Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosposiaa

Co jutro mezulkowi upichcic na obiadek?

Polecane posty

Gość Gosposiaa

No wlasnie juz mi sie wszystkei pomysly wyczerpaly zupelnie nie mam pojecia poradzcie cos drogie panie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nubis
Polecam pyzy z mięsem, okraszone skwareczkami + zimna maślanka mrągowska.Mniam, mniam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dioda
wołowinka z warzywami na ryzu - po chinsku kupuję warzywa na patelnię, kawałek wołowiny - kroję ją na hiper cienkie plastereczki, troche solę i na rozgrzany olej z tym, jak sie podsmazy kilka minut to odkladam na bok a wtedy na rozgrzany olej idzie mrozonka, jak sie warzywa zrobia miekkie wrzucam spowrotem wołowinę i wtedy sol, pieprz, no i na ostatnią minutę wlewam "miksturę sojową" (ze 2 łyzki wody, ze 2 sosu sojowego i łyzeczka mąki ziemniaczanej). Gotową potrawe podaję na ryzu. Jest druga wersja tego samego - to juz wg ksiazki kucharskiej chinskiej - zamiast mieszanki warzywnej mrozonej - swiezy por pokrojony na kawałki i podduszony na maśle. Ale sie rozpisałam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosposiaa
dziekuje bardzo dioda chyba skorzystam z przepisu🌻 chociaż jeszcze pomysle:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosposiaa
chodziasz nubis twoja propozycja tez jest bardzo kuszaca:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krowia Juszka
bedzie wniebowziety zrób mu to krew załatw sobie w sklepie rzeźniczym albo rzeźni Juszka krowia 1,5 l świeżej krwi cielęcej lub wołowej 14 dag cebuli 12,5 dag smalcu pieprz sól do smaku Krew wlać do garnka, postawić na ogniu i gotować tak długo, aż powstanie skrzep. Gotując trzeba, od czasu do czasu, mieszać, aby nie przypalić. Gdy powstanie twardy skrzep, zdjąć garnek z ognia. Ugotowaną krew wyjąć z garnka i włożyć do dużej miski. Cebulę posiekać na drobną kostkę i wrzucić do miski. Dodać pieprz i sól do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Roztopić smalec w dużej patelni i wrzucić przyprawioną krew. Smażyć 10 minut. Co jakiś czas mieszając.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yyyyyyyyyyy
:0 :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ziemniaczki inaczej
to taka dość studencka wersja - ziemniaczki ugotować ale tak aby pozostały lekko nie dogotowane (nie mogą się rozpadać) jak ostygną pokroić je w platry dość grube (5 mm mniej więcej) na patelni rozgrać nie za dużo oliwy z oliwek, na rozgrana kłaść plastry ziemniaków, z wierzchu posypać majerankiem, świeżo mielonym pieprzem, papryka ostra i słodką, odrobine tymianku i ciutke kminku, acha i sól odwracać po jednym plastrze ziemniaków gdy już będa na prawdę mocno zrumienione, gdy już mamy upieczona strone na wierzchu podlać odrobiną oliwy, i posmarować 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, nie dopuścić aby czosnek się przypalił - strona z ziołami szybciej się upiecze więc trzeba uważać aby nie spalić, jeszcze parę razy potrząsnąć patelnią w trakcie smażenia.acha i posypać natka posiekana pietruszki.podawać z wspomnianą już wcześniej maślanką mrągowską lub każdą inną maślanką. pychaaaaaaaaaa jak kogoś stać to można dodać cebulki i wędzonego boczku a na koniec posypać żółtym serkiem-mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość możesz zrobić
spaghetti pomidorowe, spaghetti pieczarkowe lub z innymi grzybami i sosem śmietanowym(biały sos raczej z kurczaczkiem lub szynką, byle nie z mielonym) , spaghetti z sosem pomidoro i serkiem feta (mniam) fasolke po bretońsku (najlepiej kupić fasolke w puszkach - krócej sie gotuje a jest pycha) kotlety mielone ze szczypiorkiem zraziki wołowe lub wieprzowe i kaszkę jaglaną z ogórem kiszonym dewolaja z serem lub koperkiem i masłem lub pieczarkami rybkę z grila (piekarnika) i fryty rybkę smażoną, ziemniaczki i kapustka kiszona pierś z kurczaka z ananasem i plastrem żóltego sera z ostra papryką schabowy z brzoskwinią i platrem sera z ostra papryką pizzę własnej roboty-mmmmmniam itd itp....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość LILIITA
spaghetti z pieczarkami w sosie smietankowym...............pychotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wiem jak
a jak się robi pyzy z mięsem ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wiem jak
a jak się robi pyzy z mięsem ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kupuje się mrożone
:-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sawerka
a ja ci podam uproszczony przepis na kluski ślaskie z mięsem. trzeba ugotować ziemiaki dobrze rozgnieść np. przepuścić przez praskę i ostudzić, włozyć do miski, podzielić na cztery tzn. tylko narysowac linię podziału i wybrać 1/4 a w to miejsce wsypać mąkę ziemiaczną aby wypełnila tą czwartą część, do tego dodać 1-2 jaja w zależności od ilości ziemiaków, posolic i wyrobić ciasto. Z tego toczyć wałki jak na kopytka, kroić na plastry nadziewać mięsem, wrzucać na wrzątek albo zamrozic i ugotwać za kilka dni. a jeszcze nadzienie: gotowane mięso + 1 gotowany ziemiak przepuścić przez maszynkę ( ja wykorzystuję mięso z żeberek na których wcześniej gotuje pomidorówke albo inną zupę ale może tez byćc kawałek ugotowanej karkówki) 1 małą cebule zetrzeć na drobnej tarce i podsmażyć tj odparowac sok, przyprawić solą, pieprzem, magi Ugotowane pyzy okrasić cebulką usmażona na słonince lub tłustym boczku i to by było na tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×