Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

renika

pamiętnik początkującej....

Polecane posty

Gość joaskaa
dziewczyny mam troche krepujace pytanko otoz wzielam tabletke o godz.21:30 a kilka minut przed 22 "musialam skorzystac z wc" ale nie byla to biegunka czy mam sie teraz czego obawiac i musze sie dodatkowo zabezpieczac???

Dzień 18, 19, 20, 21 z HARMONETEM 1 Dzień przerwy Ale mam zaległości. Przepraszam, że nie pisałam ale duuuzo pracy w pracy i w domu. U mnie ok, tylko ze mam huśtawki nastrojów i piersi przez ostatni tydzien dość bolące. Mimiru nie bardzo wiem jak to z tymi globulkami... A badanie to chyba jest w celu określenia zagrożenia zakrzepicą... jakos tak. Bardzo dziekuję za życzenia. Bóli głowy nie ma i oby nie było. A synek ostatnio w kratkę choruje i niechoruje ;) Baśka, ja pierwszy okres przy tabletkach miałam baaardzo długo nawet możesz poczytać, z kazdym opakowaniem było lepiej jesli chodzi o okres, organizm w koncu sie przestawi i okres a raczej krwawienie bedzie trwało o 3-5 dni. Jovanko, no własnie te nastroje, zgroza. Pierdoła wyprowadza z równowagi :) Również dziekuje ze życzenia! Magdusia, że alergolog Ci nic nie poradziła to jestem w szoku!! Mam nadzieje ze ten super dermatolog cos w końcu wyjaśni! katia co do współżycia to niestety musisz zaprzestać... Leki mozesz brac jednocześnie przeciez skoro tak powiedzieli w aptece. Joascka dokładnie ponieważ tabletka sie nie wchłonęła jeszcze pewnie z żołądka wiec spokojnie... Kochane Wesołych, Spokojnych Świąt Wam życze!! 👄 :)

Hej Kobietki :) Dermatolog jest super, to po prostu zbawca :D Okazało się, że jestem uczulona na jad jaki zawierają pchły i wystarczy jedno tylko ugryzienie, by mnie całą zasypało (a ta winna pchła pochodziła od kota, którego mają moi rodzice). Dostałam leki. Wzięłam dopiero trzecią dawkę, ale już jest o niebo lepiej i nawet kąpać się mogę :D A z okazji Świąt życzę Wam wszystkiego co najlepsze, dużo spokoju i czego tylko zapragniecie. Pozdrawiam. Pa.

za parę chwil zasiadam z moja rodziną do wigilijnego stołu. Życzę Wam bardzo udanych i spokojnych świąt, oby wszystko, moje drogie przyjaciółki było zawsze najlepsze dla Was i Waszych rodzin. Ide do stołu---> Wesołych Świąt!!!! 👄

Gość magda-------22
Ja juz polknelam 3 opakowania Cilestu.Mialam sie zglosic do ginekologa po dugim opakowaniu,ale nie mialam wtedy kompletnie czasu.Teraz mam przerwe i nie mam juz wiecej tabletek.:( Mam pytanie:ile kosztuje wizyta u prywatnego ginekologa? I czy mozna isc do niego podczas okresu?

można iść do ginekologa podczas okresu, ale powiem Ci szczeże, że takie badanie nie jest zbyt przyjemne :0 A wizyta u prywatnego lekarza kosztuje... no cóż u mnie w mieście od 50 do 75 zł, w zależności u jakiego lekarza. Pozdrawiam. Pa.

można iść do ginekologa podczas okresu, ale powiem Ci szczeże, że takie badanie nie jest zbyt przyjemne :0 A wizyta u prywatnego lekarza kosztuje... no cóż u mnie w mieście od 50 do 75 zł, w zależności u jakiego lekarza. Pozdrawiam. Pa.

Dzień 2 i 3 przerwy. Jest dobrze, piersi duze ale wytrzymuje :) Dnia 3 okres, niespodziewanie, bezboleśnie i jak narazie skąpo... :) Magdusia ale zaskoczenie z tym uczuleniem, i wcale nie na plasterki jak sie okazało. Dobrze że już wiesz co i jak!!! Dziękuję za życzenia! 👄:) Jovanko, równiez i Tobie dziękuje za życzenia! 👄:) Magda22, można iść zawsze ale badanie podczas menstruacji jest chyba niemiarodajne i tak jak pisze magdusia niezbyt przyjemne, ale mysle ze lekarz powinien wypisac recepte. Wizyta od 50-100 wszystko zalezy gdzie. Serdecznie Was pozdrawiam :) 👄

Gość magda-------22
Dzieki za odpowiedz ale spodziewalam sie ze wizyta bedzie tansza.Chyba mnie na to nie stac.Na szczescie moj chlopak pracuje w firmie farmaceutycznej i moze kupowac leki bez recepty. Ale obawiam sie ze mogloby byc cos nie tak wiec boje sie troche sama na wlasna reke tak sobie zarzywac te tabletki. Niestety w Polsce trzeba do gionekologa panstwowego sie zapisac odpowiednio wczesniej(czyli u mnie czekac na wizyte ok.2 tygodni ) Ps.mnie po tym Cileście boli brzuch przed okresem bardziej niz wtedy gdy nie bralam jeszcze tabletek.Nie wydaje mi sie to być normalne:0

Święta, święta... i juz po swiętach... Równiez dziękuję za wszelkie życzenia:) Nie zagladałam tu przez ten czas, ledwie sie wysypiałam i znów wyjazd do rodzinki. Moze dziś odeśpię, jutro nie muszę wstawać, moge leniuchować nawet do południa:) Tuz przed świętami (nareszcie!!!) skończył mi się okres:) ło jak dobrze:) Już myślałam, że sie nie skończy.. Nadal wszystko (mam nadzieję) w porządku, nie odczuwam żadnych skutków ubocznych. Jedynie przez jakies dwa - trzy dni z rzędu bolała mnie popołudniami głowa, ale trudno wyczuc czy to wina tabletek, może po prostu mnie gdzies przewiało, jak wychodzę zaraz po umyciu, wysuszeniu włosów na dwór, bez czapki. Kilka razy tez byłam strasznie marudna, zła na wszystko, skłonna rozpłakać sie na zawołanie, ale tez nie potrafię powiedzieć, czy to przez tabletki, mnóstwo rzeczy i sytuacji mogło mieć na to wpływ. Zobaczę jak będzie w następnych dniach. I co do samego celu, przyczyny brania tabletek, wreszcie, gdy skończyło mi sie to długaśne krwawienie, poszalelismy sobie;) Bosko! Tak od razu odważyłam się bez żadnych gumek, mam nadzieję, że się na tym nie przejadę. W końcu, po to sie faszeruję prochami, żeby sie nie bać nieplanowanej ciązy, prawda?? Chociaż po przeczytaniu topicu o środkach obnizających działanie tabletek (grejpfuty, pomarańcze, soki z tych owoców, czosnek.... o alkoholu chyba była tu juz dyskusja), kto wie czy niedługo ktos nie będzie do mnie mówił \"Mamo\".... Paranoja po prostu... Pozdrawiam cieplusio:) (Od razu humorek mam lepszy;) )

4-5-6-7 dzien przerwy No jakos troszku pobolewa bzuch, ale za to piersi przestały boleć.. Magda dobrze ze pracuje w firmie farmaceutycznej zawsze to taniej ale sama sobie nie dobieraj pigułek. To niebezpieczne! Przed okresem czesto pobolewa brzuch, choc po 2-3 cyklach powinno przestać. Baśka, te bóle, złe nastroje moze to przyczyna pigułek ale niekoniecznie. Najlepiej obserwuj i pisz tutaj kiedy cos nie tak a potem moze coś razem zaradzimy :) Pozdrawiam :) 👄

Mój mąż powiedział mi dziś bym odczekała jeszcze jakieś dwa miesiące i bym znów spróbowała z plastrami (bo to w końcu nie ich wina...), ale ja mam teraz jakiś uraz do tych plasterków. Nie wiem sama... A chciałabym coś zacząć brać, bo nie lubię (BARDZO) kochać się z urzyciem prezerwatywy :( To taki seks \"w rękawiczkach\" i tak naprawdę żadna przyjemność. Sama nie wiem... 4 stycznia mam kontrolną wizytę u dermatologa, to się jej poradzę, no i pewnie pójdę też z tym do ginekologa. ...... Pozdrawiam. Pa.

już jestem spowrotem... dzisiaj 1wsza tabletka logestu, zobaczymy co z tego będzie :) właściwie nie mam żadnych rewelacji, po staremu magdusia: ja bym cie namawiała na te plasterki, ale sama wiesz, że to tylko twoja decyzja. Po prostu pamietam co pisałaś jak zaczełaś je stosować, poczytaj sama :)

Witam Was i pozdrawiam 👄 Widze Renika, ze pomysł z topikiem był udany.Wspieracie się dziewczyny a to najważniejsze! U mnie nic nowego, jestem w trakcie okresu a w niedzielę zaczynam opakowanie. Ale tu pojawił sie mega problem.W poprzednim m- cu miałam na recepcie wypisane 2 opakowania regulonu. Chciałam zaoszczędzić na prezent dla męża i poprosiłam w aptece, by sprzedano mi narazie jedno op. a po drugie przyjdę potem. Pani w Aptece wypisała mi karteczkę na to drugie opak. i przybiła pieczątkę swojej apteki. Zapomniałam o tym, ale dzisiaj przypomniałam sobie i poszłam wykupić regulon. A tu niespodzianka-- w aptece renament. Modlę się tylko, by jutro była już otwarta. Jak będzie zamknięta, to nie wiem co robić, bo tylko w tej aptece mogę kupić.Mam problem przez własną głupote. Jutro Wam napisze, czy udało mi sie kupić. jestem już psychicznie naszykowana na szybką wizytę u lekarza 1- go kontaktu,bo ginekolog jutro nie przyjmuje. mam nadzieje, że ogólny będzie przyjmował! całuski- pa

Witam Was i pozdrawiam 👄 Widze Renika, ze pomysł z topikiem był udany.Wspieracie się dziewczyny a to najważniejsze! U mnie nic nowego, jestem w trakcie okresu a w niedzielę zaczynam opakowanie. Ale tu pojawił sie mega problem.W poprzednim m- cu miałam na recepcie wypisane 2 opakowania regulonu. Chciałam zaoszczędzić na prezent dla męża i poprosiłam w aptece, by sprzedano mi narazie jedno op. a po drugie przyjdę potem. Pani w Aptece wypisała mi karteczkę na to drugie opak. i przybiła pieczątkę swojej apteki. Zapomniałam o tym, ale dzisiaj przypomniałam sobie i poszłam wykupić regulon. A tu niespodzianka-- w aptece renament. Modlę się tylko, by jutro była już otwarta. Jak będzie zamknięta, to nie wiem co robić, bo tylko w tej aptece mogę kupić.Mam problem przez własną głupote. Jutro Wam napisze, czy udało mi sie kupić. jestem już psychicznie naszykowana na szybką wizytę u lekarza 1- go kontaktu,bo ginekolog jutro nie przyjmuje. mam nadzieje, że ogólny będzie przyjmował! całuski- pa

Z tymi plasterkami nie podjęłam jeszcze decyzji, ale na to mam jeszcze czas. Teraz martwi mnie co innego... Spóźnia mi się okres :( Narazie tylko kilka dni i wiem, że zapewne go dostane, ale kiedy?? Pamiętam jak odstawiłam tabletki przed zajściem w ciążę, wtedy okresu potrafiłam nie mieć dwa miesiące z rzędu :( Nie chciałabym by tak było i tym razem, bo pamiętam jeszcze jak wtedy męczy się organizm... Narazie poczekam sobie spokojnie jakiś tydzień i jak nic nie ruszy idę do gonekologa. Pewnie znów dostanę tabletki na wywołanie okresu i stymulację jajników............................. :( A z okazji Nowego 2005 Roku życzę Wam moje koleżanki, by był on lepszy od poprzedniego, by życie Wam się układało po Waszej myśli, byście miały mniej zmartwień... I wszystkiego czego zapragniecie :) Pozdrawiam. Pa.

Jestem jestem Chyba nie dam rady pisac dzien po dniu :( Brak czasu Powiem wam tylko że okres sprawił mi niespodzianke i był niemal bzbolesny i trwał moze z 5 dni Jestem w trakcie drugiego opakowania i jest ok. Chociaż ostatnio zauważyłam ze sie szybko denerwuje... Ale za to nie boli głowa!! Pozdrawiam :) 👄

Nowy Rok rozpoczęłam od.... okresu :D Wkońcu go dostałąm i jestem heppy, bo organizm odpoczywa. Naprawdę już zaczynałam się męczyć, byłam spuchnięta jak balonik a czułam się jak 200 kg głaz. Okropność! Ale okresik dostałam i jest oki. Pozdrawiam. Pa.

ja nowy rok zaczęłam od... nawrotu objawów grzybicy.... cholera no, świetna wróżba na przyszłość... Jutro do gina lecę, mam już leków powyżej uszu... dziewczyny, powiedzcie mi czy okres sprzyja bakteriom i grzybom, bo zastanawiam sie czy nie brać 2 opakowań bez przerwy żeby sie podleczyć no i jeszcze nie wiem co z moim facetem... podpowiedzcie proszę do kogo go wysłać bo zauważyliśmy i niego takie białe krostki na penisie.. nie wiem zupełnie, a jutro chcemy iść razem do przychodni. Do urologa ma się zapisać? może do dermatologa? błagam pomóżcie, bo nie wiem co robić

Gość nie madrala
nie chce tu Cie wprowadzac w blad, ale pamietam ,ze jak moj brat :P mial keidys cos na penisie, to po prostu poszedl do lekarza pierwszego kontaktu :) dobra pani :) zapisala mu jakies masci i zeszlo.. nie wiem co to bylo, czy grzybek czy co- nie chwalil nam sie :) ale te masci mu pomogly :) wiec moze po prostu do zwyklego, a jak on nie bedzie wiedzial co dalej to do specjalisty :)

Witam wszystkich!Powiem szczerze że pomysł z topikiem Reniko było udany. Gratuluję!!! Zaczęłam brać pierwsze w życiu proszki (regulon) i lektura waszych doświadczeń jest bardzo pomocna, poza tym ma swój klimat, nikt nikogo nie wyśmiewa itp. bardzo sympatycznie. Postanowiłam w końcu tu napisać hihi a nie tylko w ciszy czytać wasze wypowiedzi. Wzięłam dopiero 7 pigułek i tak sobie porównuję objawy negatywne brania i mam kilka pytanek do bardziej doświadczonych. Mój lekarz nie zlecił mi badania wątroby itd. o których tu czytałam i w ogóle mam wrażenie, że dał mi te proszki zaniedbując kilka kwestii ważnych dla mojego zdrowia. Od samego początku brania pigułek jest mi nie dobrze, non stop boli mnie brzucho, może nie aż tak mocno ale boli i jest wzdęte, ale to nie najgorsze, ponieważ mam silne bóle żołądka, tak że mało jjem bo nie mam na nic ochoty przez ten ból, zaczasmi mam zawroty głowy, takie chwilowe i mnie też boli główka ale nie non stop i to nie musi być przyczyną brania proszków, moja ginekolog kazała się zgłosić jak bardzo będzie boleć, ale czy te objawy opisane powyżej nie są niepokojące, zobaczę jak będzie dalej, nie wiem czy mam wykupić receptę na kolejne dwa czy po tym sie zgłosić czy to może minie :( sama nie wiem. Bardzo was serdecznie pozdrawiam i ściskam :)

1,2,3,4,5 Dzien z HARMONETEM A ja mam problem. Dokładnie kiedy zaczęłam brac drugie opakowanie Harmonetu, wciąż jem i jem :) Poza tym chyba od tego jedzenia mi wciąż niedobrze... Przeypuszczam, że to pogułki bo tak nie miałam wcześniej. A może to ciąża ;p Mimiru okres sprzyja bakteriom poniewaz krew bardzo szybko sie rozkłada i to świoetna pozywak, dlatego zalecają przy każdej zmianie tamponu czy tez podpsaki sie podmywac. Co do faceta, ja jak miałam grzybka to powiedziałam ginowi choc wcale nie musiałam móic bezpośredno bo sam zapytał, i dal nam tabletki i maść. Takze nawet lekarka pierwszego kontaktu mu pomoże jak powie dokłądnie co i jak. Mariolcia witam Ciebie serdecznie!! Wiesz jesli skutki uboczne są bardzo uciążliwe powinnas zadzwonić do swojej pani doktor i powiedziec co i jak. Ja zawsze czkałąm do konca opakowania zeby nie roić przerwy w trakcie listka. Organizm ma około 2-3 cykli na przystooswnie sie... ale jesli nie da sie wytzrymac należy przerwac jak najszybciej. Tak jak pisałam wczesniej źle sie czuje, ale ogranicze jedzenie, bede jesc wiecej owoców i czekam do konca opakowania, chyba ze nie dam rady to dzwonie do gina Pozdrawiam Was serdecznie :) 👄

właśnie wróciłam od lekarza... trafiłam do innej lekarki bo moja zachorowała no i jestem zrozpaczona - rozpoznała u mnie zapalenie jajnika, prawdopodobnie też macicy, być może znowu grzybicę i powiedziała że mogę mieć nadżerkę bo zaczęłam krwawić jak włożyła wziernik! No nie mogę, jak to wszystko się nagle przypałętało... :( Na szczęście sama bez szemrania i z własnej inicjatywy wzięła wydzielinę na posiew. Za tydzień mam mieć wyniki posiewu i mam przyjść na kontrolę - dodatkowo przepisała mi antybiotyki i leki przeciwgrzybiczne... A tu mi się sesja zbliża a po każdym antybiotyku mam odjazd taki że nie mogę się skupić przez cały dzień no załamałam się pożądnie :( :( :( facet był u lekarza... ma po prostu zatkane gruczoły łojowe i tyle... temu to dobrze - zwykłe pryszcze a ja mam sajgon!

Hmmm :( w moim przypadku to chyba najlepsza będzie zmiana ginekologa, chciałam na początku żeby mi dał Harmonet, w ogóle jakieś o najmniejszej dawce hormonów to mi powiedziała, że mogą nie zadziałać w 100% co jest chyba bzdurą, po czym wyjęła opakowanie Regulonu no i dała mi te co chyba jest jednoznaczne dlaczego te a nie inne ;(, na razie wytrzymuję, nie mam plamień, tylko nie rozumiem czemu muszę brać proszki, które zawierają dwa razy więcej hormonów niż np Harmonet?? Ehh i tak sobie myślałam, że skoro ty Reniko miałaś Cilest i było źle to po Harmonecie powinno być w porządku, a chyba do końca nie jest więc sie teraz zastanawiam czy jest szansa dobrać proszki, które nie będą miały skutków ubocznych na codzień. Życzę tego jednak wszystkim, którzy zdecydowali się na taką formę antykoncepcji.Szybkiego wyzdrowienia Mimiru, chociaż te dolegliwości bywają uporczywe w leczeniu, ja przez miesiąc brałam antybiotyki zanim wyleczyłam jajnik, ale życzę Tobie szybkiego powrotu do pełni sił. Pozdrawiam wszystkich mocno i serdecznie !!!

Hmmm :( w moim przypadku to chyba najlepsza będzie zmiana ginekologa, chciałam na początku żeby mi dał Harmonet, w ogóle jakieś o najmniejszej dawce hormonów to mi powiedziała, że mogą nie zadziałać w 100% co jest chyba bzdurą, po czym wyjęła opakowanie Regulonu no i dała mi te co chyba jest jednoznaczne dlaczego te a nie inne ;(, na razie wytrzymuję, nie mam plamień, tylko nie rozumiem czemu muszę brać proszki, które zawierają dwa razy więcej hormonów niż np Harmonet?? Ehh i tak sobie myślałam, że skoro ty Reniko miałaś Cilest i było źle to po Harmonecie powinno być w porządku, a chyba do końca nie jest więc sie teraz zastanawiam czy jest szansa dobrać proszki, które nie będą miały skutków ubocznych na codzień. Życzę tego jednak wszystkim, którzy zdecydowali się na taką formę antykoncepcji.Szybkiego wyzdrowienia Mimiru, chociaż te dolegliwości bywają uporczywe w leczeniu, ja przez miesiąc brałam antybiotyki zanim wyleczyłam jajnik, ale życzę Tobie szybkiego powrotu do pełni sił. Pozdrawiam wszystkich mocno i serdecznie !!!

Mimiru współczuję gorąco. Sama przechodziłam to kilka lat temu i wiem co czujesz. Mi wtedy lekarz powiedział, że tak mam wszysto \"chore\", że grozi mi bezpłodność. i fakt miałam później problemy z zajściem w ciążę, ale nie wiem do końca czy miało to zwięzek z tym zapaleniem jajników i macicy, który wtedy miałam... Ale bierz te antybiotyki i nie lekcewarz tego, by nie było gorzej. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Pozdrawiam. Pa.

A ja rozmawiałam z ginem o HARMONECIE. Ciągle jem, niedobrze mi, głowa pobolewa i on powiedział ze sie zepsułam :) i trzeba zmienic pigułki :( Te biore do konca i nowe zaczynam brać. Nawet nie wiem jakie bo ma mi zostaiwc recepte na nowe. Ech... Mimiru szczerze współczuje zapalenia mam nadzieje ze szybko sie wyleczysz!! Pozdrawiam :) 👄

mariolcia: pytasz o to czemu musisz brać pigułki o dawce wyższej niz harmonet i tak sobie myślę, że pobronię troche twojej ginekolożki - może niekoniecznie to jej fanaberia a powody czysto medyczne napiszę wszystko co wiem na temat doboru pigułek, bo nie wiem co już wiesz - z tego może wynikać czemu ty dostałaś od razu regulon a nie np logest otóż podczas pierwszego doboru pigułek nie robi się badań hormonalnych gdy kobietam ma regularne miesiączki i w ogóle wszystko hormonalnie po wywiadzie wydaje się ok potem patrzy się na kobietę - są trzy typy do których dobiera się pigułki - estrogenny zrównoważony i gestagenny - o tych typach wnioskuje się z wyglądu zew i np z tego kiedy miałaś pierwszą misiączkę w życiu, obfitoś, bolesność miesiączek itp do każdego typu są inne preferencje pigułkowe (jednak może się to nie sprawdzić - ale to żadko) potem analizuje się od kiedy kobieta jest dojrzała płciowo - im więcej czasu tym silniejsze środki teoretycznie są potrzebne (aż do pewnego momentu, potem jest mały spadek bodajże) to są zasady generalne, może twoja ginekolożka po wywiadzie doszła do wniosku że faktycznie jesteś dość \"dorodną\" hormonalnie kobietą i potrzeba ci troche więcej (zawsze lepiej zacząć od za dużo niż zajść przy środku który jest za słaby) renika i mariolcia: jak pigułki typu cilest czy harmonet/logest nie pasują to jest jeszcze pare możliwości nadal wśród jednofazowych - można zamanipulować tylko jednym składnikiem a drugi zostawić malutki. Popatrzcie na stronę http://www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/tabletka_podzial.htm tam dość ładnie jest to rozpisane no i zawsze jeszcze można próbować trójfazowych, co w sumie u reniki same się mi narzuca (ale w końcu nie jestem lekarzem, więc nie sugeruj się :) ) pozdrowionka z krainy chorych jajników - mam super odjazdy po antybiotyku ;)

Mimiru dokładnie to samo gin mi powiedział jak dobierał pigułki. NAJWAŻNIEJSZY JEST WYWIAD! Zaczynałam od Cilestu, Harmonet i teraz cos innego.. Czyli zmniejsza mi sie dawka hormonów. Nie wiem niestety jakie przepisze znów bo mam tylko odebrac recepte, po cholere mam płacic 80 za wizyte, jesli on nie bedzie mnie badał bo po co. Miałam cytologie z pół roku temu i wyszła idealnie. Poza tym najważniejszy wywiad... i ciesze sie ze nie musze latac ze skierowanimi i recepte mam \"za darmo\" Wiadomo ze znów za jakies pó roku zrobie badania....