂 taki okres, 偶e budowali mn贸stwo dom贸w i pozad艂u偶ali si臋 do ko艅ca 偶ycia. Wiesz autorko, 偶e rolnictwo czy ogrodnictwo to jest bardzo nie pewny doch贸d. Ale kto nie ryzykuje ten nie ma . Najwy偶ej b臋dziecie budowali si臋 10 lat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
przetwory mam w spi偶arni kt贸ra jest zaraz obok kuchni.

Udost臋pnij ten post