Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika 28

dlaczego ta prolaktyna jest taka duza?

Polecane posty

Gość prl
ja po mtc mialam 6000 prl i mam mikrogruczolaka 5 mm biore bromergon 1 tb dziennie-( w rezonansie wyszedł)

Gość bella76
ja to tak naprawde niewiem ile miałam za pierwszym razem bo mi powiedzieli ze nie mogli tego zbadac....robiłam badania w 23 dniu cyklu-tak mi powiedziała moja pani ginekolog-ale to powtórne badanie tydzien pózniej i boje sie ze jest nieadekwatne ..,,a ogólnie to jestem strasznie rozstrojona i mam nawroty depresji...juz mam tego dosyc! i jestem zła sama na siebia...ciesze sie ze jest taki topik na którym mozna sie czegos dowiedziec i wygadac:)

Gość D21
Lecze sie od prawie roku. Przed tabletką prolaktyny miałam 1007 po tabletce miałam blisko 6000, ale u mnie ginekolog wykluczyła mikrogruczolaka(na podstwaie moich wyników prolaktyny). Mój progestern natomiast był niski. Troche sie jednak obawiam i zastanawiam czy oby napewno nie ma u mnie konieczności wykonania rezonansu?

Gość D21
Jakie trzeba mieć podstawy ku temu aby lekarz zleciła zrobienie rezonansu?

Gość prl
przed tabletka mtc mialam 250- w normie do 511 - przy wysokei j prolaktynie dobrze jest zrobic rezonans- ja mialam skierowanie od endo.

Gość prl
okres mialam normalnie tylko wyciek z piersi

Gość D21
ja natomiast miałam bardzo niesystematyczne miesiaczki od samego poczatku, raz na pół roku , potem raz na trzy miesiace i tak przez 5 lat. Od momentu leczenia hormonalnego mam miesiaczkę co miesiąc, wczesniej cierpiałam na straszne bóle brzucha, teraz przechodze je bezbolesnie

Gość Justa_7
hej wyjsciowa prolaktyne mam 1100 a po MTC 7100 lekarka zlecila mi hormony, pole widzenia wszystko wyszlo ok juz 2 miesiac biore bromergon i luteine teraz miałam 3 dniowy okres potem 2 dni spokoju i dziwne plamienia zastanawia mnie to czy leki moga miec na to wpływ co o tym sądzicie?

Gość D21
Jak najbardziej tego typu leki mają wpływ na plamienia, ja również je miałam na samym poczatku leczenia, ale tylko w pierwszym cyklu, teraz juz takie plamienia nie wystepują.

Gość Justa_7
dzieki za odpowiedz ale i tak chyba przejde sie do lekarza bo cos dziwnie mnie brzuch boli

Gość bella76
teraz to juz jestem strasznie rozstrojona na wszystkich frontach:( jutro ide na monitorowanie owulacji9po raz kolejny) i jak zwykle przestałam robic juz sobie wielkie nadzieje.......ostatni okres to był koszmar -strasznie skape krwawienie i okropny ból...zobaczymy co jutro sie dowiem........

Gość bella76
.........tak jak przypuszczałam ...nic nowego sie nie dowiedziałam tylko bromergon mam wcinac.....

Gość Justa_7
hej no i byłam u lekarza w zasadzie wszystko jest ok. Jak na razie mie mam co robic ponowie prl, przepisała mi dodatkowo lek na owulacje mam miec tez robiony monitoring cyklu przez usg (ile to bedzie kosztowac nawet nie chce myslec ;() Mam brac ciagle bromka prawdopodobnie przez cała ew. ciąże razem z luteina. Bromek jest ponoc bezpieczny ale jakos nie mam do tego przekonania moja lekarka ma dobra opinie i mam nadzieje ze wie co mowi. Mam nadzieje ze nam się w końcu uda bo zaczynam sie juz złościć i mimo wszystko nie da sie o tym nie myślec Podświadomość chyba jest silniejsza od nas. ;( Powodzenia dziewczyny buziaki ;)

Gość bella76
hej dziewczyny-odświeżam :)całuski i spełnienia marzen w nowym roku-tego życze wam ..i sobie:)

Cześć Dziewczyny!Czy znacie jakieś dane po mcp?Kiedy jest możliwość podejrzewania gruczolaka?Ja mialam prl 47,53ng/ml a prl po mcp >200,0ng/ml.Nie mogę sie tego doszukać.Ja biorę perionorm na obniżenie prl.Moja ginekolog-endokrynolog stwierdziła,że może mi zaproponować słabszą dawkę hormonów w postaci perionormu-to takie ziołowe kropelki,które obniżają prolaktynę.Jak to będzie za słabe,to wtedy będę musiała przejść na leki atykoncepcyjne(nie wiem jeszcze jakie).Nadmieniam,że mam 25lat i nie staram się narazie o dziecko.Niedługo za 2-3 miesiące zrobię sobie badanie prl.Jestem ciekawa,czy mi wyszło.Mam nadzieję,że będę miała dobre wyniki.

Gość lila79
Cześć, miałam od 2 lat nieregularne miesiączki więc gin przepisał mi antykoncepcję, ale jakoś tak nie bardzo mogłam iść po następną receptę i poszłam do pani gin-endo, która po pierwsze kazała odstawić a po drugie zrobić plolaktynę - wynik 1116, i zaczęło się - najpierw jakieś lekkie ziołowe tabletki, później Mastodynon od jutra Biomergon razem z Duphaston, a okresu nie było od 55 dni (ale to jeszcze nie rekord), troszeczkę się boję tych efektów ubocznych od Biomergonu

Gość hej mam pytanie
piszecie ze objawem zbyt wysokiej prolaktyny powiedzmy laktacja, ale w jakich to ilosciach? bo mi wydziela sie czasem taki bialy sluz,ale takie malutenkie grudki sie z tego tworza, czy to tez moze byc objaw?? pamietam ze mam cos takiego od dawna,od momentu jak zaczelam dojrzewac, czy to jest cos niepokojacego i powinnam udac sie z tym do lekarza ????????????????????

Gość kmc
kiedy powinno się zbadać prolaktynę w jakim dniu cyklu i czy mogę wykonać to badanie bez skierowania

Witam! ja tez mam sie wybrac na badanie poziomu prolaktyny. Prosze napiszcie kiedy powinno sie je zrobic? w jakim dniu cyklu.

chyba nie ma takich określonych dni cyklu (bo dziewczyny z wysoką prolaktyna tracą okres więc trudno tu o jakiś cykl)...chyba aby nie było miesiączki...wydaje mi się,że najlepiej 2 tygodnie przed okresem...

Gość Dominika_25
Leczę się na prolaktynę od 3 lat, biorę bromergon w różnych dawkach bo raz mi jej poziom spada jak zmniejszam dawkę znowu rośnie.Nie mialam żadnych problemów z zajściem w ciążę udało się za pierwszym razem, ale wtedy moja prolaktyna byla w normie 20,6.Obecnie jestem w 10 tyg. a prolaktyna skoczyla mi do 52 lekarz rozłożył ręce.To już mój drugi lekarz i sami nie wiedzą co robić.Endokrynolog kazał mi schodzić powoli z bromergonu i teraz biorę tylko pół tabletki co drugi wieczór no ale prolaktyna skoczyla mi w górę.Za 2 tyg mam przestać całkiem brać ale boję się,że to bedzie szok dla organizmu.Drugi lekarz natomiast powiedział żebym brała co dzień po pół tabletki i dowie sie o jakims innym leku sporo drozszym ale nie wiedzial czy to bezpieczne dla dziecka.Musi poczytac i skonsultowac z innymi lekarzami.Ratunku doradzcie mi coś nie chce stracic mojej małej fasolki.

Gość bozia
cześć ja o swojej prolaktynie dowiedziałam się we wrześniu ubiegłego roku. Pół roku wcześniej straciłam przytomność i trafiłam do szpiitala, zdarzały mi się omdlenia, ciemność przed oczami, albo po prostu słabo widziałam, rozmazywał mi się obraz. zrobiłam prolaktynę pierwsza była w normie 365 ale po tabletce czyli po godzinie prolaktyna wynosiła 5700. W szpitalu leżałam na neurologii, zrobiono mi tomografię głowy, EEG i wiele innych badań które nic nie wykazały. Neurolodzy rozkładali ręce twierdząc, że od strony głowy jest wszystko w porządku, szkoda , że w szpitalu nikt nie wpadł na pomysł żeby zrobić prolaktynę. To badanie doradził mi mój rehabilitant i szok !wtedy jeszcze nic nie wiedziałam na temat tej choroby. Od kilku miesięcy biorę DOSTINEX prolaktynę mam w normie ale lek muszę nadal brać bo rezonans magnetyczny przysadki mózgowej wykazał dwa niewielkie ogniska zapalne, które zbija się właśnie tabletkami. Czy któraś z was bierze DOSTINEX jeśli tak to jak się po nim czujecie? mam jeszce jedno pytanie: miewacie zawroty głowy lub wydaje wam się że zaraz zemdlejecie??????????? Ja mam niskie ciśnienie, przy dostinexie, zawroty głowy i bóle głowy

Gość basia29
witam wszystkich wlasnie czytam te wasze opinie o tym jak sie leczycie co bierzecie . Moja prolaktyna wynosi 160 a po tabletce ( po 60 minutach ) 8041 i lekarz stwierdzil ze jestem zdrowa nie przepisal mi zadnych tabletek na dodatem mam mlekotok . Sama nie wiem co mam zrobic (moze zmienic lekarza ) Pozdrawiam

Gość basia29
160mlU/l a po tabletce 8041 mlU/l

Gość basia29
mam tez potworne bole glowy(zwlaszcza nad oczami -cisnienie w oczach mam prawidlowe wiec to nie od tego ) zawsze przed miesiaczkowaniem bola mnie piersi (potwornie!!) .

Basia, jeszcze raz zaprosze Cie na watek prolaktyna, nie dla tego żebyś tam pisała, ale dla samego poczytania.Z tego co sama zdołałam się podszkolic w temacie to trafiłaś pewnie do lekarza który uważa że hiperproolaktynemią czynnościowa- ba z taka masz doczynienia- nalezy się nie przejmować. Ale skoro masz mlekotok to jest już objaw ze cos jest nie tak. Proponuje wybrać się do innego lekarza i skonsultować. Może bedzie trzeba zrobić jeszcze dodatkowe badania hormonalne. Napisz jak jest u Ciebie z cyklami, czy sa regularne, jeśli tak to czy obserwujesz owulacje?Skoro cierpisz na bóle głowy-porozmawiaj z lekarzem rodzinnym, może poleci Ci wzyte u neurologa.

Gość bella76
witam:) mi lekarka kazała zrobic badania w 23 dniu cyklu i mozna na nie bez problemu bez zadnego skierowania isc:)

Gość basia29
Moje cykle sa co 27-28 dni a z bolami glowy bylam juz u neurologa i stwierdzil migrne .

Gość daneczkaa
ostatnio odebralam wyniki hormonow i okazalo sie ze moja prolaktyna jest troche jak to okreslil lekarz za wysoka czyli 29,7 ng/ml.czy jest to wysoki wynik?