Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lady Black

P jak PROLAKTYNA

Polecane posty

Natchnęłyście mnie ostatnio… przeglądałam stare posty i powiem szczerze, że nie mogłam się oderwaćJ Po części to tez moja sprawa, bo problemik dotyczy i mnie… Moja Historia? Praosta… Mam 21 latek od około 2 latek wiem, że mam problemik… Zaczęło się prozaicznie, bo od pigułekJ po 3 miesiącach brania okazało się że musze odstawić, bo nie dość ze cycki bolały mnie niemiłosiernie, powiększyły się o 2 rozmiary, to jeszcze okazało się ze mam MLEKO trochę komicznie to brzmi teraz , ale wtedy nie wyglądało tak kolorowo. I tu się dopiero zaczęło… najpierw rozmowy z ginekologiem, który sprawiał wrażenie, że wie na ten temat mniej ode mnie… na własna rękę porobiłam więc wszystkie możliwe badania z USG włącznie (pomijam fakt iż kosztowało mnie to dużo nerwów i monet) mniejsza o większość po długich i ponad rocznych oczekiwaniach dostałam się wreszcie do endokrynologa i dostałam Bromergon,. Okazałao to tez nie bardzo mogę go brać, ponieważ godzinę po wzięciu tabletek mam jazdy z wymiotami i traceniem przytomności włącznie. Morał… Na razie nic nie robię… czekam… jeśli ktoś zna jakiegoś dobrego endokrynologa w okolicach Warszawy niech da znać… A i wygrzebałam coś o Bromergone… BROMERGON (Bromocriptini mesilas) Lek na receptę. Klasyfikacja międzynarodowa ATC: G - układ moczowo-płciowy , N - ośrodkowy układ nerwowy Opakowanie: 30 tabl., 1 tabl. = 2,5 mg bromokryptyny. Zastosowanie: Bromokryptyna jest lekiem z grupy pochodnych alkaloidów sporyszu, stosowanym w leczeniu zaburzeń miesiączkowania, niektórych typów niepłodności, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, w celu zahamowania poporodowego wytwarzania mleka (np. po poronieniu, przy przeciwwskazaniach do karmienia piersią), w zaburzeniach potencji u mężczyzn, akromegalii, guzach przysadki oraz w chorobie i zespole Parkinsona. Przeciwwskazania: Uczulenie na bromokryptynę i inny lek będący pochodną sporyszu, np. na ergotaminę, dzieci do 15 rż. Podczas leczenia nie należy spożywać alkoholu. Więcej działań niepożądanych leku może wystąpić u chorych na nadciśnienie tętnicze, choroby nerek i wątroby, chorobę wrzodową, choroby serca, choroby psychiczne oraz u osób przyjmujących jednocześnie leki obniżające ciśnienie tętnicze, pochodne sporyszu, np. ergotaminę. Nie należy przyjmować leku razem z doustnymi środkami antykoncepcyjnymi oraz lekami hormonalnymi, jak estrogen, progesteron. Działania niepożądane: Zawroty i bóle głowy, nudności, suchość w jamie ustnej, senność, obniżenie ciśnienia (uczucie omdlewania, mroczki przed oczami). Jeśli pojawi się nieostre widzenie, bardzo ciężki, niespotykany ból głowy, wymioty, ból w klatce piersiowej, trudności w oddawaniu moczu, szybkie lub wolne bicie serca, duszność, pobudzenie, bezsenność, wysypki skórne, trzeba jak najszybciej skonsultować się z lekarzem. Dawkowanie: Ściśle według wskazań lekarza. Leczenie rozpoczyna się stopniowo, pełny skutek działania jest widoczny po 3-4 tygodniach od rozpoczęcia leczenia. Pierwsza dawka leku może spowodować silne zawroty głowy, dlatego najlepiej położyć się po przyjęciu leku. Nie należy przerywać leczenia bez konsultacji z lekarzem. Tabletki najlepiej przyjmować po jedzeniu, aby uniknąć dolegliwości żołądkowych. Nie wolno przyjmować na raz podwójnej dawki leku. Uwagi: Jeśli podczas leczenia bromokryptyną kobieta zaszła w ciążę, powinna jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Ostrożnie należy prowadzić pojazdy mechaniczne i obsługiwać maszyny, ponieważ lek wywołuje zawroty głowy. Jeżeli jesteś w ciąży lub karmisz dziecko piersią: Nie należy stosować leku u kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią (hamuje laktację). Producent: Lek Polska, PL; Lek, SI A i jeszcze jedno… napiszcie o swoich reakcjach po Bromergone, czy tylko ja jestem wyjątkiem????

Gość Kobietka30
u mnie stwierdzono nadmiar prolektyny choć nie miałąm takich objawów jak opisujesz. po prostu nie miałam miesiączek - to był główny powód do badania. po podaniu letroxu /lek stosowany w niedoczynności tarczycy, zawiera tyroksynę/ w ciągu 2 miesięcy leczenia PRL wróciła do normy.

Gość Kiełbasa 20
A czy na PRL trzeba leczyc sie cale zycie? Czy po odstawieniu leku wraca do normy? Czy znika trądzik? Czy w ogole nie mozna brac pigulek antykoncepcyjnych?

Gość PRL
Ja biore leki już 10 miesiecy , prolaktyna spada , na poczatku żle sie czółam ,nudności ,zawroty głowy,omdlenia ale jakoś sie przyzwyczaiłam . Moż miałaś za dużą dawke ja zaczełam od 0,5 tabletki po miesiacu brałam już całą tabletke i tak do tej pory. Może powinnaś brać Parlodel jest drogi ale nie daje takich skutków jak inne.

Gość Kobietka30
w moim przypadku - nadmiaru prolaktyny spowodowanego niedoborem tyroksyny - trzeba już zawsze brać leki. nadmiar prolaktyny może być spowodowany np. guzami /to sprawdzano u mnie rgt głowy i badaniem dna oka/ i wtedy leczy się nowotwór. po prostu trzeba znaleźć przyczynę złego poziomu hormonów i ją wyeliminować. moje zaburzenia wcale nie miały żródła w systemie płciowym, on tylko tak zareagował na inne dysfunkcje organizmu.

Ja miałam okres i odólnie dobrze się czułam dopuki nie zaczęłam brac tych pigułek, po konsultacji z lekarzem dowiedziłam się,że owszem mogę brac pigułki, ale tylko te jednofazowe i też nie wszystkie, wiec cały sens antykon cepcji padł, bo jednohormonalne nie dają 100%, a jedynie ok. 80

Ja miałam okres i odólnie dobrze się czułam dopuki nie zaczęłam brac tych pigułek, po konsultacji z lekarzem dowiedziłam się,że owszem mogę brac pigułki, ale tylko te jednofazowe i też nie wszystkie, wiec cały sens antykon cepcji padł, bo jednohormonalne nie dają 100%, a jedynie ok. 80

Gość Buziak
ja wlasnie mam podwyzszony poziom prolaktyny...bo mam mikrogruczolaka przysadki mozgowej...lecze sie od okolo 4 lat...poczatkowo nie mialam okresu...po wizycie u lekarza i wszelakich badaniach:) dostalam parlodel....a teraz biore dostinex :)...okres jest...owulacja jak mowi moja pani ginekolog tez jest...co do problemow z cera...to rzeczywiscie jak poziom prolaktyny byl wyzszy to moja buzia wygladala jakby gorzej....aha...no i teraz zauwazulam o kilka wloskow wiecej...no i mialam wyciek z piersi(zawsze moglam zostac mamka:) )...glowa czasem boli...ale rzadziej niz kiedys...ogolnie nie jest zle;)...pozdrawiam wszytskie panie z podwyzszona prolaktyna:)

a wiecie co jest najśmieszniejsze? ja mam prolaktynę w norme, jak czytam na forum, ze niektóre z was mają ponad 2-3... raszy większą to mie aż mierzi ja mam tylko Mleko i dziwne objawy po Bromergonie

Gość lady Violette
czy ktoś ma kłopoty z podwyższoną prolaktyną?

dziewczyny!!! ja właśnie wyszłam ze szpitala-badali i stwierdzili hiperprplaktynemie, dostałam od doktorki bromocorn i primolut - nor-czy ktoś zna to ostatnie lekarstwo??? wolę teraz się dopytac bo o diane sie nie dopytałam przez 5 lat i teraz mam problemy....

Ja mam podwyższoną PRL, ale niezbyt dużo, co dziwne to miesiączki miałam i mam jak najbardziej regularne, po ślubie od 6 miesięcy nie mogę zajść w ciążę i postanowiłam pójść do lekarzy, po czym okazało się że PRL jest podwyższone. Jednak miałam też inne badania na wykrycie owulacji itp. okazało się że ją mam(sama nie wiem może jajeczko nie pęka?), nie wiem tylko dlaczego nie zachodzę w ciążę. Miałam lekki mlekotok, ale już od prawie 2 miesięcy biorę Bromergon, proszę powiedzcie mi co jest nie tak, dlaczego nie mogę zajść w ciążę.Mąż zrobił też badania w prawdzie nie były za rewelacyjne, ale i też nie najgorsze, więc sama już nie wiem co jest nie tak i kiedy wreszcie będziemy mogli cieszyć się dzidziusiem, a planujemy miec pięcoro, tylko kiedy i jak? :-( , u mnie wyszło że z związku ze stresem mam PRL podwyższone.

Gość Do Emilki
Jaakie miałaś badania czy wystepuje owulacja (usg i krew) Napisz w którym dniu cyklu. Musisz cierpliwie czekać brać leki,może nie w każdym cyklu wystepuje owulacja.Nawet zdrowe kobiety mają cykle nieowulacyjne czasami. Ja też zamieżam sprawdzic czy jajeczkuje,ale ja lecze sie już 10 miesiecy.

Tak robiłam USG narządów rodnych, i na sprawdzenie czy jest owulacja i wszelkie badania z krwi na progesteron, PRL i inne hormonalne, wszystkie były ok prócz PRL (za wysoka - prawie dwa razy wyższa niż norma) i TSH (było za niskie ale endokrynolog powiedziała bym się TSH nie przejmowała bo to nie ma wpływu na płodność, miałam też USG tarczycy i jest ok, był mały guzek ale nie groźny i zniknie, poprostu hormony się rozregulowały od stresu i organizm się tak bronił powstającymi guzkami-moja tarczyca za mocno pracowała niż było to potrzebne), USG narządów rodnych robiłam 13-14 dzień cyklu i tam wyszło że mam owulację, badania z krwi hormonalne robiłam w 6 dniu cyklu i 23 dniu cyklu. jestem dobrej myśli jak nie dostanę w poniedziałek(10.01.2005 ) miesiączki to robię test i mam nadzieję że się uda, w tej chwili muszę powiedzieć że źle się czuję jakby mnie grypa łapała i mam podwyższoną tepm. do 37C od czterech dni, ale to chyba nie ma wpływu na wynik i już się nie mogę doczekać, narazie chodzę na basen i taniec i nie skupiam się na tym. pozdrawiam serdecznie

Gość toto
do emika czy mozesz opisac jak wyglada badanie nasienia czy to bardzo stresujace?

Wiesz, to raczej mogłoby być pytanie do Panów, ale z tego co mi mąż mówił to mogę Ci wyjaśnić jak to wygląda.Badania robiliśmy w klinice NOVUM na bocianiej w W-wie, przychodzi się do recepcji i mówi, że chce się zrobić badanie spermy- ogólne. Od Pani dostaje się pojemniczek i idzie do pokoju, do którego nikt prócz Ciebie nie wchodzi, w pokoju tym jest nawet łazienka. Pokój jest dziwny, bo ma wielką kanapę, czerwone światło jak w \"burdelu\" , a na ścianach powywieszane są plalaty rozebranych dziewczyn, oczywiście są też pisemka w środku pokoju na stoliku. No i trzeba się troszkę samemu pomęczyć, a potem oddaje się pojemniczek to laboratorium i w przeciągu godziny jest wynik. Raczej nie jest to krępujące, bo jest się samemu w pokoju i nikt Ci nie przeszkadza- ja czekałam na męża na zewnątrz tego pokoju. powodzenia i pozdrawiam - nic strasznego :-)

Gość Eryka
hym.. ja te mam podwyższona prolaktynę i od kilku miesięcy biore Parlodel (jakies 3 opkaowania)Na poczatku tez wymiotoalam i bylo mi bardzo slabo ale potem organizm sie przyzwyczail a prolaktyna jest w normie. Niestety leki nadal biore:( a opakowanie kosztuje 65zl.

Gość Eryka
a no i Parlodel zawiera tyle samo bromkokryptyny co Bromergon,a w opkowaniu jest 30 tabletek.

cześć, właśnie wróciłam od endokrynologa i jestem zadowolona, moja PRL(prolaktynka) właśnie się unormowała (po 2 miesiaćach brania Bromergonu)i będę myśleć poważnie o dziecku, to tzn, nie muszę się już martwić, że coś ze mną jest nie tak, ale nie naciskam na dziecko-powolutku, wszystko w czasie - nie chcę się stresować i zauważyłam że im mniej o tym myślę, tym lepiej znoszę to i cieszę sie dodatkowo sobą, że mogę trzymać moją figurkę w normie, powodzenia życzę Wam sereczne- ja szykuję się na maj z dzidziusiem - tak żeby był np. spod znaku koziorożca lub wodnika. Moja Pani dr lek.med.Endokrynolog(a chodze prywatnie do kliniki enel-med) przepisała mi inny lecz by trzymać w normie prolaktynę PARLODEL - jest droższy, ale powiedziała, że jest orginalny, a Bromergon i Bromocorn to jego kopie, które właśnie wycofują ze sprzedaży. Ona poleca Parlodel dla osób myślących poważnie o dzieciach. Mam nadzieję, że mój organizm będzie dobrze znosił ten lek, jak Bromergon. Życzę wszystkim nam powodzenia w spełnianiu marzeń :-)

Gość dziewczyny mam pytanie
Podejrzewam że u mnie prolaktyna może być podwyższona... Zanim to się wyjaśni, mam pytanie -- prolaktynę może podwyższać estrogen (np. w pigułkach anty), prawda? Czy to oznacza więc, że stosowanie Cerazette (minipigułki nie zawierającej estrogenu) jest bezpieczne przy podwyższonej prolaktynie? Czy w ogóle nawet tego nie powinno się stosować?

Gość emiko
Dobrze, ze przerzucilas sie na Parlodel, szkoda tylko, ze nie od razu. Po nim nie ma takich nudnosci jak po polskich odpowiednikach. Bralam Parlodel dlugo, a teraz biore Dostinex i jest super! Przede wszystkim biore go raz w tygodniu, a nie codziennie. Co za ulga dla watroby! Nie rezygnuj z leczenia Parlodelem, bo to dobry lek, ale pamietaj tez, ze jest Dostinex, na wypadek gdyby leczenie mialo potrwac dluzej. Pozdrawiam, wlascicielka gruczolaka przysadki

No ja nie mam guza przysadki mózgowej i cieszę sie z tego bardzo, na USG widać, że mam owulacje, ale zbieramy sie z mężem zrobić jemu badania u androloga bo pierwsze nie były najlepsze. Ja raczej nie narzekam na Bromergon, bo dość dobrze go znosiłam, ale wiem że Parlodel jest lepszy więc będzie dobrze. :-) Pozdrawiam serdecznie

Gość bella76
dziewczyny kochane:) powiedzcie mi jak wygladaja badania na prolaktyne i progesteron?:) i ile kosztuja?:) dzieki!

Sa to badania z krwi. Za prl płace 18 zł, prog też pewnei coś koło tego. Prog trzeba robic w odpowiednim dniu, prl dowolnie(choc są rózne zdania.

Gość bella76
serdecznie dziekuje za informacje Lusiu:) dowiedziałam sie juz ze ma to byc 23 dzien-pozdrowienia:)

Cześć! Ja oprócz wysokiej prolaktyny mam endometriozę i jajniki typu PCO. O potomka staram się od 1,5 roku, ale cały czas nie tracę nadziei... Często piszecie o nieregularnycj miesiączkach, okresie napięcia miesiączkowego, problemach z wagą(otyłością) A to przynajmniej w moim przypadku wiążę się z endometriozą. Znalazłam świetnego lekarza i zdiagnozował mnie przy rozmowie, a badanie potwierdziło tylko to. Ładuję w siebie tyle hormonów, że najlepszych by powaliło: Clostilbegyt, Duphaston, i słynny Bromergon. Dziewczyny po prostu umieram- senność, mdłości, bóle głowy, zgagag, depresja, stany lękowe. Bomba!!! w związku z tym liczę, że szybko się uda. Nidy nie przypuszczałam , że przy regularnych miesiączkach (w miarę) nie mam owulacji! Po prostu szok, po latach zabezpieczeń na różne sposoby , okazuje się że jeste niepłodna!!!

Gość Marcysia1991
Hey... Wyobrazcie sobie ze ja mam 18lat a juz od 1,5 roku lecze sie na hiperprolaktynemie;) Mieszkam w UK. Na poczetku bralam Dostinex (Carbergoline). Na ostatniej wizycie moja endokrynolog powiedziala mi iz niedawno robili badania i ten lek po stosowaniu przez pol roku moze powodowac powazne choroby serca i pluc. Na szczescie u mnei wszystko w normie. Zostalam przeniesiona na Parlodel(bromocriptine). Biore 4 dzien... narazie odczuwam mdlosci i brak apetytu, ale czy ktoras z was moze zauwazyla zmiany na wadze?? Np. tycie?? Bardzo mi na tym zalezy zeby wiedziec bo pracuje jako modelka wiec waga dla mnie jest wazna!!;)

Gość Zmara
czesc dziewczyny, Ja robilam poziom prolaktyny dopiero miesiac temu. Dodam ze w styczniu poronilam i jakos lekarz nie wpadl na to aby mi zrobic wczesniej te badania. Co prawda @ mialam regularne jak w zegarku. Zajsc tez zaszlam, ale co z tego skoro nie moglam donosic. Dodatkowo wykryto u mnie aktywne ciała przeciw jądrowe, ktore ponoc zwalczaja rozwiajajaca sie ciaze. Lekarz przepisal mi bromergon ale strasznie zle sie po nim czulam wiec poprosilam o zmiane na dostinex. Dostinex zamierzam brac od nastepnego miesiaca gdyz zaczelam pic mieszanke ziolowa ojca Sroki. Czy ktoras z Was moze wiec czy ona powoduje obnizenie prolaktyny ?? u siebie zaobserwowalam zmiany jesli chodzi o nastroje, nie jestem juz tak nerwowa, okres tez ponownie wrocil do normy, nie mam juz plamien przed okresem. Zamierzam zrobic badania na plr w 20-23 dniu cyklu aby sie przekonac czy to dziala na poziom prl.

Gość BinoBamWino
Czy z unormowaniem poziomu prolaktyny, normuje się też waga u osób które przy podwyższonej odnotowały bezpodstawny przyrost wagi? Ja katowałam się dietami i sportem, ale waga nie spadała. Teraz od tygodnia zdiagnozowano mi hiperprolaktynemię i myślę, że przybranie na wadze wiąże się właśnie z tym hormonem. Łykam /Bromergon 1/2 tabletki dziennie i liczę na to że przy obniżeniu PRL waga się unormuje... bo juz nie mam siły!