Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podpowiedzcie

Co mozna zrobić na niewielką imprezkę sylwestrową...

Polecane posty

Gość podpowiedzcie

bo robię w domu, bedzie kilka osób, niechce żadnych koreczków czy podobnych tartinek..... napewno zrobię tatara , sałatki ze 2 rodzaje i może jakieś udka z kurczaka ale co jeszcze?? macie jakieś dobre przepisy i niedrogie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja ostatnio robiłam pieczone ziemniaki nadziewane serem, boczkiem, kurczakiem i pieczrkami. Łatwe, pyszne i szybko sie robi. Jak jesteś zainteresowana to moge dac Ci przepis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proszę: - ziemniaki (ilość wg potrzeb, ale ja robiłam około 15 sztuk) - ser żółty - starty (30 dkg) - 4 piersi z kurczaka (pojedyncze) - 10 cienko pokrojonych plastrów boczku wędzonego - śmietana kremówka - 5 cebul - kilkanaście pieczarek - tymianek Ziemniaki umyć i gotować w posolonej wodzie w łupinach aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyjąc je i każdy przekroić na pół (najlepiej układac je na blasze z piekarnika uprzednio posmarowanej odrobina oleju). Posypać po wierzchu tymiankiem. Pierś z kurczaka pokroić w kostke wielkości 1 cm i przyprawić (ja marynuje ją pare minut w sosie sojowym). Pieczarki pokroić w plasterki. Boczek pokroić w duzą kostkę a cebulę w krążki i smażyć razem aż będzie chrupki, a cebula miękka (bez oleju). Po usmażeniu wyjąć i położyć na pokrojone ziemniaki. Na patelnię wlać olej i smażyć pokrojonego kurczaka z pieczarkami. Kiedy będzie już miękki dodać śmietanę (uważać, żeby sie nie zważyła) i ewentualnie posolić. Wlać trochę wody (z pół szklanki) i wszystko zagęścić zasmażką z mąki i masła. Przygotowanym sosem polać ziemniaki i na wierzch posyspać tartym serem. Wszystko zapiekać w piekarniku z 10 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jaja w kolorowym sosie Składniki 5 jaj, puszka kukurydzy, 20 dag szynki lub innej chudej wędliny, 2 łyżki masła lub dobrej margaryny, 2 łyżki mąki, kostka bulionowa, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 3 łyżki ostrej musztardy, ewentualnie 5 dag startego żółtego sera, pieprz, sól Jaja ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki. Rozgrzany tłuszcz połączyć z mąką, rozprowadzić dwiema szklankami wody, doprawić sos kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować. Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, szczypiorek i pietruszkę posiekać (kilka gałązek pietruszki odłożyć). Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszać z sosem, doprawić so smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Gotowy sos przelać na półmisek, ułożyć w nim połówki jaj. Przybrać szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki. Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawać jako gorącą przekąskę. POLECAM - robiłam juz na kilka imprez i wszystkim smakowało :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na niedużą imprezkę
proponuję zrobić jakąś sałatkę np. warzywną, czy z selera, pora, ananasa i kukurydzy, może jakąś kolorową z makaronem? ponadto proponuje zrobić dobrego sycącego smalcu z dużą ilością dodatków typu jabłuszko, cebulka, pieczarki lub grzybki oleśne, boczek, skwareczki...a do tego ogórek kiszony i chleb w pajdach-ostatnio potrawa taka jest dość modna a jest tania i na pewno nawet wybrednym podniebieniom zasmakuje...dobrze by też było gdyby był barszczyk czerwony do picia na gorąco lub bulionik.... jakieś ciasto jeszcze, proponuję unikać owoców i warzyw typu surowa papryka czy pomidor - ponieważ połączenie z alkoholem może mieć nieciekawe skutki. jeśli chodzi o jakies większe dania to można upiec kurczaka (tego na którym bulionik był gotowany), no i najlepiej wszystko zrobić w formie szwedzkeigo stołu...zawsze sprawdzają się jakieś przekąski typu koreczki...a jak ktoś lubi to i śledzik,może rybka po grecku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobry pomysł
z tymi jajami, wogóle na każdej imprezie powinny byc jaja w majonezie, a smalec teżkiedyś jadłam z jabłkami, pyszny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u nas też imreza na sylwestra - pierwsi goście właściwie na nowym mieszkanku więc mam straszną tremę :-) Będą wędlinki i jakieś serki + jaja w majonezie + sałatka jakaś (chyba zrobię taką zwykłą warzywną) Zdaję sobie sprawę, że muszę podać coś na ciepło... Tylko nie bardzo mam ochotę siedzieć w kuchni w sylwestra... Więc myślałam czy mogło by być jakieś leczo? Takie żeby zrobić dzień przed a potem tylko podgrzać. Ma ktoś jakieś pomysły na proste i smaczne leczo? (dodaję że geniuszem kulinarnym nie jestem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość leczomaniaczka
leczo to najbanalniejsza potrawa, ale czy nie obawiasz się, że któryś z gości może, że tak nie ładnie powiem po papryce i alkoholu puścić pawika??? no jak tam chcesz, ja jednak przestrzegam!!! leczo: papryka czerwona, żółta, zielona - w dowolnej ilości, cukinia-w dodolnej ilości, pomidory w dowolnej ilości (bądź przecier pomidorowy),cebula też. warzywa pociąć w paski, zeszklić na oliwie, jak nieco zmięknie zalać wodą i gotować aż do miękkości, dodać kostkę rosołową(w zalezności od ilości lecza-ile płynu tyle odpowiednio kostek), pieprz, majeranek, gotować. na koniec dodać dobre paróweczki (polecam złoty indyk z mniejszązawartością tłuszczu są ekstyra do tego lecza), pogotować jeszcze chwilkę (z 5 -10 minutek), podawać z ryżem bądź z chlebkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oj tam :-) to zrobię bez papryki :-) poza tym alkoholu będzie mało (symbolicznie). Powiedz mi jeszcze czy tą cukinię to jakoś przygotowywujesz prze wrzuceniem na patelnię? Słyszałam kiedyś że się to soli, pozostawia do odsączenia (żeby ten gorzki sok puściła)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oj tam :-) to zrobię bez papryki :-) poza tym alkoholu będzie mało (symbolicznie). Powiedz mi jeszcze czy tą cukinię to jakoś przygotowywujesz prze wrzuceniem na patelnię? Słyszałam kiedyś że się to soli, pozostawia do odsączenia (żeby ten gorzki sok puściła)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak przeczytałam, że chcesz zrobić coś, by ugotować to dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać, to polecam - Boeuf strogonow :) rewelacyjne danie na ciepło, dosyć sycące, i jednogarnkowe :) polecam też \"sałatkę warstwową\" (seler konserwowy, szynka, kukurydza, ananas, jajka, majonez, ser żółty) rewelacyjne na takie imprezki są wszelkiego rodzaju koreczki - z sera pleśniowego, z żóltego, z winogronami, bekonem, itp. Duże pole do popisu :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość leczomaniaczka
nic nie robię z cukinią, gotowałam to leczo już kilkadziesiąt razy i nie zdarzyło się żeby cukinia miała gorzki sok, no ale ja miałam cukinię z własnego ogródka, może to ma znaczenie???>....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiulaaaa
polecam zrobic deske serow:) proste ale cieszy oko i nie tylko... po wymieszaniu z alkoholem nie zuwazylam skutkow ubocznych:) a wiec...najlepiej na drewnianej desce uloz krakersy (wystarczy jedna paczka) takie kwadratowe...ukladaj roznego rodzaju sery-plesniowe,zolte,mozarella,feta...do dekoracji oliwki zielone z papryka ;lub czarne(ale ja preferuje zielone)...miedzy serami uloz takie male krakersiki(jak paluszki tylko o roznych ksztaltach)...wszytsko mozna posypac orzeszkami ziemnymi;)))polecam goraco;))) smalec..tak!sprawdza sie-zwlaszcza na imprezkach przy piwie;)) ja kupuje wtedy ciemny chleb kwadratowy i kazda kromke kroje na dwa trojkaciki(po przekatnej)do tego zazwyczaj podaje warzywa konserwowe-ogorki,papryke,cebulke zlota i srebrna,czosnek,kabaczki,oliwki...i co tam sobie jeszcze wymyslisz;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość auuu
powariowaliscie ?smalec robi sie TYLKO Z CEBULKA PRZYSMAZANA !FUJ JABLKA KTOS MA ZDROWO NASRANE WELBIE!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mokka 1
możecie mi podać przepis na smalec z jabłkiem? i drugie pytanie, czy robiąc smalec z jabłkiem można dodać również cebuli?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mokka 1
możecie mi podać przepis na smalec z jabłkiem? i drugie pytanie, czy robiąc smalec z jabłkiem można dodać również cebuli?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na na ta
możesz tez podac duszone pieczarki w sosie śmietanowym (tanie i proste), albo po prostu risotto, które można przygotować dzień wczesniej, a odgrzewając tylko połozyc na wierzch ser żołty. ja preferuję z kurczakiem i pieczarkami. Tez tanie i smaczne i co najwaznejsze - proste i szybkie. Zajmuje około godziny ze wszystkim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bo ja to nie wim...
ale soli sie, przyciska na ok 40 min i wyrzuca sie sok nie z cukini tylko z baklazana - takiej bulwy brunatno-granatowej - (jak ktos nie wi, tak jak ja). Takze cukinia w leczo jest spoko, nawet nie musisz obierac ze skorki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×