Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajajaja

Słodycze dla Mam-i tych przyszłych i tych karmiących

Polecane posty

Gość ajajaja

Moze macie jakis własne przepisy na słodkosci,które nie sa zbyt kaloryczne i które mozna wcinac zarówno w ciązy jak i przy karmieniu piersia...Jesli ktos chce chętnie podam sój przepis na szarlotkę,która wg mnie nie jest bardzo kaloryczna,ale za to bardzo smaczna..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zjemto
podaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ajajaja
juz podaje: Więc tak,szaroltkę robie na ciescie biszkoptowym"biszkopt: 6 jaj 6 łyzek cukru 6 łyzek mąki pszennej,moze byc tortowa,ale nie koniecznie 1 łyzeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2,lub 2,5 kg kwasnych jabłek szczypta cynamonu i łyzka cukru,lub cukru waniliowego,mozna dodac 1 soczek jabłkowy,1 galaretka owocowa Białka ubic na sztywno,dodawac po łyzce cukru i ubija,następnie dodawac po 1 żoltku i takze ubijac,lub mieszac dosc energicznie.Następnie dodajemy mąke zmieszaną wczesniej z proszkiem(takze po trosze,a nie od razu całosc)i delikatnie mieszac. Blaszkę wykładamy pergaminem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego na ok 170 st. piekarnika.Pieczemy ok.25 minj,az się pieknie zarumieni i wyłaczmy piekarnik,a ciasto pozostawiamy w otwartym na kilka minut.po czym wyjmujemy i studzimy.Wystudzone nalezy przekroic tak,aby między górę,a dół mozna było dac masę. Przygotowanie masy:jabłka kroimy w kosteczkę(niekoniecznie pięknie i równo)po czym nastawiamy na przykrytej patelni na całkiem sporym gazie i dusimy z malenkim dodatkiem wody,kiedy juz miekną dodajemy po trosze soczku,,cukier i cynamon,pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywke,aby jabłuszka nieco odparowały.Do gorących dodajemy galaretkę rozrobiona w niewielkiej ilosci wody(ja rozrabiam ją w cwierc litra)i zostawiamy w chłodnym miejscu do wystudzenia.Kiedy ciasto jest juz letnie i galaretka nie jest gorąca wykładamy ja na jedna częsc biszkoptu i przykrywamy drugą.Całosc pakujemy do lodówki i po godzinie,półtorej mozemy wcinac. Uwaga---Najlepsze na drugi dzien.. smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zjemto
dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×