Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lajajajajaj

3 dkg drożdzy, jak to odmierzyć?

Polecane posty

Gość lajajajajaj

mam 15 lat i chce zrobic pizze dla mamy. w przepisie napisane jest aby dodac 3 dkg drożdzy. jak to odmierzyć ? jaką część ukroić ? z gory dziekuje za odpowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w paczce masz 10 więc podziel na dwa i z tej1/2 weż trochę więcej niż pół:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a nie lepiej kostkę
na trzy podzielić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Zwykle kostka drożdży ma 10 dkg, ukroisz 1/3.... (co będzie mniej-więcej 3,3 dkg) Tak się zastanawiam, przepis potrafisz przeczytać, a już napisów na opakowaniu drożdży nie??? :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
15 lat i nie umiesz prostej matematyki? za 3 lata matura kochanie czas sie zabrac do nauki....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lajajajajaj
głupie pizdy! w tym problem ze drozdze ktore mam nie sa w opakowaniu tylko w foliowym woreczku bez zadnego podpisu ! ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skoro sa to drozdze suszone to na pewno nie dodajesz ich 3dkg bo maja wieksza moc pedna niz swieze, bedzie w lyzeczkach, mozesz na jakiejs stronie kulinarnej poszukac przelicznik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
musisz dac 2,5 plaskie lyzeczki suchych drozdzy to jes rownowaznik 3dkg swiezych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A to juz brzydko - ludzie piszą, chcą pomóc, a ty bluzgasz. Poza tym coś mi tu jakimś szachrajstwem pachnie - w pierwszym poście napisałaś wyraźnie \"jak to ukroić\" :o Więc jak to sie ma do późniejszego twierdzenia, że drożdże masz w formie suszonej? 😠

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pizzapizza
Przede wszystkim do pizzy nie dawaj drożdży suszonych. W każdym sklepie są dostępne świeże drożdże, które są pewniejsze w stosowaniu i lepsze w smaku. Dopóki w sklepie są łatwodostępne świeże drożdże najlepiej w ogóle zapomnieć o istnieniu suszonego erzacu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kostka 5 dkg drożdży świeżych to sześcian o boku ok 3cm. Może tak spróbuj odmierzyć te Twoje, skoro nie masz oryginalnego opakowania? Lekkie przedawkowanie drożdży nie wpłynie negatywnie na potrawę, więc masz margines bezpieczeństwa - kuchnia to na szczęście nie apteka ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TSC
Do "pizzapizza" Pozwolę się nie zgodzić z twierdzeniem , że drożdże suche są gorsze w stosowaniu i smaku. Lepiej - uważam ,że są mniej wyczuwalne w wypiekach i w niczym nie ustępują świeżym drożdżom . Inną ich zaletą jest możliwość długiego przechowywania, czego nie można powiedzieć o drożdżach świeżych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
młoda nie napisała czy w woreczku są suche drożdże tylko że w foliowym a to raczej jest możliwe (może ktoś je tam z org opakowania przełożył na przykład)....ludzie czytajcie ze zrozumieniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×