Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Darma

Fobie

Polecane posty

Panicznie boj臋 si臋 paj膮k贸w :O I wszystkiego, co je przypomina... Jak si臋 znajdzie w jakim艣 pokoju paj膮k, to przez nast臋pny tydzie艅 boj臋 si臋 do niego wej艣膰 :O Opr贸cz tego patologiczna nie艣mia艂o艣膰 - fobia spo艂eczna...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mala.czarna.wybredna
Ja to dopiero mam problem - panicznie boj臋 si臋 zjawisk paranormalnych, a jeszcze to sobie pog艂臋biam ogl膮daniem horror贸w. I tak jak nikogo nie ma w domu to zagl膮dam po 50 razy dziennie do ka偶dego pomieszczenia, 偶eby sprawdzi膰, czy nic tam nie ma (czyt. 偶adnego ducha itp.) W nocy pomimo tego, 偶e 艣pi臋 z m臋偶em to boj臋 si臋 otworzy膰 oczy w ciemno艣ci, a ju偶 nie daj Bo偶e jak musz臋 wsta膰 w nocy do dziecka - boj臋 si臋 偶e po drodze co艣 zobacz臋 :( Ja z tego wyj艣膰 _ Byalm ju u psychologa i psychiatry. Jak sobie przetlumaczyc, ze nie ma sie czego bac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ale jak mozna
sie bac zab?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ale jak mozna
do mala.czarna.wybredna- ja tez sie balam i tez ogladalam jeszcze specjalnie horrory i balam sie chodzic potem do WC a wiesz jak to zwyciezylam? Poprostu mialam psa i wm贸wilam sobie ze jak jest duch to pierwszy ducha pies wyczuje np bedzie niespokojny itp...a moj pies zawsze spa艂 spokojnie wiec jakby wiedzialam ze nikogo nie ma. Ty zreszta i tak jestes w lepszej sytuacji bo jestes z mezem a ja mieszkam sama;/

Udost臋pnij ten post

ja sie ciagle boje ze smierdze albo jestem brudna, biore kapiel przynajmniej 3, 4 razy dziennie, ciagle mycie zebow perfumy antyperspiranty itd i jeszcze mam jakas dziwna fobie na temat skory, musi byc idealnie gladka i miekka, potrafie nawet w srodku nocy wstac i isc zrobic sobie peeling, balsamowac sie czy golic nogi bo juz czuje ze cos zaczyna kielkowac. nie jestem taka ktora wydaje tone pieniedzy na kosmetuki, nawet sie nie maluje, ale ta fobia ze skora, smierdzeniem i brudem jest bardzo dziwna, nawet nie pamietam kiedy sie to u mnie zaczelo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o jezu!!!
Co mam zrobi膰 ? Cierpi臋 na mykofobie - czyli l臋k przed grzybami i wstr臋t do nich. Jak widz臋 grzyby, albo kto艣 proponuje mi p贸j艣cie nan ie do lasu to normalnie dostaj臋 drgawek, chc臋 mi si臋 wymiotowa膰 i og贸lnie wydaj膮 mi si臋 wstr臋tne, oble艣ne (?) tak jak dla niekt贸rych paj膮ki czy w臋偶e :( Boj臋 si臋 ich, boj臋 si臋 je zobaczy膰, dotkn膮膰 czy zje艣膰 - fuuuuuuj :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hqwdiphjv ipghigpawejg9pugs gj
Ja mam l臋k przed gor膮cem. Nie chodz臋 do sauny czy solarium,bo boj臋 si臋,偶e si臋 udusz臋. Czy wie kto艣 co to za fobia?

Udost臋pnij ten post

witam. Moj膮 fobi膮, kt贸ra wszystkich dra偶ni jest d膮偶enie do czysto艣ci. Wsz臋dzie musi by膰 posprz膮tane, a osoba, kt贸ra ma brudne r臋c臋 nie powinna si臋 do mnie zbli偶a膰. Wiem, 偶e to do艣膰 dziwne, ale niestety..

Udost臋pnij ten post

witam :) Ja mam kilka fobi np.: boje sie panicznie paj膮k贸w, boje sie sama zosta膰 w domku wieczorem, masakrycznie boje sie chrab膮szczy, boje sie bardzo smierci, i bardzo boje si臋 wypadkow samochodowych itp :( , ogolnie to boje sie jezdzic samochodami i innymi srodkami transportu ale najbardziej chodzi tu o samochody. Jak wsiadam do samochodu to przed oczami pojawiaja mi sie glupie scenki z moim udzialem ze zaraz cos si臋 stanie itp nie potrafi臋 si臋 w samochodzie rozlu藕ni膰 :( Ka偶da z tych fobii jest straszna dla mnie ale najgorsze sa te 3 ostatnie czyli chrab膮szcze, smier膰 i jazda samochodem (strach przed wypadkiem) :( Prosze niech mi kto艣 pomo偶e jak sobie z tym poradzic? czy powinnam udac si臋 do psychologa b膮d藕 psychiatry? a moze kto艣 z was jest w stanie mi pomoc :( Najgorsze jest to ze moj chlopak twierdzi ze przesadzam ale ja nie kontroluje tego l臋ku, on poprostu sie pojawia i tyle :(. Chcialabym zeby on to zrozumial i uwierzyl mi ze ja nie przesadzam tylko naprawde mam powa偶ne l臋ki :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 qbs
a ja czulem lek ze nie kocham swojej kobiety a teraz czuje lek ze kocham swoja byla kobiete

Udost臋pnij ten post

Ja mnam podobny problem ,jaki kilka os贸b przede mn膮. Owszem - boj臋 si臋 paj膮k贸w. Ale prawdziwy problem mam z innymi lud藕mi. Kiedy wychodz臋 ze szko艂y do domu s艂ucham teraz muzyki - kt贸ra zag艂uszy otoczenie i staram si臋 nie my艣le膰, 偶e jestem poza czterema 艣cianami. Kiedy pomy艣l臋 o wyj艣ciu do innych ludzi, to prawie si臋 dusz臋, nie mog臋 oddycha膰, zamazuje mi si臋 obraz przed oczami. Nie jestem brzydka, nie mam problem贸w z wymow膮 ani nauk膮 czy sportem, ani nic z tych rzeczy. Po prostu boj臋 si臋 ludzi. Boj臋 si臋, 偶e znajd膮 jaki艣 g艂upi pow贸d do 艣miechu ze mnie, do tego stopnia, 偶e wpadn膮 na g艂upi pomys艂, 偶eby mi co艣 zrobi膰. Jedyne co dzia艂a, to wmawianie sobie i wyobra偶anie, 偶e jest si臋 gdzie艣 indziej. Po szkole w ulg膮 wpadam do domu i nie wychodz臋 nigdzie do rana. A najbardziej boj臋 si臋 nie obcych ludzi, ale tych, kt贸rych znam - ze szko艂y, z podw贸rka. Do tego stopnia, 偶e kiedy musz臋 i艣膰 na zakupy sobie co艣 kupi膰, to nie p贸jd臋 w swoim mie艣cie - jad臋 ponad 100 kilometr贸w od mojego miasta tylko po to, 偶eby zrobi膰 zakupy i 偶eby nikt mnie nie pozna艂, ani nie zwraca艂 na mnie uwagi. Jak patrz臋 na zdj臋cia, nie jestem brzydka. Ale kiedy wychodz臋 na ulic臋, mam wra偶enie, 偶e wszyscy si臋 na mnie patrz膮 i ze mnie wy艣miewaj膮, a ja nie wiem z czego. Jak co艣 do kogo艣 m贸wi臋 bo musz臋, to zazwyczaj musz臋 powtarza膰 kilka razy, bo za pierwszym razem otwieram usta i nie ma 偶adnego d藕wi臋ku, bo mam 艣ci艣ni臋te gard艂o i osoba obok nie s艂yszy, co m贸wi臋. I tak jest od kiedy pami臋tam. Sama nie wiem czemu. Rodzinie tego nie powiem, bo powiedz膮, 偶e wymy艣lam sobie problemy. I b臋d膮 zawiedzeni - bo przecie偶 musz臋 mie膰 idealn膮 c贸reczk臋 z idealn膮 艣redni膮, idealnymi znajomymi i idealnym wygl膮dem. Raz wspomnia艂am, 偶e nie lubi臋 wychodzi膰 do ludzi, to si臋 ze mnie 艣miali i powiedzieli, 偶e sobie wmawiam. Tyle, 偶e od kilku lat wmawiam sobie, 偶e wszystkie moje l臋ki, s膮 nieprawd膮. Ale to nic nie dzia艂a.

Udost臋pnij ten post

niewiem moze wybierz sie na rozmowe do psychologa..chociaz rozumiem ze to mzoe byc dla Ciebie stresuj膮ce ale Pani psycholog Cie nie zna wiec nie powinno byc zle...Chcialabym Ci pomoc ale neiwiem ja. A sk膮d jestes jesli moge wiedziec? bo jak gdzies blisko to mozemy sie poznac moze jakos bym pomogla. Wspolczuje Ci i wiem co to znaczy jak rodzina smieje sie z fobii bo tez tak mam. w sumie inne fobie mam ale to juz opisalam wyzej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 boj臋 si臋 tych przeprzyd艂ych
okropnych biedronek z wieloma kropkami. To tak jakby mia艂a wiele oczu i mnie obserwowa艂a...s膮 straszne i te ich pancerze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ANNNNNNIE
KOCHANI, NIE WIEM OD CZEGO ZACZAC MOZE OD TEGO ZE JESTEM JEDNA Z OFIAR TEJ STRASZLIWEJ CHOROBY. WYDAJE MI SIE ZE NIE JEST ONA ULECZALNA. MAM 21 LAT I CIERPIE NA NIA OD 6 ROKU ZYCIA, OPOWIEM WAM MOJA PRZYGODE. JUZ OD ZER脫WKI PAMIETAM TYLKO TE NAJGORSZE SYTUACJE TAKIE JAK NASMIEWANIE SIE ZE MNIE PRZEZ KOLEG脫W I KOLEZANEK, DO TEJ PORY NIE PAMIETAM CZY MI SIE TO WYDAWA艁O PRZEZ TA CHOROBE CZY TAK FAKTYCZNIE BY艁O. P脫呕NIEJ MYSLALAM ZE ZMIANA SZKO艁Y DO GIMNAZJUM COS MI POMORZE. ALE BY艁O CORAZ GORZEJ. NIESMIALOSC, BRAK AKCEPTACJI W艁ASNEJ SIEBIE, UKRYWANIE SIE PRZED SAMA SOBA I NAJGORSZE NIEDOCENIANIE PRZEZ INNYCH, BRAK W艁ASNEGO ZYCIA, BRAK W艁ASNEGO ZDANIA , ZERO, KUMULOWANIE W SOBIE Z艁A I WYBUCHU GO TYLKO W SAMEJ SOBIE. STRACH PRZED UPOKORZENIEM, WSTYDEM. WYDAJE MI SIE ZE JEST TO CHOROBA NIEDOSTRZEGALNA PRZEZ INNYCH. TACY LUDZIE NIE MAJA OD NIKOGO POMOCY. NAWET SZKO艁A NIE POTRAFI NAM POM脫C. POZNIEJ ZMIANA SZKO艁Y NA WYZSZA CZYLI LICEUM. TO BY艁O W MOIM ZYCIU DOTYCHCZASOWYM NAJGORSZE PRZEZYCIE. POWIEM TYLKO NIEKT脫RE. L臉K, STRACH, NIE UCZ臉SZCZANIE NA LEKCJE WF, BRAK AKCEPTACJI W艁ASNEGO CIA艁A, WSTYD , UPOKORZENIA. MOJE ZYCIE SIE ZATRZYMA艁AO. WYDAWA艁O MI SIE ZE NIEKT脫RE SYTUACJE TRWA艁Y WIECZNOSC. SIEDZAC W 艁AWCE WYDAWA艁O MI SIE JAKBY WSZYSCY MNIE OBGADYWALI. NAJDZIWNIEJSZE W TEJ CHOROBIE JEST TO ZE MIMO TEGO WSZYSTKIEGO CO SIE ZE MNA DZIA艁O PR脫BOWA艁AM TO TYLKO PRZEZ CA艁E ZYCIE UKRYWAC ZEBY NIKT SIE O TYM NIE DOWIEDZIA艁. I MYSLE ZE TA CHOROBE W艁ASNIE TAK MOZNA WYLECZYC. WYJAWIAJAC TO WSZYSTKO. ROZWIAZANIEM TEGO PROBLEMU MYSLE ZE BY艁O BY ABY W KAZDEJ SZKOLE ISTNIA艁 TAKI PUNKT PRZYMUSOWY GDZIE WSZYSCY POWINNI O TYM PROBLEMIE M脫WIC, POWOLI NIE ZMUSZAJAC NAS DO TEGO. TAKIE OSOBY POWINNY WSZYSTKO ROBIC PO KOLEI I POWOLI. bez przymusu. konczac te wypowiedz powiem tylko tyle ze po skonczonej szkole og贸lniaku , siedze ca艂y czas w domu zamknieta, gdzie moja choroba sie pogarsza. powiem szczerze ze chcia艂abym pracowac i to bardzo ale sie boje....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ANNNNNNIE
cd....... ale sie boje ze inni w pracy mnie nie polubia , wysmieja, ze nikt mnie nie zatrudni, ze sobie nie poradze. tacy jak my myslimy sobie ze inni sa poprostu g艂upi i nie warto z nimi rozmawiac. robimy czasami co chca ale myslimy inaczej. ta choroba jest bardzo podstepna i skomplikowana , zjada nasze w艂asne ja. w moim zyciu zmieni艂o sie cos kiedy pozna艂am ta druga po艂贸wke i nauczy艂am sie kochac druga osobe . i tak w moim zyciu pojawi艂a sie kolejna osoba kt贸rej mozna zaufac , przy kt贸rej mozna czuc sie SOB膭, i tu uwaga kolejna osoba opr贸cz mamy, i rodze艅stwa. podkresli艂am tu uwaga, gdyz kolejna cecha tej choroby jest to ze mamy to w艂asne ja tylko wsr贸d bliskich nam os贸b . czyli wychodzi na to ze nie potrafimy sie zaprzyjaznic z kims obcym . i dlatego nie radzimy sobie w zyciu i w pracy, bo myslimy ze nie uda nam sie nawiazac kontaktu z kims innym . trzymamy sie zawsze kurczowo tylko tych znanych nam os贸b . mysle ze jakby ludzie dostrzegali i pr贸bowali rozmawiac tez z nami czyli z nasza niesmia艂oscia to zycie dla nas tez by艂o by 艂atwiejsze.nauczylibysmy sie ze tez potrafimy cos w zyciu osiagnac i sami nabralibysmy pewnosci siebie. tylko na swiecie ludzie nie potrafia sie zrozumiec nawzajem . kiedys by艂o tylko tak i mysle ze teraz tez tak jest ze tylko ci odwazni cos znacza i z tymi nalezy sie trzymac. mysle ze jesli mentalnosc ludzi by艂aby inna to my tez bylibysmy inni , a przede wszystkim Sob膮. bo tak naprawde potrzebujemy akceptacji W艁ASNEGO SIEBIE.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ANNNNNNIE
NIE JESTEM ZADNYM PSYCHOLOGIEM TYLKO OSOBA KT脫RA TO CHOROBE PRZE呕YWA . STARAM SIE WALCZYC . POSZ艁AM NA KURS PRAWA JAZDY , ZDA艁AM . ALE NIE CHODZI艁O MI O TO ZE ZDA艁AM . CHCE POPROSTU ROBIC COS POWOLI , KROK PO KROKU , BEZ PRZYMUSU. TERAZ ZAPISA艁AM SIE NA NASTEPNY KURS ZEBY POPROSTU POWOLI SIE ODUCZYC NIESMIA艁OSCI. STARAM SIE MYSLEC TYLKO O SOBIE , O SWOICH POTRZEBACH, UMIEJETNOSCIACH I CELACH ZYCIOWYCH. W CZASIE WOLNYM POZYCZAM SAMOCHOD I ODWIEDZAM ROZNE OSOBY ABY POPROSTU POKAZAC SIE SWIATU, POGADAC Z KIMS O BYLE CZYM , NIE MYSLE O TYM CO MOWIA O MNIE INNI , STARAM SIE WSZYSTKICH M脫WIC O SOBIE CO MI SIE PODOBA, CO JA CHCIA艁ABYM ROBIC. I O TYM JAKA JESTEM . PRZYZNAJE SIE DO SWOICH B艁臉D脫W , STARAM SIE M脫WIC O SWOICH CECHACH , PRAGNIENIACH, DAZENIACH. I MYSLE ZE TO POMAGA. BO Z DNIA NA DZIEN CZUJE SIE LEPSZA. POZNAJE SIEBIE. ZYCZE WSZYSTKIM POZNANIA W艁ASNYCH SIEBIE. STAWIAJCIE KROCZKI KROK PO KROKU. NAJWAZNIEJSZY JEST ZAWSZE TEN PIERWSZY KROK. ODWIEDZAJCIE BLISKICH, POJEDZCIE SOBIE CZASEM NA ZAKUPY CZY POCHODZCIE PO SKLEPACH. WYCHODZCIE DO LUDZI . WALCZCIE. TRZYMAM ZA WAS KCIUKI. POGADAJCIE ZE SOBA NA ZYWO NA GG np. potem na zywo. ale nie uciekajcie od choroby. pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

witam ponownie...moje fobie nadal nie min臋艂y..ma艂o tego - jest jeszcze gorzej. ten portal nie jest dobry, bo tylko do艂ujemy si臋 nawzajem nie uzyskuj膮c od nikogo 偶adnej pomocy. z przykro艣ci膮 musz臋 stwierdzi膰, 偶e czytaj膮c wypowiedzi na temat waszych fobii ..moja okaza艂a sie najgorsz膮... nie mam si艂y ju偶 z tym walczy膰 i coraz cz臋艣ciej my艣l臋 o...jakby to uj膮膰 aby nie brzmia艂o jak w ksi膮偶ce "Weronika postanawia umrze膰" o ca艂kowitym uwolnieniu siebie i innych od tych potwornych natr臋ctw. Nie potrafie juz normalnie 偶y膰, dzi艣 juz nawet nie wiem co znaczy to s艂owo...w poradniach wiem ju偶, 偶e nie uzyskam pomocy. Prywatnie owszem, ale musia艂abym wyda膰 fortun臋 a i tak pewnie by to ie pomog艂o.. 偶ycz臋 wam aby艣cie nigdy nie mieli do czynienia z czym艣 takim jak ja. nie pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

klodi, skoro nawet nie chcesz podj膮c leczenia, bo z g贸ry zak艂adasz, 偶e ci nie pomo偶e, to rzeczywi艣cie - nie ma o czym m贸wi膰. Nie wszystkie poradnie s膮 odp艂atne. To mit, 偶e do psychologa trzeba umawia膰 si臋 za pieni膮dze. Heh, a ja bym chcia艂a mie膰 "paj膮kofobi臋" zamiast swojej, bo z paj膮kami cz艂owiek da rad臋 funkcjonowa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja te偶 mam fobi臋
Spo艂eczn膮,boj臋 si臋 ludzi. Robi si臋 to nie do wytrzymania :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mochair
Wszystko zacz臋艂o si臋 w przedszkolu, tam by艂a taka mi艂a pani ale bardzo sie na mnie dar艂a jak cos przeskroba艂e, la艂a mnie linijk膮 i ci膮gne艂a za ucho jak komu艣 zabra艂em zabawk臋, albo nie umy艂em z膮bk贸w. Mia艂em te偶 bardzo przewra偶liwon膮 matk臋 kt贸ra la艂a mnie paskiem jak nie odrobi艂em lekcji.Teraz boj臋 si臋 panicznie kobiet, zupe艂nie nie wiem co robi膰 tylko mi bije szybko serce i nie odzywam si臋 wcale, a jak mnie jaka艣 dotknie to jakby rozpalone 偶elazo, tak jestem wra偶liwy, wi臋c omijam je z daleka i jestem sam i ju偶 tak zostan臋 do ko艅ca 偶ycia co艣 czuj臋. Tak膮 mam fobi臋. :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ComeASANBEL
A Wiecie co?... Ostatnio mialam wypracowanie w szkole o fobiach. I uslyszalam jak taki idiota. powiedzial ze chcialby miec fobie prze lud藕mi to by nie chodizl do szko艂y.. 偶a艂osne :/ Na parwde ci co nie maj膮 fobii nie wiedz膮 jakie maj膮 szcz臋艣cie. Wsp贸艂czuj臋 wszytskim Wam Kt贸rzy musieli przechodzi膰 przez. piek艂o zwi膮zane z jak膮 kolwiek fobi膮. Sama wiem jak to jest.. Cierpi臋 na co艣 moim zdaniem gorszego od anoreksji.. jest to dysmorfofobia. Mam jednak nadzieje 偶臋 wyjde z tego oczywiscie przy pomocy terapeuty ( Ewa Domi艅skiej Klimek).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ComeASANBEL
zapomnialam wyjasnic tego pojecia . DBB-(dysmorfofobia) jest to zaburzenie w postrzeganiu siebie, racjonalne lub nie. Banie si臋 ci膮g艂y strach przed tym 偶e jest sie innym , gorszym, brzydszym.Jest to bardzo trudne do wyleczenia. Tacy ludzie cz臋sto kalecz膮 sobie twarz gdy nie maj膮 pieni臋dzy na operacje..My艣l膮 o tym 偶eby si臋 zmieni膰. w takich sytuacjach nawet rodzina nie pomo偶e.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ComeASANBEL
Kurde to musi by膰 straszne..:// ja mam l臋k przed tym 偶e kto艣 mo偶e polozyc na mnie stope.. Np. wtedy gdy siedze na kanapie a niedaj Bo偶e n wet cz艂onek rodziny polo偶y sobie stop臋 kolo mnie.. nIe moge sie skupi膰 na oglondaniu filmu.. Tylko mysle 偶eby nie przys贸wa艂 jej do mnie.Nie ze sie brzydze, czy cos takiego poprsotu sie boje. oO ComeASANBEL mam nadzieje 偶e b臋dzie okej:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Deart123
Witam, chcia艂bym opowiedzie膰 o swoim problemie i dowiedzie膰 si臋 co WY o nim s膮dzicie. Chodz臋 do 3 klasy gimnazjum, i podejrzewam 偶e mam.... Szko艂o fobie, JA tak podejrzewam. Chc臋 si臋 dowiedzie膰 czy mo偶e rzeczywi艣cie jest to szko艂o fobia, a mo偶e zwyk艂y "le艅. Za ka偶dym razem jak wychodz臋 do szko艂y to czuj臋 stach, stach przed kolegami, nauczycielami, bo偶e nawet przed przebywaniem w grupie ! Boj臋 si臋 偶e mnie wy艣miej膮, 偶e zrobi臋 co艣 g艂upiego i si臋 skompromituj臋, boj臋 si臋 偶e nauczyciele zaczn膮 mnie pyta膰 a ja zrobi臋 z siebie idiot臋. Kiedy kto艣 chce mnie o co艣 zapyta膰 to nie wiem co powiedzie膰, czerwienie si臋 i my艣l臋 偶e zrobi艂em z siebie g艂upka. A nast臋pnego dnia boj臋 si臋 i艣膰, bo my艣l臋 偶e b臋d膮 si臋 艣miali. Nie odczuwam codziennie rano "lenia" tylko najzwyczajniej w swiecie si臋 BOJ臉 ! Zacz膮艂em z tego powodu wagarowa膰 ledwo przechodzi艂em z klasy do klasy, w tym roku wagarowa艂em ponad 2miesi膮ce. Wszyscy m贸wi膮 mi "im szybciej sko艅czysz szko艂e tym lepiej dla ciebie", WIEM ale nie mog臋 si臋 prze艂ama膰 ! Jak powiem o tym komukolwiem, pani psycholog, pedagog, to mog臋 si臋 za艂o偶y膰 偶e wezm膮 mnie za idiot臋, Kiedy chodzi艂em do poradni to udawa艂em przed psycholog "wielkiego" kozak, m贸wi艂em 偶e si臋 leni艂em, niechcia艂o mi si臋, itd... A tak naprawd臋 ba艂em si臋 powiedzie膰 obcej osobie co naprawd臋 my艣l臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Michael12333213
Czy osob臋 15 letni膮, kt贸ra boi si臋 wychodzi膰 z domu, z w艂asnego pokoju, boi si臋 kontakt贸w z lud藕mi, wychodzi tylko dlatego 偶e rodzice j膮 do tego zmuszaj膮 mo偶na nazwa膰 Hikikomori ? Przez 2 miesi膮ce wagarowa艂em, nie chodzi艂em do szko艂y, po prostu siedzia艂em w domu i by艂o mi z tym dobrze. Oczywi艣cie rodzicie si臋 dowiedzieli i zarzucili mi 偶e jestem, po prostu leniwy. Jak mam im wyt艂umaczy膰 偶e boj臋 si臋 wychodzi膰 z domu ? 呕a艂uj臋 偶e na samym pocz膮tku tego nie powiedzia艂em, na pocz膮tku zgrywa艂em "kozaka", m贸wi艂em 偶e mi si臋 nie chcia艂o, 偶e jestem leniwy itd. Cholera wstydz臋 to powiedzie膰, jak to zabrzmi ? "Mamo, boj臋 si臋 wychodzi膰 z domu, boj臋 si臋 ludzi". http://pl.wikipedia.org/wiki/Hikikomori

Udost臋pnij ten post