Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lekojadka

Antybiotyki a pigułka - proszę o odpowiedź

Polecane posty

Gość lekojadka

W związku z infekcją gardła lekarz przepisał mi antybiotyk Doxycyclinum. Na ulotce tego antybiotyku pisze, że może on osłabiać działanie niektórych doustnych środków antykoncepcyjnych. Ja zażywam Cilest. Z kolei na ulotce Cilestu nie doxycyclina nie jest wymieniona jako antybiotyk osłabiający ich działanie. Ale pisze, że tetrycyklina osłabia. 1. Czy ktoś się orientuje, czy detrycyclina należy do tetrycyklin? 2. Jak długo po skończeniu brania antybiotyków powinnam się jeszcze dodatkowo zabezpieczać?

Gość MG
Doksycyklina należy do tetracyklin modyfikowanych. Jest to antybiotyk o przedłużonym działaniu. Moim zdaniem w tym miesiącu powinnaś zastosować dodatkowe zabezpieczenie, tak dla własnego spokoju.

Gość lekojadka
Widzę że nikt nie zainteresował się moim pytaniem, albo też nie zna odpowiedzi na moje pytania. Tak więc ja napiszę, co odpisał mi na mojego maila ginekolog z internetu: Cilest jest lekiem bardzo stabilnym i nie sšdzę,zeby doxycyklina mogla znamiennie zmnijszyć skuteczno?ć jego działšnia Oczywi?cie teoretycznie jest to mozliwe, więc ostrożni zalecajš dodatkowe zabepieczenia podczas stosowania a/biotykow i nawet do 7 dni po ich odstawieniu ale w praktyce nie zetknšłem się z cišżš w wyniku takiej interakcji leków. AK

Gość lekojadka
Dzięki ci MG za odpowiedź. Nie wiem czemu wcześniej jej nie widziałam na swoim komputerze. Jesteś pewien (pewna), że należy do tetrycyklin, bo rozmawiałam z aptekarzem na ten temat i powiedział, że to całkiem inny rodzaj antybiotyku. Sprawdzał tez w księdze interakcji leków - tak jakoś tą książkę nazwał - i tam nie wyczytał o doxycyklinie niczego, co by wskazywało zmniejszenie skuteczności akurat Cilestu (bo cilest zawiera duże dawki hormonów). Mój lekarz domowy powiedział to samo zaraz jak mi przepisał doxycyclinum i mu wspomniałam, ze borę pigułki. Jednak farmaceutka co mi sprzedawała ten antybiotyk powiedziała, że na ulotce jest wspomniane o zmniejszeniu działania niektórych doustnych środków antykoncepcyjnych, więc zalecałaby dodatkową ostrożność.

Gość MG
Doksycyklina na 100% należy do tetracyklin. Mówili nam to na wykładach, ale dla pewności sprawdziłam to jeszcze w najnowszym wydaniu podręcznika do farmakologii. Myślę, że dodatkowe zabezpieczenie przez tych kilkanaście dni nie jest tak bardzo uciążliwe, a gwarantuje pewność i spokój ducha.

Gość lekojadka
Jasne, że z gumką to nie problem. Ale czy nie dziwi Was, że specjaliści, lekarze, farmaceuci... na jeden temat mają tak odmienne opinie? Ja tego pojąć nie mogę. Komu tu juz można wierzyć, jak nie lekarzowi?

Gość lekojadka
Jasne, że z gumką to nie problem. Ale czy nie dziwi Was, że specjaliści, lekarze, farmaceuci... na jeden temat mają tak odmienne opinie? Ja tego pojąć nie mogę. Komu tu juz można wierzyć, jak nie lekarzowi?

Gość MG
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Zawsze staram się zgłębić wiedzę na temat, który bezpośrednio mnie dotyczy i wyrobić sobie własne zdanie. W sprawach antykoncepcji lepiej chuchać na zimne, a do opinii lekarzy i farmaceutów należy podchodzić z dużą rezerwą. Nie zawsze są obiektywni, a to nam może zaszkodzić. Pozdrawiam ciepło :).

Gość applepie
MG -bardzo słusznie.Pozdrawiam

A moze wiecie coś na temat Dalacin C i jego wpływie na Diane 35?

Gość niuniaaaa
No właśnie-a Duracefu (cefadroksyl) na Harmonet ? Byłabym wdzięczna gdyby ktos pomógł

Gość kikx
miałam anginę..brałam duomox (tetracyklina)..jestem ostrożna przez 7 dni..tyle wystarczy?..czy nie?.Biorę Regulon.

Gość a ja
Wam radze uwazac przy braniu pigulek i antybiotykow na stan waszej pochwy, dlatego ze antybiotyki zwiekszaja ryzyko wystapienia grzybicy pochwy, a uwierzcie ze tego tak latwo pozbyc sie nie da. Ja sie w ten sposob nabawilam, bralam Regulon i antybiotyki na gardlo, ale to nie ma znaczenia jakie sie bierze, polaczenie tych dwoch rzeczy moze cos takiego wywolac, dopiero gdy pojawily sie u mnie objawy grzybicy i poszlam do ginekologa /od razu sie spytala czy bralam w ostatnim czasie antybiotyki/ dowiedzialam sie ze w trakcie kuracji powinno sie stosowac globulki dopochwowe, ktore przywracaja flore w pochwie

antybiotyki zawsze mogą zachwiaćstan flory bakteryjnej, nie ma znaczenie, czy bierze się przy tym pigułki czy nie. dlatego przy antybiotykach zawsze trzeba brać leki osłonowe, zawierające kultury bakterii, np. Nutrilac itp.

Gość niuniaaaa
Racja, ja miałam grzybice pochwy wiec wiem co to za świństwo, a teraz razem z antybiotykami lekarka przepisała mi Trilac doustnie i kazała na noc wkładac Lactovaginal.

Gość daviddd
Dla "kikx' Duomox to Amoksycyclina (penicilina półsyntetyczna), a nie Tetracyclina. Ale również jak w przypadku preparatów z grupy Tetracyclin (np: Doxycyclina) może powodować osłabiebie doustnych środków antykoncepcyjnych. Jesli zaś idzie o grzybicę pochwy to wszystkie te antybiotyki są antybiotykami bakteriobójczymi, a więc wyniszczają florze bakteryjnej organizmu nie porządane bakterie, a także te które tam powinny się znajdować. Wtedy to organizm jest podatny np. na grzybicę pochwy. Organizm nie rzadko potrzebuje kilka tygodni, a nawet mesięcy na odbudowanie właściwej flory bakteryjnej. Na koniec jeszcze słowo do "lekojadki" - olej na pszyszłość tego "aptekarza-farmaceutę" za 5 gr. - przepraszam za stwierdzenie, ale jeśli on nie wie że Doxy. należy do grupy Tetracyclin to ..... Pozdrawiam!!

No wlasnie, ja pytalam o to samo (tzn o obnizenie skutecznosci pigulek) przy penicylinie (zastrzyki) i dostalam dwie krancowo rozne odpowiedzi. Nawet z lekarzami i farmaceutami bywa roznie, na wszelki wypadek bede sie zabezpieczac dodatkowo do konca opakowania (Cilest), chociaz wlasciwie tragedii by nie bylo az takiej... ;)

Gość ja21
hej!mam pytanko.mianowicie od kilku lat biorę pigułki (Novynette), od poniedziałku brałam antybiotyki i dzis okazało sie,ze dostałam okres.o półtora tyg.za wcześnie!!!! dodam jeszcze, ze przez ok.4 dni miałam biegunke.czy ktos moze wie dlaczeo tak sie stało,czym to grozi i w ogółe????

Ja biore Diane i bralam antybiotyk przez tydzien. Tydzien temu w sobote przestalam brac antybiotyk, a dzis kochalam sie z chlopakiem bez zabezpieczenia. Nie jestem pewna czy to bylo rozsadne. Czy są jakies strony internetowe, z ktorych moge dowiedziec sie jak sie zabezpieczac podczas brania roznych lekow??? pozdrawiam was dziewczyny

Gość Palk
Hej mam pytanie moja dziewczyna byla w trakcie brania 2 opak Harmonetu i zachorowala (przeziebila sie) zaczela brac Duomox w niedziele a w poniedzialek doszlo miedzy nami do stosunku tabletki brala regularnie rano opakowanie skonczyla w czwartek i w ciagu 2-3 dni powinna miec okres (max niedziela) co prawda zanotowala objawy przedokresowe ale zadnych bolow (dzis mamy niedziele) czy mamy podstawy yb myslec ze jest w ciazy:(? troche sie bawiamy bo dziecko nam teraz nie na reke po to zainwestowalismy w antykoncepcje... prosze o odpowiedz i pozdrawiam

Gość upo
Duomox o ile wiem to antybiotyk czyli pochodna penicyliny. Antybiotyki oslabiaja dzialanie pigulek. Od dnia brania antybiotyku nalezy zabezpieczac sie dodatkowo mechanicznie czyli prezerwatywa. Od dnia zaprzestania brania antybiotyku nalezy nadal zabezpieczac sie mechanicznie przez 7 nastepnych dni. Wtedy jest sie pewnym, ze sie nie zajdzie w ciaze. Takze uwazajcie:) pozdrawiam

Gość matika22
hej biore lek curum to antybiotyk ktory obniza dzialanie wzielam go w poniedzialek a wniedziele dzien wczesniej sie kochalam czy moglam zajsc w ciaze?

Gość matika22
hej napiszcie cos

Gość upo
hey Pamietaj, ze jest cos takiego jak przetrwanie plemnikow w organizmie kobiety, dlatego trzeba byc ostroznym. Nie sadze, zebys byla w ciazy ale to jest tylko i wylacznie moje zdanie. Jesli pigulki bierzesz dosc dlugo to jednak jest duze stezenie tego w organizmie i antybiotyk choc obniza dzialanie pigulki to wydaje mi sie, ze poczatkowo wplywa nieznacznie... ale mimo to nastepnym razem opoznij branie antybiotyku aby uchronic sie przede wszystkim przed stresem bo chyba glownie to nas zjada;) sama doskonale o tym wiem:) pozdrawiam:)

Gość m4dz14
ja mialam rez ten sam problem bo biore tabletki novynette od 2 lat ostatnio bralam antybiotym doxycyclinum i wposlzylam raz z chlopakiem podczas stosowania antybiotyku i sie zeschizowalam ale jak przeczytalam ze doksycylina nie ma wplywu na obnizenie dzialania moich tabletek to sie uspokoilam . otoz doksycylina to tlyko pochodna tetracyklin ktore obnizaja skutecznosc tabletek takze przeczytajcie uwaznie ulotki tabletek anty i antybiotyku i bedziecie wiedziec wszystko:) nie ma co sie martwic naprawde :) Glowa do gory !

Gość smycia
witam, jestem aktualnie na terapii izotekiem (jakby kto nie wiedział to lek na trądzik) w tym czasie nie wolno zażywać antybiotyków z grupy tetracyklin. Mam pytanie czy antybiotyk duomox należy do tetracyklin? czy też można go zastosować w trakcie terapii izotekiem? pozdr.

mam pytanie. zażywam Diane 35, ostatnio zaczęłam stosować antybiotyk Duomox - wiem, że on osłabia działanie pigułek. Mam jednak pewne obawy. Duomox brałam podczas 20 tabletki antykoncepcji (końcówka blistra) i podczas 7- dniowej przerwy - zatem czy tabletki działają bardziej niż , gdy brałabym antybiotyk na początku opakowania pigułek? w pierwszy dzień 7- dniowej przerwy kochałam się ze swoim mężczyzna i choć do ejakulacji nie doszło to prezerwatywa nam pękła - obawiam się przezroczystej wydzieliny z penisa, w której tez są plemniki, czy jest prawdopodobieństwo ciąży? Jak długo powinnam się zabezpieczać po zakończeniu kuracji antybiotykiem, bo podczas brania go tez powinnam prawda? jak bardzo działanie pigułek jest osłabione pod koniec opakowania i podczas przerwy? Proszę o odpowiedz, z góry bardzo dziękuję

Gość gość
A co jeśli po skończeniu antybiotyku, akurat w siedmidniowej przerwie z odstawienia, zabezpieczam się dodatkowo prezerwatywą, ale ona pęka?