Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dajana

euthyrox co to za lek ?

Polecane posty

Gość agaskamwo
A wiec tak... Ja biore ten lek od ponad roku. Z zasypianiem raczej nie mam problemow, bardziej z koncentracja. Mam 14 lat i juz teraz nie czuje sie na silach, a najgorsze jest to, ze ja tyje. Naprawde. Ostatnio schudlam 5kg. Ale znowu czuje, ze przytylam. Cwicze, tancze i az za bardzo kontroluje sie z jedzeniem i nie ma efektow. Chcialabym sie dowiedziec czy przez samo branie tabletek mozna przytyc, czy jest to nie mozliwe bo tabletki powoduja tylko lakniecie??

Gość kampinos
biore euthyrox 50 ponad rok i mialam zupełnie inne objawy niz wszystkie powyzej opisane, tzn. biegunka, przy czym ani nie chudlam ani nie tylam. trwalo to bardzo dlugo i szukalam roznych przyczyn - odstawialam po kolei kosmetyki ktorych uzywalam, zmienialam diete, odstawialam inne leki ktore przyjmowalam, az w koncu oswiecilo mnie i od dwoch tygodni odstawilam euthyrox i pomoglo. do tego momentu mialam straszna biegunke, rano, po pierwszym lyku herbaty lecialam do ubikacji i tak meczylam sie do poludnia. jeszcze nie moge tego potwierdzic, caly czas obserwuje. za pare dni zaczne przyjmowac euthyrox i zobacze czy biegunka powroci. czy ktoras z Was miala, badz ma taki problem?

Gość aneta55
mam 52 lata i moje klopoty zdrowotne zaczęły się kiedy przez przypadek okazało się ze mam niedoczynnośc. Od 2 lat biorę euthyrox- coraz większe dawki od 25 do 75, a efekty sa takie , ze nie jedząc w OGÓLE słodyczy ( kidyś potrafiłam po kolacji zjeśc jeszcze całą czekoladę) przytyłam 15 kilo i tyję nadal, mam zaparcia, porobiły mi się hemoroidy, mam obrzęki nóg, budze sie ze zdrętwiałymi rękoma. Mam objawy calkiem odwrotne do niedoczynności, zastanawiam sie, czy nie przestac zażywac euthyrox, na razie sama zmniejszyłam sobie dawkę., bo z endokrynologiem ciężko się dogadać.

Gość aneta55
mam pytanie do kampinos na jak długo odstawiłas euthyrox i jakie były jeszcze innereakcje organizmu?

Mam pytanie do osób które zażywają euthyrox, czy ktoś ma często bóle głowy ? Ja zażywam ten lek od kilku miesięcy i od tamtej pory mam niemal co drugi dzień bóle głowy! Czy powinnam odstawić lek i zasugerować lekarzowi żeby przepisał mi inny? Mam niedoczynność tarczycy wykrytą od niedawna. Czy zdarzają się bóle głowy tak często komuś kto zażywa ten lek? Niestety dziwi mnie to , bo na ulotce nie ma informacji w działaniach niepożądanych że mogą występować bóle głowy, szczerze mówiąc jestem pewna że to chyba od tego leku, bo odstawiłam na kilka dni lek i bóle ustąpiły.

Gość aska30
hej, biore Euthyrox od kilku dobrych lat (pewnie 5-6) dawka 125 (spora), wczesniej bralam eltroxin. nie mam zadnych skutkow ubocznych (przynajmniej nic o nich nie wiem :), moze juz zapomnialam jak to bylo - 15 lat temu bez tej magicznej tabletki co rano). choc mam teraz problem z wypadaniem wlosow i czasem sucha skora (kolana). biore juz duza dawke a moje TSH jest stale dosc wysokie ok 4,2-4,6. coz lekarz powiedzial zebym juz przy tej dawce zostala z uwagi ze jest juz ona spora. wstydliwa panno... moze zrob badania na poziom mikroelementow (niektore nie pamietam w tej chwili jakie) odpowiadaja za stany nastroju.... a moze joga? sprobowalam ostatnio i zakochalam sie w jodze... swienie sie czuje po niej, dodaje energii... znam te stany.. niby wszystko dobrze a jednak nie cieszy... ale po 30stce zrobilam rachunek sumienia :) i stwierdzilam ze nie warto. zycze wszystkiego najlepszego...

Mam skoliozę kręgosłupa czyżby to od tego bóle głowy???

Gość oiiio
całkiem prawdopodobne, polecam naprawde basen i obowiazkowo zmienic poszuszke z puchowej na ortopedyczna :)

Basen przydałby się ,ale co mi po tym jak nie umiem pływać :-( Za to na siłownię owszem chodzę ;-)

Gość mijjjana
czesc czy ktoraś z was wie skad sie biorą objawy nagłego przyspieszenia akcji serca uczucie uderzenia krwi do glowy, potem nagle uczucie zimna i drgawki nawet z tego zimna albo z nerwow sama nie wiem, natychmiastowa płaczliwość i rozdrażnienie? Czy to objaw ze biore za duzo eutyroxu czy raczej biore za niska dawke? Proszę o porade :(((((

Gość tygrysek69
Mam pytanie czy stosowanie tego leku jednoczesnie z lekami antykoncepcyjnymi Yasminella moze wywolac jakies zaburzenia?? czy te leki jakos na siebie zle wplywaja ?? z gory dziekuje za odpowiedz..

Gość kalinowa
Stosowanie leków na taczyce z lekami antykoncepcyjnymi nie ma zadnego znaczenia, one na wzajem sie nie wykluczają . Co prawda doustna antykoncepsja zwiększa zapotrzebowanie na tyroksyne, ale konsultowałam sie w tej sprawie z moim lekarzem i możesz spokojnie s\tosowac leki i jedne i drugie:) pozdrawiam

Gość bozia
Witam, czy wiele z Was bierze Euthyrox n 125?? piszecie, że to duża dawka!! czy z takiej dawki da sie zejść na niższą i po jakim czasie? w 2004r. poszłam na badanie po raz pierwszy i sie okazało, że mam TSH ponad 60!! dlatego od razu dostałam Letrox wtedy chyba 75, potem brałam już Letrox n 100 a teraz mam już Euthyrox n 125...czy to sie kiedyś unormuje?? odezwijcie sie..... Pozdrawiam!

Gość asia-30
hej bozia, ja mam chorobe Hashimoto, ktora polega na tym ze moj organizm sam niszczy komorki wlasnego ciala (w tym przypadku tarczycy) co nie jest obiecujaca diagnoza na zmniejszenie u mnie dawki tyroksyny. moja tarczyca juz prawie nie pracuje. takze ja raczej zostane przy tej dawce. ale pewnie jest wiele roznych przypadkow gdzie czasem mozna "zejsc" z takiej dawki. nie moge nic wiecej napisac. lekarz pewnie powie wiecej :). pozdrawiam aska

Pomocy....byłąm u endokrynologa.Stwierdził,właściwie nie zrozumiałam co,bo nie nazwał tego ani niedoczynnością ani nadczynnością.powiedział że mam na pewno powiększoną tarczycę,że mam guzek,ale jak zapytałam czy robić usg czy nakłuwać i badać powiedział,że nie bo w moim wieku wiele kobiet ma ten geuczoł powiększony.Tsh mam 1,99. Objay jakie mi dokuczają to : zimne ręce i stopy,uczucie zimna a czasem gorąca niezależnie od temperatury,czasem kogę w swetrze w 30 stopni upału siedzieć, nadmierne pocenie się, okres mi się ustabilizował dopiero w wieku 24 lat, b szybko się denerwuję czemu towarzyszy od razu kołatanie serca, mam też w sercu szmery, zły stan skóry przesuszenie niektóych partii nadmierne np sóry głowy czoła,nosa, ospałość tak jak niektorzy są wulkanami energii tak ja porobę kilka rzeczy i od razu muszę się zdrzemnąć,brak mi energii...co to może być?? polecił mi brać raz dziennie lek Euthyrox.Ma niby zmniejszyć objawy potliwości.

Gość kalinowa
Dziewczyno jak najszybciej pędz do innego lekarza. TSH nie jest za wysokie ale to nie znaczy ze wszystko jest ok, masz wszystki objawy występujące przy niedoczyności tarczyce. Jeśli możesz to zrób sobie jeszcze wynik na przeciwciała on się nazywa antyTPO, tego wyniku niestety nie refunduje nasz fundusz zdrowia, ale jego koszt to nie wiecej niż 20 złoty. Euthyrox jest lekiem typowym dla niedoczyności tarczycy która przebiega w chorobie hasimoto. A ten lekarz chyba za kompetentny nie jest. Uspokój się i weź sprawy w swoje ręce. Pozdrawiam

ale ten guzek czy inaczej powiększona tarczyca to coś groźnego jest??? wy też tak macie?

Gość kalinowa
Ja mam w tarczycy dwa guzki, wierz mi one nie muszą sie powiększać. Może tam są już długo ale o nich wczesniej nie wiedziałaś. Moje są cały czas takiej samej wielkości, świadczą o tym ze jednak coś się z twoją tarczyca jednak dzieje. Poszukaj dobrego endokrynologa.

Przeczytałam wszystkie Wasze spostrzeżenia na interesujący nas temat i z wieloma się niestety muszę zgodzić! W maju ubiegłego roku wycięto mi tarczycę - wielkie ponoć siedlisko guzków. Wcześniej leczono mnie na serce a okazało się, że tarczyca rozrosła się do ogromnych rozmiarów i dusiła serducho. A teraz ? Norma to wypadanie włosów, sucha skóra (pięty!), drżenia (bąbelki w krwioobiegu), tycie, niechęć do seksu, problemy z ciśnieniem krwi, no i te depresyjki. Jestem pod ścisłą kontrolą lekarza i to dobrego, systematycznie biorę lek(obecna dawka to N 100`a zaczynałam od N 25) i szlag mnie trafia bo myślałam, że jak pozbawią mnie tego świństwa to będzie ok.Wiem, uratowano mi życie ale mam wrażenie, że teraz jest ono nie moje! Czy to się zmieni? Co mam zrobić, żeby zacząć inaczej myśleć? Żeby nie liczyć schodów, krojonych kawałków itp? Może wariuję? Pozdrowienia.

Gość kalinowa
Nie wariujesz, a bynajmniej nie jesteś w tym sama. Ja już też nie mam siły ani ochoty na nic:(

Gość EXELINA
BIORĘ EUTYROX OD ROKU. PO ZAŻYCIU MAM KOŁATANIE SERCA. ALE TEŻ BARDZO PRZYTYŁAM. PRZEPISANO MO TEN LEK NA POWIEKSZAJACE SIĘ GUZKI W TRACZYCY, BO HORMONY BYŁY W NORMIE. TYLKO, ŻE TEN LEK GENERALNIE POWODUJE CHUDNIĘCIE A JA TYJĘ...NIGDY NIE WAŻYŁAM JESZCZE TYLE CO TERAZ.. CO TO MOŻE BYĆ?

Gość Mari21
Mam pytanie, podobno mam niedoczynność tarczycy i będę otrzymywała hormony. Czy po tabletkach hormonalnych się tyje?

Gość erter
Ewelina Ja tez tyję! Właściwie to zatrzymuje wodę w organizmie, puchnę, przytylam ok.8kg, nagle. Biorę dawkę 75.

Gość niunieczka.
ja bralam euthyrox dobre pare lat.... potem przerwalam bo tak jakos wyszlo..... teraz od roku biore regularnie i u mnie jest tak, ze dozo schudlam....lekarz mi powiedzial, ze jest szybsza przemian materii i dlatego chudne:) czego bardzo sie ciesze...:) co do innych skutkow to u mnie nie wystepuja....ale mysle ze zalezy to od dawki jakiej sie bierze.....bo przeciez z czasem dawka leku jest zmniejszana-jak sa lepsze wyniki TSh.... poza tym kazdy organizm jest inny i lek inaczej wpalywa na niego....

Ogólnie rzecz biorąc tyjemy przez pewien czas no bo to niestety szok dla organizmu! Wywalenie tarczycy w całości to przyjmowanie leku do końca świata - naszego, leczenie to nadzieja na chwilówkę. Guzki nie cofną się niestety a lek powoduje częściowe zahamowanie rozrostu - wszystko przed Wami dziewczyny!!! Ale pewne jest, że ciąża w takiej sytuacji TYLKO pod nadzorem dobrego specjalisty bo można dziecku zrobić krzywdę.Pozdrawiam!

Gość exelina
NINIECZKA JAKĄ DAWKĘ MIAŁAŚ??? ;)

Gość kis22
chciałam się dowiedzieć czy biorąc ten lek można pić alkohol? nie mówię tu o jakimś pijaństwie tylko tak raczej okazyjnie ;P z góry dziękuję za odpowiedz!

Gość Annija
Kochani! mam porzepisany euthyrox w b. małych dawkach, z powodu podejrzenia Haszimoto (niedoczynność), nigdy nie brałam leków hormonalnych, boję się , że przytyję. Teraz wagę mam prawie idealną :-). Ktos mi powiedział, ze schudnę...jak to jest z tym, powiedzcie

Gość histeria
hej Annija! Ja biorę euthyrox od jakiegoś czasu i wagę mam taką samą jak przedtem z tym że miewam napady wilczego głodu ale za to szybsze spalanie więc się wyrównuje i waga pozostaje bez zmian. Ale mam inny problem. Na początku czułam się dobrze ale po pewnym czasie już źle. Tylko że zamiast to złe samopoczucie przypisać lekom i coś z tym zrobić to ja tłumaczyłam sobie że to dlatego, że cięzko pracuje, za dużo obowiązków itd. Taki mam już charakter - zaciskałam zęby i dalej do pracy. Rano brałam tabletkę i zapominałam o całej sprawie. W rezultacie nieźle narozrabiałam w pracy (brak koncentracji) a mam do czynienia z finansami niestety. Teraz zbieram żniwo swojej pracy. Jestem kompletnie załamana.