Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiula pyta

Od czego zależy przepisanie tabletek ant.??? od wieku,....???

Polecane posty

Gość kasiula pyta

Mam pytanie. Przeczytałam gdzieś że to czy ginekolog wypisze mi pigułki zalezy od tego czy bedzie uwazal ze jestem dojrzala. po czym to stwierdzi? po rozmowi??!! to chyba nie rozmowa decyduje o tym czy mi przepisze prawda? od ilu lat mozna brac tabletki antykoncepcyjne?

Nie ma jakiejs granicy od.. ale wiadomo nie przepisze sie 12 letniej dziewczynie Wszystko generalnie opiera sie na wywiadzie, no i badaniach jak i cytologi, badaniu ginekologicznym. zapraszam, tam znajdziesz dodatkowe informacje www.forum.antykoncepcja.prv.pl

chodzi raczej o dojrzałość płciową a nie dojrzałość w sensie psychicznym (dojrzałośc psychiczną to raczej psycholog mógłby zbadać :) ) A dojrzałość płciową można łatwo ustalić pytając od kiedy dziewczyna miesiączkuje i od kiedy ma regularne miesiączki oraz przy badaniu ginekologicznym (bodajże sprawdza się wielkość macicy poprzez naciskanie od środka i od zewnątrz) psychicznie to dojrzała raczej jesteś skoro decydujesz się na wizytę u lekarza po antykoncepcję - przecież to świadczy w pewnym sensie o odpowiedzialności, a ludzie niedojrzali odpowiedzialni nie są

Gość kasiulka pyta
Dzieki za szczerosc rzeczywiscie decydujac sie nasamo pojscie do lekarza mozna stwierdzic ze jestem psychicznie dojrzala fizycznie mysle ze tez a przedewszystkim dlatego ze ten pierwszy raz mam za soba.

Gość fajnaniunia16
Witam!Zalży to gównie od wieku nie od gadki!!Ja mam 16 i lekarz mi sm zalcił tabletki hormonalne,ponieważ mam problemy z miesiaczkami.Zalecił on tabletki antykoncepcyjne,po których przytyłam,a było to tylko 1 opakowanie!!!!!!!!!!!!!!Dlatego teraz ich nie biąrę.Tobie tez je odradzam poniewaz ich długotrwałe zazywanie poowoduje PEZPŁODNOŚĆ!!!! pozdrawiam papa

Gość ło rany julek
Dziewczyno!! Nie mogłaś przytyc już od jednego opakowania! Prędzej mogłaś mieć źle dobrane pigułki i zatrzymywały one wodę w organizmie, czyli bardziej spuchłaś niż utyłaś. Nieprawdą jest też, że trzeba mieć regularne miesiączki, żeby brać pigułki antykoncepcyjne! Jedną z najczęściej stosowanych form leczenia nieregularnych cykli jest stosowanie pigułek hormonalnych! A już skrajną bzdurą jest stwierdzenie, że antykoncepcja powoduje bezpłodność!!!!!! Bezpłodność bywa również leczona hormonalną kuracją tymi samymi pigułkami antykoncepcyjnymi!!! Podstawą ich działania jest właśnie regulowanie cykli miesiączkowych. Hormony podawane codziennie w maleńkich dawkach sprawiają, że w danym momencie nie możesz zajść w ciążę. Jeśli przestaniesz dostarczać organizmowi te hormony ten stan nie będzie się przecież utrzymywał samoistnie! Czytać dzieci! Czytać więcej a nie wypisywać takie głupoty!! Żebyś mogła otrzymać od ginekologa receptę na pigułki antykoncepcyjne musisz zacząć miesiączkować i być rozwinięta fizycznie (np. mieć owłosienie łonowe). Musisz być również zdrowa. Otrzymasz skierowanie na przeprowadzenie prób wątrobowych (badanie wykonuje się przez pobranie krwi). Powinnaś też w zasadzie otrzymać skierowanie na badanie poziomu hormonów, ale to zalezy od lekarza. Jeśli masz np. chorą wątrobę, to nie powinnaś przyjmować doustnej antykoncpcji hormonalnej. Poszukaj sobie więcej informacji na tenen temat w necie. Kasiu! to, że masz "pierwszy raz za sobą" tez o niczym nie świadczy. Świat jest pełen molestowanych dzieci, które "pierwszy raz mają za sobą"....

a czy ja napisałam, że musi odpowiedzieć że ma te regularne miesiączki żeby dostać pigułki? Jak ktoś ma od zawsze nieregularne miesiączki a miesiączkuje od roku to raczej świadczy to że dopiero co hormony \"zaczęły działać\" i wtedy raczej nie pakuje się pigułkek anty chyba że są ku temu wskazania zdrowotne To tyle :)

Gość ło rany julek
Przepraszam. Nie doczyta, nie dopatrzy a juz się drze;)