Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość javooooola

Ryz...jak gotowac zeby sie nie skleil?

Polecane posty

Gość javooooola

Nie lubie ryzu w woreczkach, ma taki charakterystyczny, sztuczny smak. Zdecydowanie wole gotowac sypki..tylko ze zasze wychodzi mi kleik a nie ryz. Czy ktos wie jak zrobic ryz zeby wygladal normalnie? A ryz na mleku? Tak samo jak zwykly sypki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryż
można gotować na wiele sposobów. Moim sprawdzonym sposobem jest gotowanie w dużej ilości wody, a potem odcedzenie jak ziemniaków. Inny sposób, to odpowiednia proporcja wody i ryżu, a mianowicie wody 2 szklanki, ryżu jedna.Zagotowa, ok. 10 min. potem owijam w kocyk i pod pierzyne na ok. 2 godziny. A nawet wstawiam rano pod pierzyne i po powrocie z prtacy jest gorący i sypki.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość po prostu
nie gotuj go za dlugo a potem odcedz dokladnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zanim wrzucisz ryz do wody wsadz go na sitko i dobrze [rzeplucz woda ... pomaga :) ryz jest wtedy bardziej sypki !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alusiaaa
Jak to robią w Japoni : 1. odmierzamy pozadana ilosc ryzu 2. wsypujemy go do naczynia do gotowania (najlepiej zeliwnego, moze byc tez aluminiowe) dobrze jakby mialo dosc grube dno 3. myjemy go 2-4 razy pod zimna woda w ten sposob, ze nalewamy okolo dwa razy wiecej wody niz ryzu i rozcieramy lekko dlonia ryz, przemywajac go w ten sposob. Delikatnie odlewamy wode (odlewajac wode po sciankach naczynia - odwrotnie do nalewania piwa, ale sposob ten sam). Nigdy, przenigdy nie myjemy ryzu puszczajac w niego biezaca wode!!!! 4. nalewamy zimna wode do ryzu - powinno byc jej okolo 1/3 wiecej niz objetosc ryzu 5. namaczamy ryz - jesli pomieszczenie w ktorym gotujemy ryz jest gorace to pol godziny, jak zimne to do 2 godzin 6. szczelnie przykrywamy pokrywka naczynie i wstawiamy na ogien 7. przez pierwsze 6-8 minut gotujemy na ostrym ogniu, tak aby doprowadzic wode do gotowania, dalej zmniejsza sie ogien aby ryz nie kipial i gotuje dalsze 6-8 minut, po czym dogotowuje sie ryz na na malutkim ogniu przez jakies 12-16 minut. Nie zagladamy pod pokrywke!!! Jak ryz "dostanie sztycha"przez zagladanie pod pokrywke to koniec, bedzie co najwyzej taki sobie (nie mowiac, ze Japonki wierza, ze przynosi to nieszczesie - cos jak rozsypanie soli w Polsce). 8. wygaszamy ogien i zostawiamy ryz w spokoju przez 10-15 minut 9. dopiero teraz zdejmujemy pokrywke. Cecha dobrze ugotowanego ryzu jest to ze w jego masie sa dziurki 10. jemy SMACZNEGO !!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jupi ja jej
Czy zamiast wody mozna wlac mleko? wyjdzie to samo?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alusiaaa
ugotowany ryż można jeść z mlekiem - jak ktoś to lubi. Z mlekiem można przygotować kleik dla dziecka ale na bazie wcześniej ugotowanego ryżu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kielanka
opucz tego , że płuczę ryż przed gotowaniem to do wrzątku wlewam odrobinke oliwy. Ryż gotowany w ten sposób nigdy mi się nie skleił. Pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Boze ile wy macie tu sposobów dobrze jest tak czasemm to poczytac :) A ja poprostu nie plucze tylko do wody dolewam troche oleju i nawet ten z torebek sie nie klei,smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alusiaaa
oczywiście można nie płukać. Tylko jak długo wątroba wytrzyma te wszystkie dodatki konserwujące i pozostałą chemię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ARA
Przede wszystkim bardzo dokładnie przepłukać na sitku.Do garnka wlać1,5 raza tyle wody co ryżu. Gotować na malutkim ogniu, nie mieszać!!! Wzależności od firmy po 10 do 20 min. jest gotowy. Bardzo szybko gotuje się Uncle Ben,s tylko nie w torebkach.Powodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość salsa_caliente
Sposób niezawodny to: rozpuścić łyżkę masła w garnku wsypać ryż mieszać go aż ziarenka się otoczą warstewką tłuszczu (często stają się one bardziej przezroczyste) zalać wrzątkiem (1szklanka ryżu - 1,5 szklanki wody) przykryć i gotować na małym ogniu oraz na blaszce (nie przypali się z pewnością) przez 20 min. NIE WOLNO MIESZAĆ RYŻU!!!! (Robią się w nim kanaliki). Polecam indyjski ryż BASMATI Naprawdę Pychota!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja po prostu kupuję ryż paraboliczny, który nie ma właściwości klejących. Jest tylko ciut ciemniejszy :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krushynka
ryz paraboiled sie nie klei, mnie sie zaden ryz nie klei. ten w woreczkach wrzucam na osolony wrzatek i gotuje 13min, a sypany 1 porcja ryzu na 2 porcje wody i na malym ogniu pod przykryciem ok. 10min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sposób Alusi na ryż to jakaś pomyłka, chyba po złości ten przepis dała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×