Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oli_22

parkiet czy panele?

Polecane posty

Gość Assstarot
Hyfl ma rację. Panele można wymieniać częściej jeśli się znudzą, a parkieto to już na baaaardzo długo zostaje. I jak się zniszczy to większa tragedia niż z panelami. Ja mam właśnie Sensa - ktoś już tutaj wymieniał - i są naprawdę porządne, a taniej niż parkiet. I właśnie montaż o wiele łatwiejszy, zwłaszcza jeśli mają jak moje takie zamki do zatrzaskiwania.

Gość franuś
bedę kładła panele firmy Egger AC4 8+4mm ktoś może użytkuje jak się sprawdzają są polecane jako dobre przez monterów

Gość Wann
Ja ostatnio odkryłem świetny sklep z dobrymi panelami, tyle, że w Poznaniu. Panele nazywają się Sensa (ktoś tu już wyżej o nich wspominał) i są solidne, elegancko wyglądają i bardzo łatwo się je montuje. Sam sklep też super - fachowe doradztwo, możliwość montażu i przemiła obsługa. No tylko, że jedyny salon z tego co wiem jest w Poznaniu. Ale te same produktu można zamówić w sklepie internetowym www.nobless.pl/salon.php.

Gość mała_miki
Hejka, a ja przymierzam się do zakupu paneli i właśnie widziałam reklamę o podkładach gratis w Komforcie i byłam u nich w klepie i może nawet tam kupię bo wybór był spory, ale piszę do Was żebyście wyjaśnili mi po co te podkłady i czy warto rzeczywiście je położyć? pozdr

Gość gosciowaty
jeśli chcesz położyć panele to musisz zastosować podkład. A skoro w komforcie oferują taki podkład gratis do zakupu paneli to widocznie jest to świetna oferta, mozna zaoszczędzić sporo pieniędzy. Sam bym z chęcią skorzystał ale dokonałem już zakupu paneli jakieś 3 miesiące temu.

ja polecam panele, można w razie co niewielkim kosztem zerwać jak sie zniszczą/znudzą i położyć jakieś inne - parkiet jest na całe życie i to jego wada. Teraz nawet jeszcze chyba mają promocję w komforcie, żę jak kupisz panele to podkłąd już dostajesz gratis - na pewno informacje znajdziesz na stronie http://www.komfort.pl

Gość huhusek
jeśli parkiet to pamiętaj, że w kalsie ścieralności AC 4 czyli do miejsc publicznych o średnim natężeniu ruchu. Panele w klasie AC 3 są kiepskiej jakości i się wycierają szybko. Mam takie panele -classen- pinia sacramento, wyglądają jak deska sosnowa pzryciemniona, mam je już 7 lat i nigdy nic się nie stało, wyglądają jak nowe. Mam je położone również w kuchni, jedyny odprysk jest po tym jak spodło mi żelazko:-P

Gość huhusek
Zapomniałam dodać że oczywiście parkiet!!!:-D Parkiet jest mięciutki dla stóp jak się po nim chodzi i CIEPŁY w dotyku, na panelach zimą na boso jest okropnie zimno a na parkiecie ciepło. Więcej bym sobie nie położyła paneli z tego właśnie powodu.

Gość marekjestem
Ja wziąłem panele bo lepiej wygląda to u mnie w salonie, zdecydowałem się na dąb z firmy Drewex z Radzymina i jestem zadowolony, panele są naprawdę trwałe a dąb jak to dąb - mocny i twardy.

czyli jakby na panelach była kalkomania gąbeczki to by pan pisał, ze gąbka jak to gąbka - miękka i przytulna :D :D Wzór na panelach nie ma nic wspólnego z drewnem jaki przedstawia - to tylko papier z obrazem drewna pokryty laminatami. Natomiast i tak polecam panele - można niewielkim kosztem uzyskać na prawdę ładny efekt na wiele lat

Gość marekjestem
gandzia_77 pomyliłem się, miałem na myśli nie panele a deski parkietowe, które zamówiłem a to jest jednak różnica bo tutaj jest prawdziwe drzewo. Przepraszam za zamieszanie :P

Gość oMarika
Odświeżam ten temat bo zauważyła, że nie do końca wszyscy się orientują jak wielki jest wybór podłóg na naszym rynku. Nie trzeba się ograniczać do klasycznego parkietu lub paneli z laminatu. Oprócz litych desek są też deski warstwowe, które również są wykonane w 100% z drewna z systemem łatwego montażu. Oprócz gatunku drewna trzeba zdecydować jakie ma być wykończenie a wybór jest duży: szczotkowanie, parzenie, bielenie, bejcowanie itd I najważniejsze to czy podłoga ma być chroniona olejem czy lakierem.

Dziś w modzie są panele z drewna egzotycznego np. merbau czy jatoba. Swoją drogą, są to jedne z najtwardszych desek więc mają sporą żywotność.

Gość Loora
Szkoda, że jak urządzałam swoje mieszkanie kilka lat temu nie miałam okazji poczytać na ten temat i sama latałam jak szalona po różnych sklepach z podłogami i wypytywałam sprzedawców o wszystkie różnice. Co lepsze? co tańsze? a jak się sprawdza? a jaka gwarancja? i tak bez końca ;) Koniec końców wyszło bardzo dobrze bo wzięłam deskę barlinecką i wyszło sporo taniej niż za podobny parkiet.

Gość a ja własnie
bede przykrywac parkiet panelami:-(((

Gość Maruu
Parkiet panelami? Czemu?

Gość a ja własnie
czemu? bo dom nie był odwodniony i parkiet poczerniał bardzo (miejscami) bo dom wczesniej był słabo ogrzewany a ja ogrzewam konkretnie i sie miejscami rozsechł tak ze klepki same wychodzą...poza tym za 2 lata trzeba by go wycyklinowac ponownie a ja mam małe dziecko i nie dam rady sie wyniesc z domu.....przy układaniu paneli przynajmniej nic nie smierdzi.... pocieszam sie tym ze go nie zrywam tylko przykrywam:-D zawsze te panele mozna zdjac za jakis czas...

Gość Lamaa
Ale nie radzę Ci na to kłaść paneli z laminatu bo zaraz będzie na nich grzyb wiem coś o tym.

Gość magda bydgoszcz
panele podłogowe nigdy nie będą konkurować z naturalną drewnianą podłogą ... jak chodzę po panelach to mam wrażenie, że to plastikowy bęben ... Ja kupiłam naturalne dechy z Original Parquet na www.designplanet.pl. Super włoska podłoga. Każdy kto do mnie przychodzi to zachwyca się podłogą.

Gość jan_ka
O drewnie egzotycznym czytałam , że jest polecane nawet do łazienki. Nam się bardzo teak podoba- oglądaliśmy w Voxie podłogę Globalwood i cały czas o niej myślimy.

Konkurencją dla litych desek i parkietów są deski warstwowe, które można też kłaść na ogrzewaniu podłogowym. Wyglądają jak lite deski i są w naturalne, a ich cena też jest konkurencyjna.

Gość mozaika77
Ja bym się wcale nie zastanawiała, oczywiście, że parkiet. Jest ładniejszy, cieplejszy, cichszy, trwalszy i bardziej stylowy. Teraz masz na rynku przepiękne parkiety, np. mozaika palisandrowa czy z dębu czarnego http://www.parkietstudio.pl/mozaiki Pozdrawiam

Gość ing_aa
ja jestem bardziej za parkietem ze względu na wygląd, estetyczność, funkcjonalność i trwałość:) podłogi do całego domu wraz z montażem zamawialiśmy w sklepie http://www.parkiet.pl/produkty/ - cenowo trochę zaoszczędziliśmy, wszystko było wykonane bardzo sprawnie, więc jak jeszcze się zastanawiacie to nie ma nad czym - pamiętajcie że codziennie będzie patrzeć na tą podłogę i chodzić po niej!

Gość gość
Ja opowiadam się za parkietem drewnianym, najpiej dębowym - http://solidparkiet.pl/oferta to jest rozwiązanie solidne i na lata. Jeżeli jest podłoga dobrze położona, to nada mieszkaniu charakter. Nie tak jak panele, które po jakimś czasie się odkształcają albo po prostu niszczą.

Gość gość
Polecam zdecydowanie solidniejsze podłogi. U siebie robiłem parkiet dębowy, który świetnie się spracuje. Układał mi pan z http://www.sapo-podlogi.pl/ - teraz jest ciepło, cicho i elegancko. Panele to rozwiązanie krótkoterminowe.