Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

wanda1

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Wszystko napisane przez wanda1

  1. wanda1

    Rak tarczycy

    Mam pytanie, czy ktoś z was wie może jak długo można żyć z rakiem tarczycy nie operując go?
  2. Cytrynko dziękuję bardzo za odpowiedź. Za 1,5 tygodnia robię badania to będę coś wiedzieć a za 2 tygodnie mam wizytę u lekarza. Te posty wcześniejsze zgłosiłam do usunięcia, coś mi wtedy nie chciało działać.
  3. Hej, mam niedoczynność tarczycy. Normalnie ważyłam 52-53 kilo. Od tygodnia przytyłam 3 kilo i szczerze nie wiem na czym bo prawie nic nie jem. To przez tą niedoczynność? Biorę hormony ale najwyraźniej za mało :( Sama nie wiem. Wizytę u endokrynologa mam dopiero za 2 tygodnie, do tego czasu będę miała już z 10 kilo na plusie.
  4. To fT4 przy podwyższonym tsh ma być wysokie? Myślałam, że fT3 i fT4 mają być niskie jeśli tsh jest za wysokie. Zgłupiałam.
  5. Maniorek ze mnie żaden specjalista ale mnie endokrynolog powiedziała (też chciałabym starać się o dziecko), że do ciąży powinnam mieć tsh poniżej 2. A fT4 przy podwyższonym tsh ma być niskie więc masz dobrze. Chyba.
  6. Cytryno właśnie kazała mi nieznacznie zwiększyć dawkę. Zawsze brałam codziennie 50 a teraz mam brać 4 razy w tygodniu 50 a 3 razy w tygodniu 75 i sprawdzić wyniki za 6 - 7 tygodni. Tak zrobię. Zapytam o te rzeczy, o których pisałaś na wizycie za 3 miesiące. Jeśli chodzi o to jak się czuję to nie ma różnicy, nie jestem bardziej senna niż zwykle ani nie mam bardziej suchej skóry, no nie wiem. Chyba normalnie. Jak zwykle.
  7. Mam pytanie, co oznacza podwyższone fT4? Jakie powinny być objawy, nigdzie nie umiem nic znaleźć na ten temat. Mam podwyższone tsh (przy normie 0,27-4,20 ja mam 3,75) i fT4 też mam podwyższone (przy normie 0,9-1,7 ja mam 1,6). Powtarzałam te badania i dalej tak wychodzi. Gdzieś zdołałam tylko przeczytać, że wyniki Ft4 mogą mieć związek nie tylko z chorą tarczycą ale nie napisali z czym jeszcze a moje endokrynlog stwierdziła, że mam sobie nie zaprzątać tym głowy a drugi, u którego byłam, że nie wie dlaczego tak mam. Nie mam pieniędzy, żeby chodzić po milionie lekarzy. Może wy będziecie coś wiedzieć, może ktoś z was tak ma? Proszę o odpowiedź.
  8. Cytryno bardzo dziękuję za odpowiedź, idę zjeść tabletki :)
  9. Wizytę u endokrynologa mam na 9 września dlatego pytam Was. Moja lekarka wyjechała za granicę.
  10. Hej, pytanie, ważne! Mam brac euthyrox50 jedną codziennie ale nie mam tego, mam tylko euthyrox25, czy moge brać 2 tabletki codziennie i będzie to to samo jakgdybym brała jedną euthyrox50? Bardzo prosze o odpowiedź bo musze brać od jutra.
  11. No niestety. Muszę miec poniżej 2 i to muszę miec tak cały czas dopiero wtedy moge się zacząć starać a ja już mam jednego bąbla i nie chciałam aby różnica była aż tak spora a już ma swoje lata :( Zastanawiam się jak długo zajmie mi zaniżanie tego TSH bo to chyba niełatwa sprawa.
  12. Mam wyniki. Tsh (0,27-4,20) 3,12 fT4 (0,93-1,7) 1,60 anty TPO ma być poniżej 34 ja mam 8,97 No więc te tsh mam mimo wszystko troche za wysokie bo ja chcę zajść w ciążę a powinnam do tego miec poniżej 2, najlepiej ok. 1,5 no i dalej wszystko utrzymuje mi się w górnej granicy nie wiedzieć czemu. Jeszcze jakies P/c przeciw receptorom TSH mam ujemne czyli chyba dobrze, taka mam nadzieję. Wizyta dopiero we wrześniu :(
  13. Cytryna tsh przy normie 0,24-4,20 miałam 4,17 a fT4 przy normie ok. 0,2-1,7 miałam 1,79. Chyba jakoś tak. Teraz zrobiłam ponownie badania przy czym nie mam jeszcze wyników.
  14. Cytryna tsh przy normie 0,24-4,20 miałam 4,17 a fT4 przy normie ok. 0,2-1,7 miałam 1,79. Chyba jakoś tak. Teraz zrobiłam ponownie badania przy czym nie mam jeszcze wyników.
  15. Byłam u innego lekarza, który stwierdził, że wyniki jakie mi wyszły (podwyższone tsh i podwyższone fT4) są niemożliwe i kazał mi zrobic nowe badania krwi. Ciekawe.
  16. A czym jest to zapalenie tarczycy? Jestem kompletnie zielona.
  17. A ja mam dziwne wyniki bo i tsh i fT4 mam podwyższone a jedno powinno byc podwyższone a drugie nisko. W żaden sposób nie da się tego leczyć bo jak będę leczyć jedno to się całkiem rozreguluje drugie i na odwrót.
  18. Witam, mam mieć endoskopię, przegląd przewodu pokarmowego. Czy może mi ktoś powiedzieć od strony technicznej jak to wygląda. Tzn. czy w momencie wkładania tej rurki mam wdychać powietrze czy zatrzymać czy oddychać normalnie czy nosem czy jak?
  19. A guzki mi sie powiększyły są już dosyć spore bo np. 9mm.
  20. Byłam u lekarza. Do tej pory brałam euthyrox50 jedną codziennie. Moje wyniki: tsh (0,27-4,20) 4,17 fT3 (2,57-4,43) 4,09 fT4 (0,93-1,7) 1,78 W związku z tym, że mam obniżyć fT4 mam przyjmować mniej hormonów czyli euthyrox37,5 (półtora tabletki euthyrox25). Jednak przy tej dawce może mi wzrosnąć tsh. Tak powiedział lekarz. Dlaczego w takim razie mam zmniejszyć dawkę, docelowo miałam zmniejszyć tsh. Czy to oznacza, że podwyższone fT4 jest groźniejsze niex podwyższone tsh? Jakie ryzyko niesie jedno i drugie? Oprócz tego musze zrobić endoskopię bo może być coś nie tak z moim przełykiem, coś mi tak siedzi. Lekarka rejonowa stwierdziła, że mam lekko zaczerwienione gardło, zastanawiam się czy to mogło spowodować taki wynik hormonów.
  21. A o tej kuli histerycznej nie słyszałam!
  22. Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jutro się dowiem czegoś więcej bo idę do lekarza. Co to jest ta choroba hashimoto i czy można zachodzić wtedy w ciążę?
  23. Magda no nie jestem pewna, po prostu mam niedoczynność bo to stwierdził lekarz i jak mnie zaczęło tak dusić i cisnąć w tym gardle to pierwsze co pomyślałam o tarczycy. Dlatego zrobiłam badania krwi. Chyba nie może być tak, że ciśnie mnie w tym gardle od czego innego i to spowodowało te wyniki badań bo hormonów chyba się nie da tak oszukać np. chorobą gardła czy czymś. Zreszta też się nie znam. W piątek mam wizytę u endokrynologa ale jestem złej myśli. Coś mam niedobre przeczucia.
  24. Aha gdzie się odczuwa tą tarczycę, te duszności itd. Na środku szyi czy raczej po bokach i odczuwa się to cały czas tak samo intensywnie czy w różnie, raz słabiej raz mocniej? Czy możliwe jest, żeby tarczyca powiększyła się w ciągu dwóch tygodni tak bardzo, że człowiek ma duszności, praktycznie z dnia na dzień?
×