Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Katarzyna_20

Ciąża a zdrowie

Polecane posty

Jestem w ciąży w 16 tyg. Ostatnio ciągle jestem przeziębiona, a teraz to juz w ogole jeszcze bardziej sie pochorowalam. Juz nie wiem co mam stosować żeby nie zaszkodzic dzidziusowi, a żeby mi pomogło???? Boję się również o dziecko, czy powinnam??? Czy zna ktoś może przypadki poronienia z powodu choroby???

Gość Katarzyno
Twój ginekolog prowadzacy ciąże powinien decydowac jakie leki mozesz przyjmowac- absolutnie nie bierz ich na własna rękę, bo mozesz doprowadzic do tragedii. jedyna rada to byc w stałym kontakcie i pod kontrolą ginekologa.........Zycze powrotu do zdrowia i pozdrowienia dla dzidziusia.......

Gość Katarzyno
Twój ginekolog prowadzacy ciąże powinien decydowac jakie leki mozesz przyjmowac- absolutnie nie bierz ich na własna rękę, bo mozesz doprowadzic do tragedii. jedyna rada to byc w stałym kontakcie i pod kontrolą ginekologa.........Zycze powrotu do zdrowia i pozdrowienia dla dzidziusia.......

Gość Shalla
Katarzyno, jeśli do tej pory nie szprycowałaś się antybiotykami na każde zawołanie ( bo to teraz strasznie modne ) to jest duża szansa, że pomogą Ci babcine sposoby. Co mogę Ci polecić z własnego doświadczenia ( jestem w 9 miesiącu i też przeszłam przeziębienie ). Przede wszystkim myk do łóżka w ciepłej piżamce i grubych skarpetkach. Nasmaruj plecy, piersi i stopy czymś rozgrzewającym - np. VIKIEM dla dzieci. Pij jak najwięcej płynów. Najlepsza jest ciepła woda z miodem + np. sok z pigwy. Cytrynę Ci odradzam, bo po pierwsze jest to towar eksportowany z ciepłych krajów, przetrzymywany w warunkach o których wolałabyś nie wiedzieć. Nie spodziewam się więc, że w czymś takim jest jakakolwiek witamina, o C nawet nie wspominając. Natomiast pigwa jest naszym rodzimym produktem i tej vit. C zawiera dużo więcej niż cytryna. Staraj się jeść dużo kanapeczek z czosnkiem, a jak go nienawidzisz, to chociaż z cebulą ( choc można to połączyć i wtedy jest strawne, w każdym razie łatwiej przechodzi przez gardło ). :) Pij herbatkę z malin, płucz gardło szałwią - jak najczęściej. Nie owijaj gardła szalikiem - jeśli jest zaczerwienione i boli. To stary, ale głupi sposób, bo bakterie najlepiej rozwijają się w takim właśnie ciepełku.... Nie pij mleka - jeśli źle je trawisz ( np. masz po nim wzdęcia ). Chińczycy mają różne swoje przedziwne sposoby i jednym z nich jest sypanie kilku ziaren czarnego pieprzu - całych - do skarpetek na noc. Nie mam pojęcia na jakiej to działa zasadzie. Czy coś przenika z tych ziaren przez skórę, czy może chodzi o akupresurę...??? NIe wiem, ale wiem, że to działa, a chińska medycyna naturalna do głupich nie należy :) Wiele nie kosztuje - możesz zawsze spróbować jeśli zechcesz. I tyle - żaden z tych zabiegów nie zaszkodzi dzidziusiowi, a Tobie może pomóc. Ale NAJWAŻNIEJSZE to pójść do lekarza, jeśli masz wątpliwości czy to jest tylko przeziębienie, czy może grypa, lub angina. Tych chorób nie należy lekceważyć, ani porywać się do walki z nimi przy pomocy samego czosnku - może się to fatalnie skończyć. Na większe problemy z gardłem lekarz może Ci przepisać BIOPAROX - świetny inhalator zrobiony na bazie antybiotyku, smaczny i przyjemny. Nie szkodzi w ciąży i działa szybko i skutecznie. Uf, to tyle co wiem. Mam nadzieję, że szybko wyjdziesz z choróbska, czego Ci bardzo życzę. pozdrawiam

Doceniam moja przedmowczynie. Takie kobiety sa nam w Polsce potrzebne. Ktore dbaja ponad wszystko o siebie i o dzidzie odpowiednimi metodami. Dobrego rozwiazania i zdrowego dzieciaczka. :-)

Gość aga77
Shalla - SUPER PORADY! Pozdrowionka !

Gość Shalla
Rany, dziewczyny, no co wy ! Żebym się na stare lata czerwieniła do monitora ! Dzięki za miłe słowa. Prawda jest taka, że mam od dzieciństwa wrodzony wstręt do lekarzy - choć omal nie wylądowałam na medycynie na studiach :) Jakoś nie mogę się nigdy oprzeć wrażeniu, że ide do internisty zdrowa, a wychodzę z paragonem na trumnę. Tak więc, żeby nie umrzeć zbyt młodo, a lekarzy wyeliminować z życiorysu wypracowałam sobie takie metody radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Mam nadzieję, że moje rady nikomu nie zaszkodzą - praktykuję na własnej rodzinie - jeszcze żyją ( jakby ktoś pytał ) :) No i nie ukrywam, że dodatkowo sfiksowałam po zajściu w ciążę - niemal przemocą eliminując z własnego otoczenia każdego, kto siał zarazkami :) Oj, dałam się rodzinie we znaki.... Dziś, niedługo przed rozwiązaniem, kiedy już nieco się uspokoiłam mogę na koniec dać jedną radę : Nie dajmy się zwariować, ale nie pozwólmy też, żeby bez przyczyny poważnej faszerowano nas antybiotykami. Nie jesteśmy przecież królikami doświadczalnymi. W końcu jak zalęgną się nam mrówki w domu, to można je wytępić na kilka sposobów - nie koniecznie trzeba zaraz podpalić chałupę i uciec na inny kontynent, nie ? pozdrawiam i życzę wszystkim duuuuużo zdrowia.

Dzieki shalla za rady, tez mam takie sposoby jak smarowaniesie Wickiem, ale ide dzis do lekarza bo chyba mam zapalenie oskrzeli...dusze sie kaszle jak gruźlik........ Mam nadzieje ze nie kaze mi brac antybiotykow - nawet sie na to nie zgodze chyba ze rzeczywiscie nie bedzie innego wyjscia.... Boje sie o dziecko......:( czy nic mu nie bedzie????? papa Kasia

Kasia najlepszego. Mam nadzieje ze skonczy sie to dobrze i malenstwo i ty bedziecie zdrowe. Mysl pozytywnie wiem ze łatwiej mowic niz wykonac. Ale zobaczysz ,myslami bede z wami.CMOK malca

Shalla - podziwiam Twoje sposoby radzenia sobie z chorobami! Ja też jestem przeziębiona i kurowałam się tylko odpoczywaniem, herbatką z cytryną (!) i wit. C i wapnem. Nic więcej nie miałam odwagi wziąć ze względu na 9 tydz. ciąży. Ale pamiętam, że w mojej 1. ciąży też chorowałam często i brałam jakies lekarstwa, a mojemu dziecku nic się nie stało. Pozdrawiam!!!

Gość Shalla
Cześć. No to sprzedam Wam jeszcze jeden sposób. Okropny, ale naprawdę skuteczny. Szczególnie polecam dla dzieci - bo mnie tym w dzieciństwie kurowano i kto wie, czy nie dlatego dożyłam sędziwej 30-stki bez antybiotyków ? :) Otóż na potężne przeziębienie rokujące , że jeszcze się "rozchuśta" na dobre trzeba przetopić smalec z roztartym czosnkiem i natrzeć chorego całego - plecy, piersi, stopy. Śmierdzi się jak wędzonka, piżamę doprać też jest "łatwo.....", ale działa zadziwiająco. Trudno w to uwierzyć, ale czasem wystarcza jedno ( !!!! ) takie natarcie na noc, żeby się obudzić bez gorączki, bez kataru, bez bólu w mięśniach, bez bólu głowy i zatok i bez napuchniętego gardła. Uwaga: na tą noc kuracji nie polecam zapraszania towarzystwa do łóżka :) P.S. Niestety, te domowe sposoby nie działają już na wiele osób ;( Ludzie mają straszliwie wyjałowione organizmy przez antybiotyki, którymi się ich faszeruje od wczesnego dzieciństwa i później już naprawdę mało co pomoga ;-( Wiem, bo mojego męża od dzieciństwa faszerowali lekami jak indyka na święto dziękczynienia i teraz wyciągnąć go z byle choroby domowymi sposobami to jest sztuka :( pozdrawiam

Czesc Wam wszystkim!!!!!!!! Mialam pare dni wolnego.... WiCK, herbatka.łóżeczko. wit. C, czosnek w tabbletkach, Falvit, Wapno i Rutinoscorbin no i syropki oczywiscie i czuje sie zxnacznie lepiej....ale kaszle jeszcze....dzieki Bogu mi sie poprawilo..... ............ale zima nas czeka........... a jeszcze w dodatku mamy pazdziernik a za oknem brrrrrrrr............. latwo cos zlapac Dzieki za pocieszenie ze mojemu dziecku nic nie bedzie!!!!!!! Pozdrawiam wszystkich!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kasia

Gość 24 tydzień
czesc kasia pamietasz mnie?? :D Tobie chyba lekarz przepisal cos na wywolanie miesiaczki a tu patrze ze w ciazy jestes jak to sie stalo??

Gość 24 tydzień
a wogóle juz kopie dzidzia ob mnie zaczela kopac wlasnie w 16 tygodniu :D pochwal sie co tam u ciebie :D

Gość 24 tydzień
Oj to przepraszam wlasnie zauwarzylam ty masz nick katarzyna_20 a tamta katarzyna-20 niewielka roznica czujesz juz ruchy??

jestem juz w 18 tygodniu i czasami mi sie zdaje ze czuje ale nie wiem czy mi sie tylko zdaje? Jak to jest dziewczyny na poczatku jak sie to odczuwa???? z moim zdrowkiem juz lepiej ale ciagle kaszle pozdrawiam wszystkich Kasia

jestem juz w 18 tygodniu i czasami mi sie zdaje ze czuje ale nie wiem czy mi sie tylko zdaje? Jak to jest dziewczyny na poczatku jak sie to odczuwa???? z moim zdrowkiem juz lepiej ale ciagle kaszle pozdrawiam wszystkich Kasia

Gość 24 tydzien
ja na poczatku czulam ruchy tylko wedy kiedy lezalam na pleckach spokojnie i czulam za pierwszym razem 5 kopniec pod rzad , to takie uczucie bylo jakby dosc duze gaz mi sie zbieraly ale to dzidzia byla

napiszcie mi jeszcze kiedy przy 1 dziecku zaczyna dzidzia kopac i jak to jest???? wszedzie pisza ze w 20 tygodniu...... ale slyszalam wypowiedzi ze nawet wczesniej... do: 24 tydzien: Jak samopoczucie??? ktory to juz tydzien? :) pozdrawiam

Gość Shalla
Ja pierwsze ruchy poczulam juz ok 16 tygodnia, ale to moze dlatego, ze moja mala bardzo szybko rosla ( i nadal rosnie....) i pomimo, ze dokladnie znam date zaplodnienia, to z wielkosci dziecka zawsze na USG wychodzilo, ze jest jakoby ze 2 tygodnie starsze :) I pierwszy najbardziej gwaltowny wzrost zaczal sie jej od nóżek. Może dlatego czulam ruchy juz wczesniej ? Trudno mi powiedzieć.

Gość 25 tydzień
od dzis juz 25 tydzień :) ja tez poczulam pierwsze ruchy w 16 tygodniu i tez jest to moja pierwsza ciaza. a ruchy mozesz poczuc od 16 nawet do 24 tygodnia :)

Gość odświeżam

Gość odświeżam

Ja poczułam ruchy dziecka w 20tyg :) i teraz stale je czuję i nawer w nocy.Są coraz intensywniejsze bo maleństwo jest bardzo silne :) Pozdrawiam,pa.

Gość DO KATRIN6
NA GRUDZIEN MARSZ!

Gość agula s.
hej, czy w ciązy i przy przeziębieniu można iść do pracy gdzie jest duże skupisko ludzi? zastanawiam sie i nie wiem czy warto ryzykowac

hej Katarzyna w 18-tyg mozesz juz cos poczuc, takie jakby motylki w brzuchu ja pierwszy kopniaczek poczulam dopiero w 22 tygodniu a takie motylki czulam juz od 18-tego, ale do dzis nie wiem czy to bylo \"to\" zycze zdrowia! Shalla ma racje!