Odpowiedz na ten temat

spageti carbonara

  • carbonara 2007.05.11 [18:42]
    jaką smietane dodaje sie do spageti carbonara słodką czy kwasną
    a tak w ogole prosze o podanie najlepszego przepisu na to danie
  • superpromocja 2007.05.11 [19:00]
    ja daje słodką 30% - boczek jest slony, duzo przyprawiam, wiec sos w efekcie nie jest slodkawy.
    Ja robie carbonare bez jajka bo jakos by mi przez gardlo surowe jajko nie przeszlo..
    Przepis: hmm w sumie nigdy sie nad tym nie zastanawiam- drobno posiekana cebulka i czosnek przysmazyc z boczkiem dodac smietane i poczekac az sos zgestnieje , swiezo mielony pieprz i na koniec jak juz wylacze gaz wsypuje na patelnie starte 2 rodzaje sera zoltego i parmezan- mieszam i juz usmiech.gif
    ser zolty i boczek jest slony, wiec soli juz nie dodaje alel ubie posypac swieza bazylia albo chociaz natka czy szczypiorkiem zieonym na wierzchu

  • ulotna chwila 2007.05.11 [19:47]
    ja robię tak:

    10-15 dag boczku wędzonego
    3-4 żółtka
    250 ml kremówki
    1 ząbek czosnku
    szczypta rozmarynu
    10 dag parmezanu, lub opcjonalnie innego pikantnego sera
    sól
    pieprz

    boczek pokroić w paseczki i zrumienić, dodać połowę śmietanki, czosnek przeciśnięty przez praskę i rozmaryn
    wszystko chwile dusimy, do pozostałej smietanki dodajemy żółtka oraz ser, mieszamy i wlewamy na patelnię.ważne-nie można dopuścić do wrzenia, bo sos się zważy.

    smacznegousmiech.gif


    Boże spraw żeby mi się chciało tak, jak mi sie nie chce...
  • carbonara 2007.05.11 [20:13]
    a ta smietana nie zwazy sie?
    wlasnei czytalam w przepisach ze dają zóltko, i tez sie troche brzydze
    a czy zwykły zolty ser moze byc zamiast parmezanu?
  • carbonara 2007.05.11 [20:15]
    aha czy kremowka musi byc 30% czy mozna uzyc 18% do sosow?

  • ONA ja 2007.05.11 [23:09]
    To nie sa przepisy na spaghetti alla carbonara! Nazwalabym to sosem smietanowo-boczkowym jezyk.gif
  • ulotna chwila 2007.05.12 [01:09]
    ONA ja.........nie.bo, nie...? jezyk.gif
    więcej argumentów Kochanajezyk.gif

    idąc takim tokiem myślenia równie dobrze pizzę można nazwać plackiem z warzywami i seremjezyk.gif
    ciekawe dlaczego wszyscy mówią na to coś pizzasmiech.gif qurcze...nie wiemoczko.gif

    cool.giflapka.gif



    Boże spraw żeby mi się chciało tak, jak mi sie nie chce...
  • Julii 2007.05.12 [10:22]
    Na dwie osoby biore jedna cebulke, kroje w kosteczke i podsmazam na odrobinie oliwy z ok.80g pokrojonego w kosteczki lub paseczki boczku wedzonego. W miedzyczasie gotujemy makaron spaghetti...
    W miseczce roztrzepuje 2 zoltka +1jajo, sole, dodaje do tego starty parmezan, ewentualnie lyzke smietany(slodkiej).
    Jak makaron bedzie ugotowany (nie rozgotowany!) zlac wode, ale nie przelewamy makaronu zimna woda (robi tak wiele osob)! I szybciutko go na patalnie do tego boczku z cebulka-wazne, zeby bylo gorace!Ale najlepiej zgasmy plomien. Wymieszaj dokladnie makaron z zawartoscia patelni, nastepnie dodaj roztrzepane jajka i mieszaj, najlepiej drewnianymi lyzkami, mozesz ta czynnosc wykonac na minimalnym ogniu. I szybciutko na talerze...lekko popieprzyc swiezo zmielonym pieprzem, mozna posypac dodatkowo parmezanem.
    Zapewniam, ze to oryginalny wloski przepis!

  • carbonara 2007.05.12 [12:27]
    dzięki za przepisy, jutro bede robiła, moze w koncu mi wyjdzie super smak
  • kakakalina 2007.05.12 [16:30]
    ONAja - jesteś odrobinę niewyedukowanajezyk.gif

    Jeżeli o czymś mówi się "a'la" to znaczy że jest to coś podobnego, w podobnym stylu, tonie, zbliżone do oryginału. Więc Twoja uwaga zupełnie nie ma sensu bo powyższe "a'la" -prawdziwą carbonarą zwyczajnie być nie mogąjezyk.gif

    Poza tym tak trudno o porządne carbonata w Polsce jak w GB o dobry bigos, tam każdy bigos powienien mieś przedrostek "a'la"


    Rozumiem jeszcze żebyś pdała jakiś przepis albo była fanką carbonary...

    Dziewczyny, jeśli chdzi o crbonarę z sosem na całych surowych jajkach i śmetanie -nie ma czego się brzydzić! Przeciez jajka pdczas podgrzewanie sosu się zetną , nie piszcie więc jakbyście miały jesć surowe jajka!!! Stanowią zagęstnikm i dają specyficzny smak.

  • konczita 2007.05.12 [20:01]
    carbonara to makaron z jajkiem i boczkiem, z dodatkiem smietany.
    (sniadanie gornikow oczko.gif )

    przyprawy mozna sobie dobierac wedlug gustu, ale te podstawowe skladniki musza byc.

    bez jajka to juz jest raczej alfredo nie carbonara oczko.gif

    jak sie brzydzicie surowego jajka, mozna je zawsze w garnku z makaronem troche sciac oczko.gif

    surowe jajka i tak sa najzdrowsze, a ich smak w takim sosie jest niewyczuwalny usmiech.gif

  • Andżelika84 2017.05.18 [03:23]
    Dobrze zrobione spaghetti carbonara to niebo w gębe
    Ja robię carbonarę z przepisu ze strony http://jedzenierestauracje.blog.pl/2017/05/06 /mmmmmmakaron-dla-lasucha-czyli-carbonara/
    Nie polecam tym co dbają o linię. xD
  • gość 2017.05.18 [03:28]
    Dogadaliśmy się za 50zł!!
  • gość 2017.05.19 [15:38]
    prawdziwa carbonara nie ma śmietany. przepis Andżeli wygląda spoko.

Odpowiedz na ten temat

Trwa ładowanie...