Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziemiaczana

Pyszne Z-I-E-M-N-I-A-K-I .....przepisy.....

Polecane posty

Gość ziemiaczana

znacie jakies przepisy?? Jadłam ostatnio takie pyszne zapieknae z ziołami.....jak wy je robicie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ziemiaczana
wiem ze sa tu dobre kuchareczki i prosze o przepis bo zwariuje jak ich ponownie nie zjem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Reniś
a robilas nagusa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ziemiaczana
dajcie co macie...lubie ziemniaki w kazdej postaci...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"moje" zapiekane z ziołami: 1.obgotowuję ziemniaki w osolonej wodzie - (nie do miękkości, raczej półtwarde) 2. wylewam wodę z garnka i wstawiam na kilka sekund na gaz (trzeba mieszać!) 3. naczynie żaroodporne obsmarowuję masłem (dno i ścianki) 4. albo przekładam doń ziemniaki i obsypuję, albo najpierw mieszam z ziolami w garnku i przekładam do naczynia 5. wstawiam zamknięte naczynie na gaz lub do piekarnika (ewentualnie można posypać ziemniaki serem, ale ja wolę "suche") zioła: 1. zioła prowansalskie (super!) lub 2. bazylia & oregano lub 3. rozmaryn, mięta, cząber nie wiem, czy o to chodziło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Reniś
utarte ziemniaki jak na placki tylko bez jajka wkladasz na plache i do piekarnika po pol godzinie kladziesz boczek wedzony i jeszcze pol godziny w piekarniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kilka duzych ziemniakow w mundurkach gotujemy, ale zeby byly poltwarde. PO wyjeciu ścinamy wierzych i wydrazamy \"srodek\" łyzeczka - tak zeby powstała \"łódeczka\" Farsz: Pokrojony w kostke i pzysmazony boczek, odparowane pieczarki drobno pokrojone, ząbek (lub wiecej jak ktos lubi) czosnku, \"średek\" z wydrazonych ziemniakow czyli poprostu ziemniak:D(ale zeby jeszcze bylo w miare cieple) troche miekkiego masła, sol, pieprz, moze byc tez starty zolty ser. All mieszamy i wypelniamy farszem ziemniaczane lodeczki. Owijamy folia aluminiowai do piekarnika. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 obieram ziemniaki i kroje w cwiartki jedna cebule siekam w paski 2 do garka warstwa ziemniakow(tak na przykrycie dna) i czesc cebuli 3 pieprz pieprz ziolowy sol vegeta na warstwe 4 powtarzam 2 i 3 do 2/3 garnka 5 maslo-lyzka albo dwie zalezy ile ziemniakow 6 2-3 listki laurowe i kilka ziele ang. 7 5 minut duzy ogien i mieszanie potem maly ogien 8 co kilka minut podrzucam 9 gotowe gdy miekie i troche spieczone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ze strony Uncle Ben's. Bardzo dobre. Składniki: - 400g sosu Uncle Ben’s® Kataloński ogród warzywny, - 350g piersi kurczaka, - ¾ kg ziemniaków – równej wielkości, - 1 szklanka startego sera żółtego, - 1 cebula, - 2 łyżki natki pietruszki, - 3-4 łyżki mąki, - 1 małe jajko, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Jak przyrządzić? 1) Starannie umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach z odrobiną soli. Po ostygnięciu obierz i przepuść je przez praskę. Dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, żółty ser i roztrzepane jajko. Dosypując mąkę ( 2 – 3 łyżki) zagnieć ciasto na paluszki. Powinno być dość spoiste. Dopraw je solą i pieprzem. 2) Pierś kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Otocz w mące i obsmaż na gorącym oleju z obu stron. Dodaj sos Uncle Ben’s® Kataloński ogród warzywny i pozostaw na małym ogniu przez 10 min. Obróć mięso po kilku minutach na drugą stronę. 3) Z kawałków przygotowanego ciasta wyrób dłońmi paluszki (wielkość wg własnego uznania). Otocz je w mące i smaż z obu stron na złocisto na mocno rozgrzanej patelni. Przewracaj na drugą stronę starannie, gdyż ciasto jest delikatne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Reniś
polecam jeszcze przyprawe do ziemniakow z Cykorii .2 razy lepsza niz z kamisa .Jest bardziej aromatyczna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Coś smakiem baaardzo podobnego do plackó ziemniaczanych, TARCIAK: -ziemniaki zetrzeć na tarce, dosolić i popieprzyć, ew. dodać dowolne zioła -na patelni obsmażyć na złoto cebulkę i osobno boczek, keiłbasę (dowolnie) pokrojone w niewielką kostkę-też przesmażone. Do ziemniaków wrzucamy cebulkę, mięsko, 3 łyżli mąki, 2-3 jajka. Mieszamy. Wykładamy to wszystko do natłuszczonej blaszki (ja to robię w prodiżu), pieczemy 40-60minut. Pycha!!! Ja lubię tradycyjnie -ze śmietanką:-D ZIEMNIAKI W TALARKI (tylko mnie nei zlinczujcie że to neimodne!:-P): -pyrki obieramy i kroimy w talarki grubości ok. 0,5cm. Wrzucamy je do michy, sypiemy sól, pieprz, pół cebuli pokrojonej w ceinkie półtalarki -mieszamy wszystko w misce. Wykłądamy na rozgrzany na patelni olej, zmniajszamy gaz na malutki, przykruwamy patelnię przykrywką. Smażymy ok 20minut. jak masz do tego ogóreczka kiszonego lub z octu to już jest zupełny odlocik!:-D Uwaga praktyczna: jak przesolisz lub dasz za dużo pieprzu to na durszlak, przepłukać wodą, odsączyć o doprawiać od nowa.nauczyłąm sie ze lepiej ratować potrawy póki czas;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Raa
Ziemniaki ze skórką kroję na duże frytki/muszą byc dobrze umyte/, posyouję solą, czosnkiem, rozmarynem lub tymiankiem i polewam odrobiną oliwy. Wykładam na blachę i do piekarnika na ok. 40 min w 200 st.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
super latwa blyskawiczna wersja ziemniakow zapiekanych z ziolami: kilka ziemniakow w cienkich skorkach szorujemy i kroimy na male kawalki. wrzucamy do przykrywanego naczynia zaroodpornego. polewamy oliwa, sypiemy sol i pieprz oraz ziola. ziola moga byc wg. gustu, ja preferuje sam rozmaryn, lekko skruszony. pieczemy ok 30-40 min. w temperaturze 200*C. gdy sa juz prawie miekkie, jakies 5 min. przed koncem, odkrywamy any sie przypiekly.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ziemniaczana
Dziekuje za wszystkie przepisy i ciagle licze na wiecej...przeciez ziemniaki mozna robic na 1000 sposobów... Wyprobuje wasze przepisy a na pierwszy ogien pojdzie przepis Asasello -te ziemniaczki faszerowane....brzmi to niesamowicie!!!:)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ziemniaczana
Asasello a czy stosujesz do takich ziemniaczkow jakis sos??Jesli tak to jaki??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do ziemniaków - lodeczek, frytek i ziemniakow z pierarnika (tu ktos takie przepisy podawał) : 1. Majonez + jogurt naturalny, do tego do wyboru, albo wszystko, jesli mamy pod reką: szczypiorek, papryka czerwona w proszku, papryka surowa w kosteczke drobna, troche curry, czosknek, sol, pieprz. 2. Ketchup + czosnek, papryka w proszku sł odka i ostra, ziola szusozne np. prowansalskie, sol. pieprz, mozebyc odrobina curry, mozna wrzucic dorobno pokrojona papryke surowa 3.Mozna zrobic tatziki (nigdy nie wiem jak to sie pisze). Czyli gotowa \"przyprawa\" tatziki wymieszna z jogurtem naturalnym i startym na grubych oczkach ogórkiem zielonym (wczesniej trzeba ten ogorek wycisnac, zeby nie bylo duoz wody) 4. Majonez + jogurt naturalny + tylko curry. A do tych paluszkow Uncle Ben\'s mozna zrobic sos keczupowy na cieplo zamiast Uncle B. Czyli: Najpierw dusimy cebule w piorka (mozna czerwona i zywkla), potem smazymy kiełbaske w kostek lub szynke i chwile pozniej dorzucamy papryke surowa w kostke. (ja cebule zawsze duze jako pierwsza, potem jak gotowa odkladam, bo zdarza sie ze razem z reszta sie poprostu pali) Wrzucamy na jedna patelne podsmazone wczesniej \"produkty\" i zalewamy keczupem. Dodajemy sol, pieprz, czosnek, i np. ziola suszone, troche curry, szczypiorek, paprke w proszku. I wsystko podgrzewamy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
P.s Moj kolega ktory z gotowaniem do czynienia ma niewiele, myslał, ze cebula w piorka to jakas odmiana cebuli :P Pozdrawiam i zycze smacznego. Te ziemniackzi sa naprawde smaczne, tylko cholernie duzo z nimi roboty i dlatego tak rzadko je robie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ostatnio wypróbowałam taki oto sposób na ziemniaki, które pozostały z poprzedniego obiadu. Ziemniaczane kulki. - ugotowane ziemniaki, zmielone przez maszynkę - farsz: a) tarty ser żółty, albo b) smażone pieczarki z cebulką, albo c) jakieś miąsko - jajko - bułka tarta - przyprawy: sól pieprz - olej do smażenia w głębokim tłuszczu ( ja piekę we frytownicy) Zmielone ziemniaki mieszam z jajkiem i przyprawami, dzielę na kulki (wielkość cytryny), do środka każdej kulki wkładam inne nadzienie, formuję idealną kulę, obtaczam w bułce tartej. Smażę we frytownicy na ciemno złoty kolor. Takie kulki ziemniaczane są z wierzchu chrupiące, a wewnątrz aksamitne i rozpływające się w ustach. Podaję je ciepłe z kilkoma różnymi surówkami. Smacznego! :D ziemniaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ostatnio wypróbowałam taki oto sposób na ziemniaki, które pozostały z poprzedniego obiadu. Ziemniaczane kulki. - ugotowane ziemniaki, zmielone przez maszynkę - farsz: a) tarty ser żółty, albo b) smażone pieczarki z cebulką, albo c) jakieś miąsko - jajko - bułka tarta - przyprawy: sól pieprz - olej do smażenia w głębokim tłuszczu ( ja piekę we frytownicy) Zmielone ziemniaki mieszam z jajkiem i przyprawami, dzielę na kulki (wielkość cytryny), do środka każdej kulki wkładam inne nadzienie, formuję idealną kulę, obtaczam w bułce tartej. Smażę we frytownicy na ciemno złoty kolor. Takie kulki ziemniaczane są z wierzchu chrupiące, a wewnątrz aksamitne i rozpływające się w ustach. Podaję je ciepłe z kilkoma różnymi surówkami. Smacznego! :D ziemniaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
o.... nawet nie wiem jak to się powtórzyło.....:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ryyyyyyyba mniamm pysznie brzmi! Ja tak robie buleczki malutkie. Wiem ze, to nie topik o bulkach ale napisze:) W malych buleczkach robie z boku otworek i wydrazam srodek łyzeczka. Do środka farsz: ż. ser na grubych oczkach tarki, pieczarki i cebual podduszone. Po naladowaniu otworek zalepiam wydrazonym srodkiem z bułki. Otaczam w jajku, bułce t. i smaze. Polecam takze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bmz
ślinka cieknie na wasze smażone smakołyki ..ale od tygodnia mam usunięty woreczek i muszą mnie zadowolić ziemniaczki świeżo ugotowane i pogniecione z masełkiem...uwielbiałam kluski szwabskie- ciasto jak na kopytka ,uformowac wałek grubości palca i obtoczyć w bułce tartej, pokroić na 4cm i smażyć w frytkownicy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hałupy łelkam tuuuuuuu
piszcie babeczki piszcie fajny topik warto odnowic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czesc 🖐️ ... choc nie wiem czy ktos tu jeszcze zaglada :) Gotujemy ziekniaki, moga byc w mundurkach. Chlodne kroimy w kostke. Dusimy cebule w piorka, szynke (w plastrach, pokroj. w kwadraty), papryke czerwona (ale moze byc i inna) w kosztke, tez na chwile wrzucamy na patelnie. MOga byc tez podduszone albo odparowane pieczarki. Mieszamy wszytsko razem + oliwki + co nam wpasnie pod reke :) doprawiamy sola, pieprzem, papryka czerwona, czoasnkiem, przeprawa do ziemniakow... co kto lubi. I wszystko zalewamy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i mąki. Przykrywamy. Potem odwracam na druga strone. Taki omlet poprostu :) Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gotujemy ziemniaki obrane w osolonej wodzie,przeciskamy przez praske.nastepnie podsmazamy bekon i cebulke na rumiano(jak kto woli moze byc sama cebulka) i dodajemy do ziemnakow,1 jajko sol pieprz,ziola jak kto lubi i 2 lyzki maki pszennej.wszystko mieszamy.nastepnie formujemy plaskie kotlety obtaczamy w bulce tartej i smazymy na patelni na zloty kolor z obu stron.ja podaje te ziemniaczane kotleciki z pieczarkami duszonymi w sosie smietanowym.pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martucha opolskie
hej kuchareczki mam dwa fajne przepisy na ziemniory...1 ziemniaczki pieczona zwykle bez szalenst ale bardzo dobre do mieska z grillalub schabowego...ziemniaczki umyc pod woda w skorce..pokroic na cztery czesci.....do zimniakow dodac oliwy 2,3 lyzki sol pieprz czarny ...piekarnik nagrzac do 180-200 stopni ziemniaczki wylozyc na blache i piec jakies 30 min czasami 40 az beda pieknie zlote..pycha! 2 przepis to obrane ziemniaczki pokroic w talarki boczus pokroic jakies 30 dag boczku na pol kg zimnakow marcheweczke w talarki cebulke w talarki..wymieszac wszystko razem wylozyc do naczynia zaroodpornego....do tego jest potrzebny sos....300 ml smietany wymieszac z 4 lyzkami majonezu i lyzka oliwy dodac pieprz i papryke slodka..polac ziemniaczki ..psziemniaczki i t=reszy=te skladnikow posolic do smaku..piekarnik nage=rzac na 180 stopni i piec 60 minut..smacznego...polecam..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proste jak oko
ziemniaki w talary, albo w cwiartki albo zwykle frytki.... zrobione klasycznie odsaczone z tluszczu przelozone na blaszke wylozone folia albo w naczynie zaroooodporne dodac ulubione zila pizypac serem taertym zapiekac bez przykrycia az ser sie zrumieni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×