Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

kasiulena... --tak , tak, podaj ten przepis na zapiekane cuc-cus..o takim jeszcze nie slyszalam. ja wlasnie zrobilam salatke i wyszla taka sklejona klucha...do bani. gapa---jesien w kanadzie jest cudowna--indianskie lato--teraz juz wiem skad te indianskie mocne kolory.... tutaj, nasza srodziemnomorska jesien jest koloru zielono-brazowego....smutna i ciemna. ale--kanada baaardzo mi sie podobala---pewnie dlatego, ze krotko bylam????? margot---kissssss

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To zapodaje przepis :D Składniki: •1 jajo, 200ml śmietany, 250ml jogurtu, 200g kuskus, •600g wieprzowiny, 1 cebula, 2 papryki, 3 ząbki czosnku 3 bakłażany, natka pietruszki •ostra papryka, bazylia, pieprz, tymianek, cynamon łyżka miodu, mały koncentrat pomidorowy •oliwa do smażenia Etapy przygotowania 1.Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 2 ząbki czosnku 2.Papryki (najlepiej zieloną i czerwoną) pokroić w grubą kostkę, dorzucić na patelnię i chwilę smażyć 3.Dołożyć na patelnię mięso i mieszając smażyć 10 minut 4.Przyprawić koncentratem pomidorowym, solą, papryką, tymiankiem, cynamonem i miodem 5.Szklankę kuskus zalać wrzątkiem i zakryć (odczekać czas przewidziany na opakowaniu) 6.Gotowy kuskus dodać na patelnię do lekko przestudzonego farszu. Wymieszać z dodatkiem jajka i zielonej pietruszki 7.farszem wypełnić natłuszczone naczynie żaroodporne i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 180*C 8.W międzyczasie przygotować sos jogurtowy: jogurt z dodatkiem śmietany, soli, pieprzu, czosnku i bazylii zmiksować razem i odstawić na kilka minut Po 35 minutach farsz wykladamy na salate i polewamy sosem. Smecznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To zapodaje przepis :D Składniki: •1 jajo, 200ml śmietany, 250ml jogurtu, 200g kuskus, •600g wieprzowiny, 1 cebula, 2 papryki, 3 ząbki czosnku 3 bakłażany, natka pietruszki •ostra papryka, bazylia, pieprz, tymianek, cynamon łyżka miodu, mały koncentrat pomidorowy •oliwa do smażenia Etapy przygotowania 1.Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 2 ząbki czosnku 2.Papryki (najlepiej zieloną i czerwoną) pokroić w grubą kostkę, dorzucić na patelnię i chwilę smażyć 3.Dołożyć na patelnię mięso i mieszając smażyć 10 minut 4.Przyprawić koncentratem pomidorowym, solą, papryką, tymiankiem, cynamonem i miodem 5.Szklankę kuskus zalać wrzątkiem i zakryć (odczekać czas przewidziany na opakowaniu) 6.Gotowy kuskus dodać na patelnię do lekko przestudzonego farszu. Wymieszać z dodatkiem jajka i zielonej pietruszki 7.farszem wypełnić natłuszczone naczynie żaroodporne i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 180*C 8.W międzyczasie przygotować sos jogurtowy: jogurt z dodatkiem śmietany, soli, pieprzu, czosnku i bazylii zmiksować razem i odstawić na kilka minut Po 35 minutach farsz wykladamy na salate i polewamy sosem. Smecznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
melduje poslusznie, ze wywalilam cala salatke z cus-cus do smieci... nie dalo sie na nia nawet patrzec... cale szczescie, ze byla to tylko proba... nadal czekam na przepis... widze, ze wpisy pojawiaja sie z poslizgiem---- moze moderator to w koncy zauwazy??????? acha--jeszcze o jesieni wlosko-kanadyjskiej--- gapa----- u nas nie jest kolorowa ale za to caly czas swieci slonce...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To zapodaje przepis :D Składniki: •1 jajo, 200ml śmietany, 250ml jogurtu, 200g kuskus, •600g wieprzowiny, 1 cebula, 2 papryki, 3 ząbki czosnku 3 bakłażany, natka pietruszki •ostra papryka, bazylia, pieprz, tymianek, cynamon łyżka miodu, mały koncentrat pomidorowy •oliwa do smażenia Etapy przygotowania 1.Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 2 ząbki czosnku 2.Papryki (najlepiej zieloną i czerwoną) pokroić w grubą kostkę, dorzucić na patelnię i chwilę smażyć 3.Dołożyć na patelnię mięso i mieszając smażyć 10 minut 4.Przyprawić koncentratem pomidorowym, solą, papryką, tymiankiem, cynamonem i miodem 5.Szklankę kuskus zalać wrzątkiem i zakryć (odczekać czas przewidziany na opakowaniu) 6.Gotowy kuskus dodać na patelnię do lekko przestudzonego farszu. Wymieszać z dodatkiem jajka i zielonej pietruszki 7.farszem wypełnić natłuszczone naczynie żaroodporne i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 180*C 8.W międzyczasie przygotować sos jogurtowy: jogurt z dodatkiem śmietany, soli, pieprzu, czosnku i bazylii zmiksować razem i odstawić na kilka minut Po 35 minutach farsz wykladamy na salate i polewamy sosem. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To zapodaje przepis :D Składniki: •1 jajo, 200ml śmietany, 250ml jogurtu, 200g kuskus, •600g wieprzowiny, 1 cebula, 2 papryki, 3 ząbki czosnku 3 bakłażany, natka pietruszki •ostra papryka, bazylia, pieprz, tymianek, cynamon łyżka miodu, mały koncentrat pomidorowy •oliwa do smażenia Etapy przygotowania 1.Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 2 ząbki czosnku 2.Papryki (najlepiej zieloną i czerwoną) pokroić w grubą kostkę, dorzucić na patelnię i chwilę smażyć 3.Dołożyć na patelnię mięso i mieszając smażyć 10 minut 4.Przyprawić koncentratem pomidorowym, solą, papryką, tymiankiem, cynamonem i miodem 5.Szklankę kuskus zalać wrzątkiem i zakryć (odczekać czas przewidziany na opakowaniu) 6.Gotowy kuskus dodać na patelnię do lekko przestudzonego farszu. Wymieszać z dodatkiem jajka i zielonej pietruszki 7.farszem wypełnić natłuszczone naczynie żaroodporne i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 180*C 8.W międzyczasie przygotować sos jogurtowy: jogurt z dodatkiem śmietany, soli, pieprzu, czosnku i bazylii zmiksować razem i odstawić na kilka minut Po 35 minutach farsz wykladamy na salate i polewamy sosem. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wkurza mnie ta kafeteria... co wysle to mi wyskakuje informacja ze nastapil blad serwera.. a potem ni stad ni z owad kila postow naraz :o wrrrr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wait wait.... a gdzie te baklazany?? farsz piec w naczyniu?? a skad ta salata?? Nie widze jej w skladnikach. A mieso to w jakim stanie? W kostke? mielone? w paski?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pytanie do osób mieszkajacych w chicago! moze w skrocie opowiem moja historie. mieszkam w polsce mam 19 lat i chlopaka który wyjezdza do USA co jakis czas poniewaz ma zielona karte. w tej chwili robie studium kosmetyczne poniewaz wiem ze za 2 lata wyjade zapewne do chicago wraz z nim. i teraz co mnie dreczy: chodzi o to ze martwie sie ze z moim zawodem nigdzie nie bede miala pracy, ze jak to znajomi mowia bede sprzatac albo myc naczynia. czy to prawda??? czy takie zycie mnie czeka tam w chciago? czy oboje damy sobie tam rade? czy ktos moze mi podac plusy tego miejsca?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pytanie do osób mieszkajacych w chicago! moze w skrocie opowiem moja historie. mieszkam w polsce mam 19 lat i chlopaka który wyjezdza do USA co jakis czas poniewaz ma zielona karte. w tej chwili robie studium kosmetyczne poniewaz wiem ze za 2 lata wyjade zapewne do chicago wraz z nim. i teraz co mnie dreczy: chodzi o to ze martwie sie ze z moim zawodem nigdzie nie bede miala pracy, ze jak to znajomi mowia bede sprzatac albo myc naczynia. czy to prawda??? czy takie zycie mnie czeka tam w chciago? czy oboje damy sobie tam rade? czy ktos moze mi podac plusy tego miejsca?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pytanie do osób mieszkajacych w chicago! moze w skrocie opowiem moja historie. mieszkam w polsce mam 19 lat i chlopaka który wyjezdza do USA co jakis czas poniewaz ma zielona karte. w tej chwili robie studium kosmetyczne poniewaz wiem ze za 2 lata wyjade zapewne do chicago wraz z nim. i teraz co mnie dreczy: chodzi o to ze martwie sie ze z moim zawodem nigdzie nie bede miala pracy, ze jak to znajomi mowia bede sprzatac albo myc naczynia. czy to prawda??? czy takie zycie mnie czeka tam w chciago? czy oboje damy sobie tam rade? czy ktos moze mi podac plusy tego miejsca?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pytanie do osób mieszkajacych w chicago! moze w skrocie opowiem moja historie. mieszkam w polsce mam 19 lat i chlopaka który wyjezdza do USA co jakis czas poniewaz ma zielona karte. w tej chwili robie studium kosmetyczne poniewaz wiem ze za 2 lata wyjade zapewne do chicago wraz z nim. i teraz co mnie dreczy: chodzi o to ze martwie sie ze z moim zawodem nigdzie nie bede miala pracy, ze jak to znajomi mowia bede sprzatac albo myc naczynia. czy to prawda??? czy takie zycie mnie czeka tam w chciago? czy oboje damy sobie tam rade? czy ktos moze mi podac plusy tego miejsca?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pytanie do osób mieszkajacych w chicago! moze w skrocie opowiem moja historie. mieszkam w polsce mam 19 lat i chlopaka który wyjezdza do USA co jakis czas poniewaz ma zielona karte. w tej chwili robie studium kosmetyczne poniewaz wiem ze za 2 lata wyjade zapewne do chicago wraz z nim. i teraz co mnie dreczy: chodzi o to ze martwie sie ze z moim zawodem nigdzie nie bede miala pracy, ze jak to znajomi mowia bede sprzatac albo myc naczynia. czy to prawda??? czy takie zycie mnie czeka tam w chciago? czy oboje damy sobie tam rade? czy ktos moze mi podac plusy tego miejsca?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesc dziewczyny... co to za jakies \"zglos do usuniecia\"? czyli mozna skasowac czyjes posty? Przepis calkiem ciekawy... az slinka leci po brodzie... :D nonsense89 - dobre pytanie.. trzeba duzej naiwnosci zeby myslec, ze pojedziesz do Ameryki i od razu bedziesz miec prace taka jaka sobie wymarzysz.. za duzo filmow ogladasz.. milego wieczoru wszystkim..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hejka ano wlasnie...z tymi baklazanami to jest tak ....oryginalnie ten farsz zapiekany byl w wydrazonej polowce baklazana, ale poniewaz nawet po zapieczeniu skorka baklazana jest niezjadliwa (ok moze zjadliwa ale nie najsmaczniejsza) zmienilam nieco ten przepis i farsz zapiekam w naczyniu zaroodpornym. A salata jest zwyczajna, np Green Batavia, red cos, rocket albo lambs lettuce - sorki nie znam polsich odpowiednikow :o ) pokropiona jakas smaczna oliwa :) A mieso jest mielone ( najlepiej jakby bylo z mala iloscia tluszczu, np minced steak... mozna kupic gotowe (ja wlasnei z gotowego robie) alebo samemu zmielic :) Pozdrawiam 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kokus - to \"zglos do usuniecia\" to wydaje mi sie ze zamieszczone zostalo dla pomaranczowych wpisow oraz osob ktore naprzykrzaja sie uzytkownikom forow :)... takze jak kogos zirytuje to sru do moderatora forum ze skarga :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do nonsense - jesteli nie masz problemow z jezykiem oraz masz legalne prawo do pracy to znajdziesz sobie prace i to niekoniecznie w sprzataniu albo w kuchni. Jezeli masz jakies certyfikaty kosmetyczne lub szczegolnie fryzjerskie, to wydaje mi sie, ze bez problemu znajdziesz prace w takim miejscu jak Great Clips czy Hair Cuttery na poczatek. Sa tez rozne salony \"paznokciowe\" na przyklad w Wal-Mart albo rozne takie male prowadzone przez azjatyckie rodziny, wiem, wiem, to nie jest najbardziej prestizowe miejsce, ale na pcozatek sie liczy... Lepiej to niz siedziec bezczynnie w domu... Ja nie mieszkam w Chicago i nie jestem kosmetyczka, wiec sie nie wypowiadam z doswiadczenia, ale wydaje mi sie, ze sa tam salony kosmet otwierane przez Polki albo kobitki polskiego pochodzenia... Jezeli sie gdzies zaczepisz i zdobedziesz doswiadczenie i jakies referencje to potem juz z gorki. Oczywiscie ze nie bedzie tak latwo jak gdybys poszla do salonu kolo domu w Polsce i szukala tam pracy. W koncu bedziesz w obcym kraju. Ale nie ma rzeczy niemozliwych... Jest tu milion nacji i wszyscy jakos sobie radza... Ale tak na serio przede wszystkim nie izoluj sie od calego swiada tylko dlatego, ze nie znasz ludzi... Koniecznie sie zaangazuj w jakas grupe - albo rekreacyjna, albo imprezowa, albo religijna... cokolwiek, zeby zawrzec znajomosci i miec jakis punkt zaczepieina. Tu ludzie zyja bardzo szybko wiec sie trzeba podwojnie starac zeby nie utonac w tlumie... Ale jak sie juz zaczepisz to jest ok... Ja bym tego miejsca nie zamienila na zadne inne na swiecie... No chyba ze bym wygrala na loterii... wtedy bym sie przeniosla na Bahamy albo do Cabo... hehehe...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nonsense89 - w USA prace kosmetyczki mozesz uprawiac tylko po uzyskaniu tubylczych uprawnien - kurs i dosc rygorystyczny egzamin stanowy. A kurs robiony w Polsce ulatwi Ci co najwyzej przebycie kursu w Chicago ;) Kasiulena - pyszna zapiekanka :) Tzn. nie zrobilam jej jeszcze, ale pysznie wyglada na ekranie ;) A to mieso to czasem nie wolowina ma byc, tym bardziej, ze piszesz minced steak? Tez nie mam zbyt dobrych doswiadczen z baklazanami wlasnej roboty, a strasznie tego zaluje, bo ogolnie uwielbiam je :o Zeby wszystkim narobic smaku, to powiem co ja dzis pichce, mam jeszcze 5 min. czasu do wyciagniecia z piekarnika, wiec sie streszczam: perska zapiekanka kurczakowo-szafranowa z ryzem :classic_cool: Troche tam jest i szpinaku, troche cebuli, troche kurkumy na dodatek kolorystyczny, a na wierzchu, ktory potem okaze sie spodem sa migdaly z miodem :classic_cool: Do tego bliskowschodnia surowka z rzodkiewek i sie uegzotycznie na calego :D Au revoir ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja na dominikanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bagatelko----opowiedz dokladniej o tej perskiej kurze... musi byc dobra. a w zamian daje ci wloski przepis na baklazany; 1.pokroic baklazany w plastry, posolic, poczekac 30 min i obtoczone w mace obsmazyc kazdy na pataleni, nie musi byc bardzo dokladnie. 2. z przecieru pomidorowego ugotowac prosty sos, tzn. najpierw wrzucuic na olej czosnek, potem troche natki, dodac przecier, nastepnie jak trzeba troche wody, sol i pieprz,bazylie itp. gotowac przez 10 min. 3. w naczyniu zaroodpornym ukladac warstwami; --baklazany /usmazone/ --sos --mozzarelle w plasterkach --sos --posypac parmezanem --itd. powtarzac te kolejnosc sosu musi byc wystarczajaco, zeby zapiekanka nie byla sucha... piec okolo 30 min. a teraz przepis latwiejszy; cienkie i dlugie-/krojone na skos/ plastry baklazanow upiec na patelni grillowej z kazdej strony. zamarynowac w misce mieszajac z sosem z; oliwy, czosnku, natki, octu, soli.. ostrej papryczki. baklazany po rumunsku; cale nieobrane baklazany upiec do miekkosci w piekarniku . jak ostygna zdjac skore, zmiksowac lub rozgniesc widelcem , dodajac; czosnek, sol, cytryne.natke a na koniec troche dobrego polskiego majonezu....pycha. tylko nie myslcie , ze ja to gotuje, no...moze raz na 5 lat... znudzily mi sie juz te przepisy, dlatego szukam czegos nowego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ooo, kryspino, dziekuje za baklazany, szczegolnie przepis rumunski mnie pociaga ze wzlg. na prostote ;) Ta zapiekanka perska wyszla dosc niespodziewanie - cos a la omlet/suflet/ryz na slodko ... bardzo delikatne i szafranowo subtelne jedzonko, ale zdecydowanie dla tych, co lubia na slodko ... Nie jest bardzo slodkie, bo nie ma tam cukru (tylko miod), ale nie jest tez slone ani pikantne ... A teraz pytanie do srodzimnomorzan: figi swieze maja jakis ulubionych partnerow pokarmowych, np. slyszalam, ze z kozim serem? Mam w lodowce i to i to, ale tak z ciekawosci, jakbysmy tych wszystkich fig nie wcieli za jednym (kozim) podejsciem, to z czym jeszcze sie one lubia bratac? Mam tez zamiar zrobic cos z sera koziego z ciastem francuskim ... moze ktos akurat przez przypadek ma cos podobnego na sumieniu? Ja sobie poszukam jakis przepisow, ale zawsze razniej zrobic cos, co ktos znany i lubiany zna i lubi ;) Buziaczki 👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hm......figi, sa pyszne, mam w ogrodzie drzewko figowe i kiedy obrodzi, to...nie wiadomo z nimi zrobic..tyle ich jest . tutaj je sie figi same jako owoce, ewentualnie mozna zrobic dzem albo przyrzadzac na slodko jako deser. wszyscy proponuja je w prezencie sasiadom, w nadzieja, ze wezma i , ze sie nie zmarnuja...ale nic z tego tutaj kazdy ma figowca. ja kiedys zrobilam je smazone w syropie -niby jak marmolada, ale cale, i podalam z bita smietana i lodami... o kozim serze nic nie wiem....to chyba specjalnosc grecka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hm......figi, sa pyszne, mam w ogrodzie drzewko figowe i kiedy obrodzi, to...nie wiadomo z nimi zrobic..tyle ich jest . tutaj je sie figi same jako owoce, ewentualnie mozna zrobic dzem albo przyrzadzac na slodko jako deser. wszyscy proponuja je w prezencie sasiadom, w nadzieja, ze wezma i , ze sie nie zmarnuja...ale nic z tego tutaj kazdy ma figowca. ja kiedys zrobilam je smazone w syropie -niby jak marmolada, ale cale, i podalam z bita smietana i lodami... o kozim serze nic nie wiem....to chyba specjalnosc grecka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:) Bagatelka - jesli chodzi o kozi ser i ciasto francuskie, to polecam zrobic quiche :) Prosty przepis a jaki smak! :D Moj przepis to: na ciasto fracuskie wylozone na forme do tart, nakladam podsmazony wczesniej boczek. Nastepnie zalewam to jajkami ze smietana (wczesniej oczywiscie dokladnie wymieszanymi z odrobina pieprzu- proporcje 4 jajka i 20 ml smietany). Na to klade kawalki sera koziego oraz swiezy rozmaryn lub/oraz tymianek. Piec w temp. 200°C przez 15-20 minut. Palce lizac :) Przepis swietnie smakuje ze swiezymy figami i rukola :) Pozdrawiam wszystkich :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesc.. jestem tu codziennie i czytam te pyszne przepisy.. a figi? baaardzo lubie... niestety tylko suszone sa dostepne w kraju nad Wisla.. lista obecnosci podpisana.. :D pozdrowienia..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciao, przepisy fajne, pobudzaja wyobraznie. kokus,,moze znasz jeszcze jakies inne, ciekawe ,historyczne\"kawalki\" z youtube???? ja ostatnio "odkrylam" www.tuba.fm. a poza tym to nie wiem dlaczego , ale od pewnego czasu nie udaje mi sie sluchac przez internet polskiego radia... mojego ulubionego pr. 3. i..zapraszamy do trojki...szkoda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ha, a mi sie NIC nie udaje sluchac przez internet, nie wiem co sie stalo, czy ktos moze wie, co moze byc powodem utraty glosu przez komputer ??????????????????? Quiche z kozim serkiem, a raczej myslenie o tym smakolyku, pozwoli mi przetrwac dzisiejszy dzien, a nie bedzie latwo (brak snu + 8 godz pracy :o ) 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×