Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nowy tatuś

Rozpisuję konkurs na imię dla dziecka

Polecane posty

Antonina - o to mi chodzilo, tylko zjadlam literki :-) no wlasnie - ostatnio modny jest powrot przeszlosci ale oczywiscie sa imiona, ktore wszystkim kojarza sie malo pozytywnie i ktore najprawdopodobniej juz nie powroca - typu wlasnie Alfons czy Adolf a tak ogolnie, to zalezy to od wlasnych gustow, ktore najprawdopodobniej beda rowniez uzaleznione od srodowiska w jakim sie zyje a gusta sa rozne dla przykladu - moja siostra, ktorej ja nadalam imie Weronika, zapytala ostatnio jaki mialam pomysl, gdyby mi sie urodzil braciszek, powiedzialam, ze bylby Piotrus, to dziekowala Bogu, ze jest kobieta ;-) ja sama odstapilam od tego w ktoryms momencie, chociaz znam wielu Piotrow, wszyscy sa super facetami, to w zyciu bym tak dziecka nie nazwala no i to tyle w zasadzie De gustibus non est disputandum. pozdrowka :-)

Gość Irenka
Kolezanka wyzej slusznie zauwazyla,ze nie ma co dyskutowac o gustach. Moja znajoma nazwala coreczke Eustacha-i jak sie zwracac do takiego dziecka??? Stacha czy Stenia????Ale znajomej jedynie takie imie sie podobalo i juz.Najlepiej jest kiedy nie slucha sie zadnych sugestii i wybiera samemu - w koncu to nasze dziecko i my powinnismy sama zadecydowac jakie nadac mu imie. Ja sama mam takie "staroswieckie imie" (nie Irena-to moje drugie) i w czasach szkolnych przezywalam katorgi.Wokol mnie byly wtedy same Kasie,Agi,Magdy,Justyny,Marty,Agnieszki.Ale teraz gdy jestem dorosla jestem wdzieczna rodzicom za takie imie-starodawne.Najwazniejsze dla mnie, jest miedzynarodowe i jakos prawie wszystkim dobrze sie kojarzy.

Gość Ewik
Joanka zauważyła że o gustach się nie dyskutuje i to prawda. Mnie szalenie podoba się Piotruś!!! i nie uważam aby było z poprzedniej epoki. Pewne imiona są tzw. ponadczasowe, czyli były kiedyś nadawane i teraz również nie tracą na popularności. A remake imion w stylu Staś czy Jaś jest uroczy. Może dla naszych dzieci Tadzie, Jasie i Stasie będą kiedys mniej krzywdzące niż np. Kacperki, Damianki czy Kubusie (bo tych w ostatnich latach urosło na pęczki). Pogadamy za 30 lat ;-)

Szkoda, że nie można dzieci spytać, jakie imie by chciały nosić... ehh :D

Gość Irenka
Ja tez tak sadze,ze wlasnie niektore imiona sa klasyczne i nie traca ze swojej popularnosci. Mysle,ze jak dzisiejsze dzieci beda duze to moga miec pretensje to tych wydziwaczonych imion typu:Makary,Estera,Jessica,Nancy,Ariel i tym podobnych. Choc ponoc mozna sie do wszystkiego przyzwyczaic.Nawet do nietypowego imienia

Gość witam
dla dziewczynko najbardziej mi się podobają imiona: Karolinka albo Agnieszka... dla chłopca Marcinek;)

Gość witam
dla dziewczynko najbardziej mi się podobają imiona: Karolinka albo Agnieszka... dla chłopca Marcinek;)

jesli chodzi o bardzo oryginalne imiona to moja przyszla tesciowa ma na imie Salomea. Wg mnie to jest piekne imie , ale zdrobnienie ( Salcia, Sala) mniej mi sie podoba. To rzecywiscie rzecz gustu... Znam tez 2 dziewczyny o bardzo nietypowych imionach: Gizela, Irmina... pozdrawiam

Gość jeju tylko nie Agnieszka
to takie oklepane, proste i w latach osiemdziesiatych 6 dziewczyn na cala klase mialo tak na imie, imie obrzydliwe

Gość klasycznie
chlopak - Franciszek dziewczynka - Jadwiga

Gość Ewik
Agnieszka wcale nie jest brzydkim imieniem. To że była bardzo popularna to znowu moda tamtych lat. Każde lata dają wysyp czy to Małgosiek i Grzesiów (lata70), czy Kubusiów i Weronik (obecnie). Każdy ma swoje upodobania i całe szczeście bo przynajmniej imiona są zróżnicowane. A jakby wszystkie dzieci nazywać Franciszek lub Jadwiga to sami wiecie jakie to byłoby bdłe i nudne ;-( Moje typy to :Piotruś i Wiktoria. Piotrusia już mam , została więc Wiktoria. ;-)

Gość anh
Amelka, Kalina, Karina, Julia, Roksana, Honorata, Jakub, Kacper,

Gość anh
www.skarbczyk.com www.imiona.prv.pl katalog.onet.pl

Gość anh
www.skarbczyk.com/

Do Irenki: imie Jesus jest bardzo popularne wsrod latynosow. We mnie budzi zprzeczne uczucia. Tak samo z imie Maria nosi wiecej niz polowa populacji. Ze niby tacy religijni. Tam wiekszosc ma dwa imiona i jesli chodzi o Marie to nie mowia pierwszym tylko drugim albo skrzyzowaniem jednego z drugim np. Maria Magdalena to Malena. Niektore sa udziwnione np Marija od Aniolow, albo Marija z Guedelupy. W Stanach uzywa sie tylko pierwszego a drugie czesto wystepuje w dokumentach tylko jako inicjal i tak to sie kazdy dziwi ze tyle wsrod nich Maryji i ze 4 siostry potrafia sie tak nazywac bo nie wiedza o tym drugim i ze one siebie tak nie nazywaja. A imie Agniszka tez mi sie nie podoba, jest po prostu oklepane i nie wiem co powoduje takie tlumne zainteresowanie. Poza tym nie powinnies sie stresowac bo slyszalam ze to prawdziwe imie przychodzi jako oslnienie w ostatnim momencie i innego sie juz nie chce :-)

A jesli chce ci sie troszke poszperac to na stronie: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=848368&id_f=10 zamiescilam kilka pomocnych linkow. Takze na tej ponizszej znajdziesz mase dyskusji na interesujacy cie temat: http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924 mase burzliwych dyspot na wszelkie mozliwe imiona. Zreszta tam jest ogromna ilosc tematow poswieconych dzieciom, oczekiwaniu na nie itd

Gość Ja jestem
w ciąży i jesli to bedzie dziewczynka to damy jej na imie Emilia a jesli chłopiec to bedzie Nikodem........

Gość nika84
Mi sie podoba dla dziewczynki: Oliwia, Daria, Kinga, Nicola, Wiktoriadla chłopca: Kubus, Wiktor

Gość davidek
Nikola! Koniecznie Nikola! Bardzo ladne, rzadkie imie!

Gość hej młody tatko
Moja ciotka nazwała swoją córcię Messalina, mnie podoba się Penelopa, tak z tych dawnych imion. Ja swoją córcieę nazwałam Julka, a gdyby był chłopiec nazywałby się Adrian. Każde imie determinuje człowieka, więc kup sobie książkę, albo zgłoś do wróżki numerolog, bo każde imie przyciąga wibrację odpowiednią, żle dobrane imię determinuje człowieka, prowadzi do nieszczęść, więc z nadawaniem imienia OSTROŻNIE, ostrzegam !!!

Gość Lysanna
ja uwazam, ze najpiekniejsze sa imiona biblijne. dla chlopczyka np: Jozue, Noe, Samuel, Moses. dla dziewczynki np: Rachela, Lea, Catalina.

Gość shazza
jak mozna kaleczyc dzieci imionami jak Piotrus, Wojtus, Jadwiga, Agnieszka, Kasia srasia i dupasia!!! nierozumiem jak mozna w ten sposob kaleczyc wlasne dzieci!!! W ogole polskie imiona sa beznadziejne!

Gość odwieczny
problem z imieniem....dla jednych ładne jest Kasia a dla drugich znowu Igor.....jeden powie że Kasia- dupasia :p inny że Igorek -motorek :0 nie dajcie sie zwariować, w koncu to wasze dzieci i nie sugerujmy sie modą i zdaniem innych ludzi, tylko swoim gustem :D

Polskie imiona są piękne- jak słyszę, że ktoś daje dziecku jakieś dziwadło zamiast imienia ( rozwaliła mnie np. Yessica) to śmiech mnie ogarnia, ale to oczywiście kwestia gustu, więc śmieję się w duchu. Moja córa miała mieć na imię Zuzia, w rezultacie tatuś nazwał Maja- też ładnie zresztą ( ja miałam dawać imię chłopcu)

Gość Tinker Bell
ehem... drodzy panstwo te imiona ktore wymieniacie jako polskie wcale nimi nie sa- to lacinskie imiona spolszczone. Polskie imiona to np. Jagoda, Kalina, Boguslawa, Slawomir, Roch, Dragan, Ziemowit czyli takie ktore sa pochodzenia slowianskiego. Lacinskim nie mam nic do zarzucenia, ale bardzo czesto sie powtarzaja. Wydaje mi sie jednak ze nalezy pamietac o tym ze dziecko kiedys urosnie, pojdzie do przedszkola i szkoly i trzeba wybrac mu imie ktorego nie bedzie sie wstydzic- moze Wieslawa to dobre imie ale dla pani Szymborskiej, w zyciu nie nazwalabym tak malej- mala Wiesia chyba czesto przychodzilby zaplakana ze szkoly. Tak samo jak chlopca Zdzislaw albo Wieslaw- Zdziso i Wiesio tez nie byliby zbyt lubiani na poczatku- po co utrudniac dziecku zycie? Potem dopisuja soboie tylko pseudonimt typu "Ziggy" zamiast Zdzislaw. Nie lepiej od razu nazwac je ladnie? Stas i Inka to moje ulubione z tych ktore tu przejrzalam. Radze tez dopasowywac imie do nazwiska- uczylam w szkole i musze powiedziec ze dobrze dobrane imie i nazwisko robia czasem cuda- po prostu szybko sie zapamietuje imiona i dzieki temu ludzie zyskuja - przede wszystkim nie gina w szarym tlumie.

Mam córkę Emilkę. To najpiękniejsze imię świata:) A chłopczyk byłby Januszkiem.

Gość Adamusia
Ja urodzę na przełamie października i listopada i już mamy wybrane imiona jeśli będzie to syn to napewno IGOR a jeśli dziewczynka to prawdopodobnie AGATA, choć mężowi podoba się Katarzyna a mi nie bardzo.

Gość Dikson
Dla syna - Wasyl Dla córki - Sandra albo Jovana (jeśli pozwolą nadać w Polsce serbskie imię)

Gość pogromca troli
chłopiec: Baal Zebul dziewczynka: Zeda

Gość Justyna19
Benia :) bardzo ładne imie a dla chłopca Waldek